Jonas Junland om mörka tiden i LHC: "Det var psykiskt tungt"


18 november 2021

LINKÖPING. LHC brakade mot kval förra säsongen. En mörk tid för Jonas Junland.

– Det var psykiskt tungt och man kanske tog till mental tränare och man försökte hitta vägar för att bara ta sig igenom en träningsdag och matchdag, säger han till HockeyNews.se.

Med ny tränarstab är glädjen tillbaka i Linköping.Linköpings lagkapten Jonas Junland, 34, har haft en tuff väg in i den här säsongen. Ändå är backklippan en av lagets bästa poänggörare med sju assist på de elva matcher han har spelat.


– Det har varit en bergochdalbana. Jag hade en jobbig sommar med de här höftoperationerna och tycker att jag kämpade på väldigt bra och tog mig in i spel tidigare än vad någon hade trott. Min försäsong blev typ de första två-tre matcherna i serien. Sedan kände jag att det började släppa lite och började komma igång. Och så en ljumske på det som höll mig borta i en månad till, säger Junland.


Han missade sju matcher i oktober, men inför landslagsuppehållet hade han poäng i tre raka matcher.


– Jag känner mig bättre i kroppen nu än vad jag gjorde i september så det kanske är bonusen av ljumskproblemet. Sedan tog det ett par matcher här igen att komma igång, men de sista tre-fyra matcherna känner jag att jag börjar få koll på spelet och börjar tycka att när jag ser mig själv på video ser det ut som jag vill. Pucken sitter på klubban och pondusen börjar komma tillbaka. Det är nånstans där jag ska vara som spelare, säger Junland.


LÄS MERGeneral managern Niklas Persson om det utgående kontraktet med LHC


LHC ligger elva inför mötet med Luleå på torsdagen.


– Det var lite trög start innan vi kom igång lite. Men det har varit ruggigt betungande med skador. Nu när vi börjar få en full trupp igen tycker jag att vi presterade enormt bra hockey sista veckan innan uppehållet.


Ja, mot både Färjestad (5–2) och Rögle (4–3)?


– Mot två tänkta topplag. Jag tycker att vi börjar hålla i pucken och spela och utmana motståndarna på ett sätt. Även den korta perioden när vi vann var det ett kämpa och slit och hålla oss i matcherna och bara klänga oss fast. Jag tycker att vi stundtals spelade ut Örebro, Rögle och Färjestad. Sedan går matcherna upp och ner också men stundtals tycker jag att vi dikterar matcherna.


Flera lag har en bra känsla efter landslagsuppehållet och får tillbaka spelare som har varit skadade – det kan bli en spännande fortsättning…?


– Ja, alltså. Det kom ett uppehåll och momentum bryts på nåt sätt. Det gäller att använda uppehållet till att ha bra träningar och hålla bra stämning i gruppen och en positiv känsla. Det är väl det som är kruxet, säger Junland.


Jonas Junland är på väg mot storformen och har gjort poäng i tre raka SHL-matcher. Foto: Bildbyrån.


– När vi börjar om har vi Luleå och de är hur bra som helst. Om vi kommer att vinna eller förlora den är svårt att säga. Men kan vi hitta till det spel vi hade före uppehållet och fortsätta med det i två av tre matcher varje vecka tror jag vi kommer att hitta nån form av stabilitet, vilket jag tycker att vi som förening har saknat de nästan, jag tänkte säga fyra åren, men över lång tid.


LÄS MERLHC jobbar för att behålla den historiske målkungen: "Pratar för fullt"


LHC-kaptenen fortsätter:


– Vi får tillbaka killar och vi kan sprida ut istid. Vi som har varit skadade har haft det kämpigt och de som har spelat har haft det kämpigt. Kan vi komma till det att forwards har en lagom hög istid så att de intensiva och jobbiga att möta och vi backar kan spela det försvarsspel som vi själva och tränarna vill sätta, då tror jag vi blir jobbigare och farligare att möta. Nånstans behöver vi en bredare trupp än vad vi har haft i början på säsongen.


