LHC-forwarden var iskall och stekhet på en och samma gång: "Välförtjänt"


21 oktober 2021
TIMRÅ. Robert Lantosi plockades in till Linköping för att göra skillnad offensivt.
Mot Timrå hängde han dit ett friläge och två straffar i 3–2-segern.
– Jag är glad över att jag fick chansen att hjälpa laget att vinna och jag är glad om jag kan bidra, det är därför jag är här, säger en ödmjuk matchvinnare efteråt.Det var inte den mest välspelade matchen Timrå och Linköping bjöd på under torsdagskvällen.

Gästerna, som kom till spel med åtta juniorer på grund av skadebekymmer, tog ledningen på ett skott från dålig vinkel av Alexander Johansson och när drygt tre minuter återstod av matchen ledde man med 2–0.

Då reducerade Timrå på en omdiskuterad situation där en Timråspelare har kontakt med LHC-keepern David Rautio, men efter videogranskning godkändes målet och kort senare kvitterade Timrå för att ta matchen till förlängning.

– Det är svårt att säga. Jag vet inte ens om domarna vet, men jag är inte den som ska uttala mig om reglerna. Det var väl 50-50 och det gav dem energi så att de kunde kvittera. Vi måste klara av att spela på ledning där, säger Robert Lantosi.


Men det blev till slut seger ändå för Linköping.

Efter en mållös förlängning, där Broc Little hade chans att avgöra i slutsekunderna på ett friläge, klev alltså Robert Lantosi fram i straffläggningen.

Först lyfte drog han bort Timråmålvakten Sami Rajaniemi med en backhand-forehand-dragning och la in pucken i öppet mål medan han på sin andra straff flippade han iväg ett skott som med viss möda letade sig in under armen på Timrås målvakt.

Och då David Rautio motade tre av fyra Timråstraffar blev det två poäng till LHC.

– På första visste jag vad ville göra och på andra var det kanske lite tur men den gick in, säger Lantosi och ler.

Med 9.43 spelat av tredje perioden hade han dessutom varit iskall i ett friläge och lagt in en backhand för 2–0.

Ett gott dagsverke för den slovakiske landslagsforwarden, som lyfts fram av tränaren Klas Östman.

– Jag tycker att han var bra i hela matchen, en av få som hade sting i åkningen och var kreativ. Han var jättebra, och det han gör på straffarna är ju precis det vi tänkt att han ska göra. Han kommer in, är lite skön och hittar på lite busiga saker, säger Östman till HockeyNews.se.

Robert Lantosi gratuleras efter sitt 2–0-mål. Foto: Bildbyrån

Målen var Lantosis första i LHC-tröjan, i vad som var hans fjärde match i laget efter flytten från Rögle.

Och han är ärlig med att det inte gått som planerat under hans första sejour i SHL.

– Det har varit tufft, det ska jag inte sticka under stolen med. Det var tufft i Rögle, men här har jag fått mer istid och bidrar på ett annat sätt så jag hoppas att det ska fortsätta så. Det är det, alla åker mer skridskor och jobbar hårdare här än där borta, så det har varit en stor omställning för mig, säger han.

För den 26-årige forwarden är det andra sejouren i Sverige, efter att han tidigare spelat junior- och seniorhockey i Västerås, samt hunnit med spel i bland annat Sundsvall Hockey i Hockeyettan.

Sedan han lämnade Sundsvall efter säsongen 2016–17 har det blivit spel hemma i Slovakien och under de två senaste säsongerna i AHL för Boston Bruins farmarlag.

Det är kanske inte den vanligaste vägen till SHL han tagit.

– Det har varit en berg- och dalbana, men det är också tjusningen med det här, man vet aldrig vart sporten tar en. Det är bara att borra ned huvudet och fortsätta jobba och försöka få en chans att visa upp sig. Jag är nöjd över min karriär hittills och jag ångrar inte en enda flytt jag gjort, säger han.

Timrå IK–Linköpings HC 2–3 (0–0, 0–1, 2–1, 0–0, 0–1) efter straffar
Mål, TIK:
Robin Hanzl, Ty Rattie
Mål, LHC: Robert Lantosi 2, Alexander Johansson
Skott: 29–32 (7–7, 9–14, 9–9, 4–1, 0–1)