HockeyNews
PLUS

"Han personifierar det här med att bli lite bättre varje dag"

(15053) Elias Pettersson närbild
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 7 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

Elias Pettersson har precis skrivit på ett nytt treårskontrakt med Vancouver värt nästan 200 miljoner kronor.

Vad är det som gör honom så bra – och hur bra kan han bli?

– Han personifierar det här med att bli lite bättre varje dag. Det tycker jag är den stora grejen, säger hans förre sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.


Från Ånge till Timrå.


Från Timrå till Växjö.


Från Växjö till Vancouver.


Från Vancouver till…?


Elias Pettersson, 22, är ute på en hockeyresa som bara har börjat. Den tog fart på allvar när han lämnade Hockeyallsvenskan för spel i SHL med Växjö.


Där utvecklades han till en svensk toppspelare som vann allt. Poängligor som SM-guld. Och även VM-guld med Tre Kronor.


– De största kliven var ju egentligen allting. Det är det som är karakteristiskt för hans absolut största styrka, tycker jag, som hockeyspelare är hans förmåga att bli bättre hela tiden, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.


Han lyckades locka Elias Pettersson till Växjö och mitt i mörka Småland blev den snart 23-årige liraren från Ånge ännu bättre. Precis som han fortsätter att bli vart han än kommer.


– Han har en otrolig kapacitet att lära sig av träning, erfarenhet, instruktioner, allt egentligen. Han personifierar det här med att bli lite bättre varje dag. Det tycker jag är den stora grejen, säger Henrik Evertsson.


Guldjubel med Växjö Lakers 2018. Foto: Bildbyrån.


Elias Pettersson skrev nyligen på ett treårskontrakt som ger honom över 22 miljoner dollar i Vancouver Canucks. 194 miljoner kronor.


LÄS MERElias Pettersson efter nya kontraktet: "Ville bara komma tillbaka till grabbarna"


I NHL blev han årets rookie 2019 och på 165 matcher i Canucks har han gjort 153 poäng (65 mål 88 assist).


Förra säsongen tog slut på grund av en handledsskada, som nu är läkt.


Elias Petterssons träningsvillighet, att nöta på skott och detaljer, gör att han utvecklas och det går nästan att se från match till match att han blir skarpare.


Det verkar som att han drar slutsatser ofta och reflekterar över saker i sitt spel?


– Elias är ju en otroligt reflekterande och begåvad och smart människa över huvud taget. Hockey är givetvis hans specialområde och där är han den vassaste jag har träffat på, säger Henrik Evertsson.


Växjös huvudtränare Sam Hallam och Henrik Evertsson har märkt på responsen från Elias Pettersson att han begriper exakt vad som behöver förbättras.


– Just om du pratar med honom om någon specifik situation så hade han tvättsvampsbeteendet. Direkt träningen efter har han tagit det där som du kanske sa eller ni diskuterade och gör någonting fantastiskt av det och så har han blivit lite bättre, säger Evertsson.


I NHL fortsätter det i samma stil. Därför vågar sig Henrik Evertsson på en spådom om Elias Pettersson fortsatta utveckling i hockeyns värld.


– Om han får vara frisk och allt sådant så kommer han att vara en av de stora i NHL. Sedan ska man ha klart för sig att det finns något tiotal till spelare som har samma nivå som Elias i allt det här. Men han tillhör de stora och det tycker jag att han har visat redan. Det tror jag att han kommer att fortsätta visa, säger Henrik Evertsson.


Elias Pettersson är redo för en ny NHL-säsong med Canucks efter att ha skrivit på ett treårskontrakt värt 194 miljoner kronor. Foto: Bildbyrån.


Han fortsätter:


– NHL är speciellt. Det gäller också att vara i ett lag där man får chansen att vara så bra, visst det är alltid upp till dig, men just att i termer att vara topplag och ha chansen att vinna är speciellt med deras system med rättigheter, draft och free agent och restricted free agents och allt vad det kan vara. Management (klubbledningen) behöver göra sitt också. Inte så att de inte har gjort det hittills, men det kanske inte är riktigt lika lätt som i ett europeiskt lag.


Och Evertsson avslutar:


– Det är inte alla man säger så om, men det är verkligen en grabb som skapar sin egen lycka. Han är otrolig till att ta sig fram och bli bättre hela tiden.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)