Hockeyallsvenskans miss – tog speluppehåll fel vecka: "Helt absurt"

8 november 2021

Hockeyallsvenskan tog höstlov en vecka för tidigt.

För den här veckan måste klubbarna skicka spelare på olika landslagsuppdrag.

– Det är helt absurt, men nu är det som är det är så vi får väl hoppas att det rättar till sig till nästa år, säger Modos sportchef Henrik Gradin till HockeyNews.se.
Förra veckan hade Hockeyallsvenskan spelledigt. Ingen förstod riktigt varför.


Speluppehållet i november är till för att spelare i de olika klubblagen ska kunnas in till sina respektive landslag.


Men landskamperna spelades inte förra veckan utan denna. I praktiken innebär det att HV71 släpper ifrån sig backen Emil Andrae till Juniorkronorna där han får sällskap av HV-kollegorna Victor Sjöholm och Zion Nybeck.


19-årige Andrae har varit en av Hockeyallsvenskans bästa backar, kanske den allra bäste, och toppar poängligan för backar med sina 13 poäng (2 mål, 11 assist) på tolv matcher.


HV71 får klara sig utan sina J-landslagsspelare i tre matcher den här veckan. Men HV är inte det enda lag som drabbas av det feltajmade landslagsuppehållet.


HV71 får klara sig utan Emil Andrae, Zion Nybeck och Victor Sjöholm i tre matcher eftersom de ska spela med Juniorkronorna i veckan. Foto: Bildbyrån.


Men hur kommer det sig att det blev fel? Modos sportchef Henrik Gradin ger sin syn på vad som har hänt.


– På grund av covid och allt det här så gick det väldigt snabbt. Vi fick ett förslag av ligan och behövde egentligen kolla igenom det på en dag, eller 24 timmar, börjar Gradin.


– Jag tror att alla vi, och det är inte för att skylla ifrån sig, men jag tror att alla vi sportchefer, för vi har pratat om det sedan, vi tog för givet att ligan hade koll på när brejket var. Det var nog ingen som kollade upp att brejket var där. Vi fick det i juli i år, och äh, vi har nog lärt oss det till fortsättningen i alla fall, säger Gradin till HockeyNews.se.


Moras klubbdirektör Peter Hermodsson bekräftar Gradins bild av hanteringen. Klubbarna utgick ifrån att Hockeyallsvenskans ledning hade kollat i kalendern inför hösten.


– Vi trodde att det var anpassat efter det. Det var människor som tänkte fel och ingen av klubbarna uppmärksammade det heller förrän det var för sent, säger Hermodsson till HockeyNews.se och tar sin del av skulden för misstaget.


Förutom serieledande HV71 släpper Södertälje ifrån sig mer än en spelare under landslagsveckan.


SSK-forwarden Albert Sjöberg ska spela med Juniorkronorna medan Gustav Willman Borvik har fått plats i det norska landslaget. För Norge är även BIK Karlskoga-målvakten Lars Volden, backen Max Krogdahl, Västervik och Tingsrydsforwarden Tobias Fladeby uttagna.


Samtidigt är Björklövenbacken Viljami Juusola uttagen att spela för det finska J20-landslaget. 


– Vi har gärna landslagsspelare, men på ett sätt är det bra att slippa ha iväg dem också, säger Henrik Gradin, vars Modo har centern Helmer Styf, 17, i Småkronorna.


LÄS MERFler SHL-spelare har kallats in på landslagsuppdrag den här veckan


Mora har centern Isak Garfvé i Juniorkronorna.


– HV är väl dem som har värst. Men det kan de ha för de har dragit iväg ändå i serien, haha. Nej, jag skojade bara. För oss slog det inte så illa ut, men jag tycker att det är mer logiskt att ha uppehåll när alla andra har uppehåll, säger Henrik Gradin.


Eftersom även det yngre juniorlandslaget har landslagsvecka kan inte de allsvenska lagen plocka ersättare från sina bästa U18-spelare.


Hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle har tidigare kommenterat landslagsuppehållets placering för Expressen:


– Det är ett uppehåll vi brukar ha i början av november. Jag har inte hört något från någon klubb som opponerat sig emot det. De har haft mycket att tycka till om gällande spelschemat.