HockeyNews
PLUS

AIK redo för storpublik mot HV71 – men tunga avbräck öppnar för junior

(20733) Fredric Weigel/Anton Blomqvist
Bildbyrån

Publicerad: 1 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

AIK laddar för storpublik på Hovet och för revansch mot HV71.

Gnaget har ett par tunga avbräck och då är Filip Bratt och en juniorback aktuella för spel.


I den allsvenska premiären förra fredagen tappade AIK en 2–0-ledning till 3–2-underläge i den andra perioden mot HV71 och förlorade sedan mot storfavoriten från Jönköping.


På fredagen är det returmöte på Hovet. AIK hoppas på uppemot 6 000 åskådare och hade på förmiddagen sålt över 5 300 biljetter.


– Det känns givetvis otroligt kul, framför allt. Man är glad för hela samhället, att det börjar återgå till det normala och att folk kan börja leva och träffa sina nära och kära. Det är det första man tänker, säger AIK-coachen Anton Blomqvist till HockeyNews.se.


– Sedan givetvis idrotten att saker och ting börjar bli som de ska och det är jäkligt kul. Jag tror att både spelare och ledare i båda lag är extremt taggade på att spela inför folk på läktarna igen. Hovet är speciellt och vi ser fram emot att AIK-publiken kommer hit igen och vi ska se till att vi gör dem stolta.


Mot HV71 får AIK klara sig utan forwardsduon Max Gerlach och Fredric Weigel.


– Det är två rätt tunga tapp, konstaterar Blomqvist.


Fredric Weigel fick en smäll borta mot HV71 och spelade inte i den tredje perioden och inte i 5–1-vinsten borta mot Mora.


– Han kommer inte att spela ikväll. Det är det enda jag vet. Sedan får vi se hur det ser ut, säger Anton Blomqvist.


HV71 drog det längsta strået i premiären mot AIK i Jönköping och vände 0–2 till 3–2-seger. Foto: Bildbyrån.


Amerikanen Max Gerlach, 23, har inte spelat än i AIK på grund av en fraktur.


– Det dröjer två till tre veckor någonstans. Jag tror att han kommer att smyga på och gå på isen och bara känna utan utrustning och få en känsla för isen, säger Anton Blomqvist.


LÄS MERFlera spelare missar AIK:s premiär borta mot HV71: "Fyra till sex veckor"


AIK får tillbaka den tidigare skadade backen Filip Bratt mot HV71.


– Han är tillbaka och clearad av vårt medical team så han är aktuell för spel, så får vi se om han spelar ikväll.


Det hänger ihop med om backen Thimo Nickl, som är anmäld till disciplinnämnden för en crosschecking i nacken på Moras Filip Björkman, blir avstängd eller inte. AIK väntade på besked från nämnden vid lunchtid på fredagen.


När beskedet kom på eftermiddagen blev det tre matchers avstängning och 2 875 kronor i böter för Thimo Nickl, skriver Hockeyallsvenskan på sin hemsida.


Om den smäll som Nickl delade ut säger Anton Blomqvist:


– Han måste vara smartare där, helt klart.


Och om Nickl blir avstängd?


– Då kommer vi nog att spela Bratt och eventuellt också dressa Tim Welin, en annan junior som har varit med lite och känt på det. Bratt har inte varit med och spelat på rätt länge och det kan vara rätt tufft att kliva in i första mot HV.


Femfaldiga svenska mästarna HV71 är favoriter även på Hovet mot AIK. Men Anton Blomqvist var nöjd med hur det såg ut i premiären i Jönköping förra veckan.


– Det är en premiär och det är mycket nerver och jag tycker att vi hanterar det på ett bra sätt. Jag gillade många grejer i vårt spel. Jag gillade hur vi tävlade och hur vi spelade med puck. Och jag gillade framför allt hur vi hade bedömningar i vårt spel att gå. Det var inte bara att tokköra och vi hade pratat mycket om att göra det jobbet för dem och vara tajta i mittzonen. Det tycker jag vi fick ett rätt bra svar på, säger Blomqvist.


Han fortsätter:


– Över tid behöver vi lära oss att vinna. Vi har 2–0 där nere och oavsett om det är välförtjänt eller inte så måste man på nåt sätt ta hand om den ledningen. Man ska givetvis fortsätta spela i 60 minuter, men jag tycker att vi blev lite ivriga när vi leder och ligger på när vi får momentum så att det nästan skadar oss. Alla ska helt plötsligt följa med upp och komma i andravågor och det straffar sig i andra perioden. Oavsett vilka vi möter kan man inte bjuda på det. Jag tror vi fick en rätt bra läropeng med oss därifrån.


Han förtydligar:


– Det handlar inte bara om att spela bra och göra rätt saker, det handlar också om att lära sig att vinna. Det kommer säkert att ta ett tag för det här laget att lära sig de här sakerna, men det är en jäkligt lyhörd grupp och än så länge känns det som att vi har satt en jäkligt bra struktur. Jag är nöjd med hur vi ser ut i matcherna. Sedan betyder inte det att vi alltid styr spelet, men även de tider i matcherna där vi kanske har lite dippar tycker jag att vi är tydliga i vårt sätt att spela utan puck och alla köper in och det ger oss på nåt sätt en trygghet. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på vägen.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)