HV71-värvningen om sitt nya äventyr: "Har hört att fansen är härliga"

6 oktober 2021

HV71:s nyförvärv Tommi Huhtala fick förra säsongen förstörd i slutspelet i Tyskland på grund av skada.

Nu är han hel och spelsugen och har pratat med sin gode vän Jesse Joensuu om HV och Jönköping.

– Jag har hört många bra saker om staden, om organisationen, om laget och är exalterad, för det blir en bra utmaning, säger Huhtala till HockeyNews.se.Under tisdagen packade Tommi Huhtala ihop sina saker hemma i Esbo utanför Helsingfors. Den VM-meriterade finske forwarden har gjort sig redo för ett nytt äventyr i sin långa karriär.


Efter tre år i tyska toppklubben Adler Mannheim ska den starka och ettrige forwarden försöka hjälpa HV71 tillbaka till SHL.


33-årige Huhtala fick se förra säsongen ta slut på grund av en skada, men ska vara återställd nu även om han inte har spelat någon match sedan i våras.


LÄS MERVM-meriterad finländare klar för spel i HV71: "Ska hjälpa laget till framgång"


Han är nöjd med sin försäsong hemma i Finland.


– Jag har jobbat med att få igång konditionen efter skadan och nu är allt bra och jag är redo att köra, säger Huhtala till HockeyNews.se.


– Jag har varit på is länge nu. Från början av augusti, och jag har hunnit med många isträningar och jag fick grönt ljus från läkarna för några veckor sedan. Jag har kunnat köra med full kontakt igen så det har varit bra.


Så hur blev du skadad?


– Det var en överkroppsskada. Men nu är allting bra och jag är redo att spela igen.


HV71 har en förhoppning om att Tommi Huhtala ska kunna göra debut på fredag i Jönköping mot toppkonkurrenten BIK Karlskoga.


Huhtala utesluter inte att så blir fallet. Han hinner i alla fall träna med HV på torsdagen.


– Jag kan inte säga något om det än för jag har inte pratat med laget än. Första steget är att komma till Jönköping, så får vi se hur framtiden ser ut. Jag ser verkligen fram emot att åka dit.


HV71:s nya finländske forward Tommi Huhtala har ett VM-silver på meritlistan. Foto: Bildbyrån.


Tommi Huhtala har gått kontraktslös en tid och tränat med en grupp andra spelare i Esbo.


– Och jag har även tränat lite med laget här så jag har haft en bra känsla om det. Jag skulle inte säga att jag har varit nervös utan mer förväntansfull att få spela igen och komma i matchform. Det är mer upprymdhet än nervositet, säger han.


Tommi Huhtala har hunnit skaffa sig information om HV71 som klubb och vet nu vilken situation laget är i och hur tongångarna är.


– Jag har spelat med Chad Billins i Adler Mannheim och jag har pratat med min gode vän Jesse Joensuu som brukade spela där, säger Huhtala om Joensuu som numera spelar i Huhtalas tidigare klubb Jokerit i KHL.


Den tidigare HV71-forwarden Jesse Joensuu har berättat för Tommi Huhtala om Jönköping och klubben han nu ska spela i. Foto: Bildbyrån.


– När du kollar på de finländska spelare som har spelat i HV så ser du en massa väldigt bra spelare. Det är ett lag med en fin historia, och rik historia, och jag har hört att fansen är härliga där och att det är en hockeystad, så det ska bli roligt, säger Huhtala.


Han gillar att det finns ett starkt band mellan HV71 och finländska spelare under årens lopp. Tommi Huhtala, som är uppväxt i Tammerfors, verkar redan gilla det som väntar.


– Legendarer som Esa Keskinen och Kai Nurminen har spelat där också. Och jag har hört att det ska vara väldigt vackert i Jönköping.