Både Brynäsbacken John Nyberg och Luleåforwarden Vilmos Gallo har kommit in.


Och han skickar beröm till tränartrion Klas Östman, Gereon Dahlgren och Niclas Hävelid.


– På isen så har Klas, Gereon och Nicke bidragit med en välbehövlig positiv attityd och ett spel som gör att det känns som att spelarna spelar för tränarna. Det är en skön känsla när man går in som Linköpingskille och lagkapten att det känns som att vi är här för att spela för tränarna och oss själva.


LHC har värvat in John Nyberg som började säsongen i Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Det var på ett annorlunda sätt förra hösten då Bert Robertssons var huvudcoach i LHC. Det gick tung för laget som dessutom råkade illa ut med ett stort coronautbrott. Länge såg Linköping avsågat och nästintill kvalklart ut.


– Omklädningsrummet förra året jämfört med i år så var det begravningsstämning förra året. Nu tycker jag att vi har en daglig positiv attityd och bra anda i gruppen, säger Junland.


Han vill inte peka finger mot någon. Bert Robertssons fick sparken i januari och de assisterande coacherna Daniel Eriksson och Niclas Hävelid tog laget till säker mark.


– Det kan man debattera vems fel det var, men det kan ni (journalister) göra istället för att jag gör det. Ser jag på mig själv så var tyngd stora delar av förra året och hade jättejobbigt. Det var psykiskt tungt och man kanske tog till mental tränare och man försökte hitta vägar för att bara ta sig igenom en träningsdag och matchdag. Man var tyngd av stundens allvar, att föreningen, laget och en själv inte gick så bra som man ville, berättar Jonas Junland.


– Nu känner man mer att, vinst eller förlust, vi tuggar på, vi har en målbild som vi tycker att vi fortfarande siktar emot och vi tycker att vi blir bättre för varje vecka som går. Det är en enklare, genuinare och gladare stämning. Det hjälper väldigt mycket. Man håller ihop efter och äter lunch ihop. Såna där småsaker som gör att det bygger en grupp.


I LHC:s lag finns både formella och informella ledare bland spelarna.


– ”Jeppe” (Jesper) Pettersson är en fantastisk kille. Superenergi och är kanon för alla. Mig som gammal gubbe och för de yngre, säger Junland.


– ”Mackan” (Markus) Ljungh, Broc Little med deras spel och deras självklarhet, att de vill tävla varje dag. Christoffer Ehn har kommit in med en attityd på träningarna som får andra att vilja hänga på. Det känns som att det växer fram små ledare överallt.


Om det är något problem som återstår att lösa för Linköping så är det målskyttet. Varken Brian Gibbons eller Ben Maxwell har spräckt sina nollor ännu och de ska vara ledande spelare på isen.


– Powerplay har varit ett dilemma. Vi började med att prata mycket om defensiven och defensiven har suttit stundtals. Offensiven har vi inte pratat så mycket om och den har inte suttit heller. Det kanske finns ett samband och vi tror att vi kan bli mer effektiva framåt och bli spetsigare. Powerplay måste definitivt fortsätta som förra veckan och leverera mål. Det känns som vi stundtals har förlorat matcher på grund av att powerplay har varit dåligt.


Även Jonas Junland har en nolla i målkolumnen…


– Äh, det skiter jag fullständigt i! Som jag sa tidigare, när jag ser stor och ståtlig och självklar ut och när pucken är hos mig, då känner jag mig trygg och jag tycker att jag börjar komma dit. Sedan om det blir tre poäng till laget och nåt mål till mig så skadar väl inte det, men framför allt tre poäng till laget.


Jonas Junland avslutar:


– Nu känns det som när jag kommer till lägen börjar jag hitta var jag ska lägga pucken. Det tycker jag syntes veckan före uppehållet, men det blev inga mål. Jag bidrog i det offensiva spelet och det kommer jag fortsätta att göra. Sedan om jag gör mål nu eller om det är omgång 50, det får vi se.