HockeyNews
PLUS

Var rädd för att bli placerad i ett fack – lämnade AHL: "Jag tog rätt beslut"

(20925) Adam Mascherin
Adam Mascherin

Publicerad: 19 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

MALMÖ. Adam Mascherin fick ett qualifying offer från Dallas som inte föll honom i smaken – 23-åringen var rädd för att stanna upp i sin utveckling om karriären fortsatte i AHL.

När Skellefteå AIK dök upp tvekade aldrig kanadensaren.

– De tog hit mig för att producera offensivt och jag känner att jag gjort ett hyggligt jobb hittills. Det känns som att jag tog rätt beslut, säger han till HockeyNews.se.


Skellefteå AIK:s sportsliga ledning har fått jobba hårt för att fylla luckorna på forwardssidan efter fjolårssäsongen.

Jonatan Berggren, Jesper Frödén, Pär Lindholm och Andreas Wingerli var fyra av lagets bästa poänggörare förra säsongen och samtliga har letat sig vidare till nya klubbar.

23-årige Adam Mascherin är en av spelarna som kommit in och direkt från start levt upp till de högt ställde förväntningarna.

– Jag gillar hockeyn och ligan här. Det har varit riktigt kul och killarna i laget har välkomnat mig och fått mig att känna mig som en del av gänget. Sen är det bra hockey och hög nivå, säger Mascherin till HockeyNews.se.

Mascherin stortrivs i Västerbotten. Foto: Bildbyrån

Han har gjort fem mål och en assist på nio spelade matcher.

– Det är en häftig erfarenhet för mig. Jag blir en bättre spelare här och det är en cool grej för mig att få komma över till Europa, det är första gången för mig och det har varit väldigt kul att få se en nu del av världen och få spela ishockey här, säger kanadensaren.

Starten på säsongen har varit så pass bra att han har svårt att sätta fingret på vad som har varit den största utmaningen under debutsäsongen i Sverige.

– Man lär sig hur spelet fungerar där man kommer ifrån men när jag kom över hit så är det annorlunda. Mer puckinnehav och mindre dumpa och jaga, och inga slagsmål. Det är större is men i slutändan så är det bara hockey och jag tycker att jag har gjort ett bra jobb hittills med anpassningen. Jag vet inte riktigt om något har varit en stor utmaning så, det är mer situationer som dyker upp under matcherna men killarna vet hur ligan fungerar och jag lär mig fortfarande, säger Mascherin.

LÄS MER: Rosdahl har rivstartat i spetsigare IKO: "Något att bygga vidare på"

Beslutet att ta steget över till Europa blev enkelt när Skellefteå AIK:s intresse dök upp – han fick ett erbjudande från Dallas Stars organisation men det föll honom inte i smaken.

– I Nordamerika får du ett qualifying offer som gör att klubben äger rättigheterna att skriva kontrakt med dig, jag känner inte att jag fick ett nog bra erbjudande för att ta mig till nästa nivå. Jag skulle ha blivit kvar på samma ställe trots att jag hade ett bra år i fjol, säger Mascherin som har tre raka säsonger bakom sig i AHL-laget Texas Stars.

I fjol stod han för 34 poäng (18+16) på 37 matcher.

– När jag fick en möjlighet att komma hit så kunde jag inte säga nej. Det är ett bra lag som har en vinnande historik och än så länge går det riktig bra så det känns som att jag tog rätt beslut, säger han.

Kanadensaren har gjort fem mål på nio matcher. Foto: Bildbyrån

Mascherin skrev på ett ettårskontrakt – målet och drömmen är precis som för många andra att på sikt slå sig in i NHL.

– Ja, vem vill inte spela i NHL? Alla vet att det är världens bästa liga men jag vill bara bli bättre. Nu vill jag vinna här och sen får vi se vilka möjligheter som dyker upp efteråt. Men det tar jag då den tiden kommer, jag tänker inte alls på att åka tillbaka nu utan jag vill vara här och har full fokus på att vinna här.

Se hela intervjun med Adam Mascherin i IGTV-klippet.

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!