Wallson om Björklövens fall i våras – och vilka som blir favoriter 2022


19 september 2021

Björklöven blev snuvat på SHL-platsen av Timrå.

Tränare Hans Wallson ser ett par tunga förklaringar till fallet och ser fram emot en ny SHL-chans framför sig.

– HV71 är väl laget att slå, givetvis. De har ett fantastiskt lag på papperet, och sedan vill ju vi vara med där också, säger han till HockeyNews.se.


Umeås hockeystolthet Björklöven har inte spelat i högsta ligan sedan 2001.


Men de två senaste säsongerna har det varit väldigt nära. 2020 blev Björklöven seriesegrare i Hockeyallsvenskan innan coronapandemin bröt ut och brutalt stängde säsongen under pågående finalspel mot Modo.


I våras blev Björklöven trea och nådde den allsvenska finalen, men där blev Timrå alldeles för svårt och medelpadingarna kunde vinna med 4–1 i matcher.


Det började så bra för Björklöven med en 6–3-vinst på bortais den 18 april. Redan dagen efter var det returmatch och då vann Timrå med förkrossande 7–0.


Då slog coronan till och sänkte Löven.


– Alla åkte dit hos oss. Det sa bara pang bom, säger huvudcoachen Hans Wallson till HockeyNews.se.


LÄS MERHans Wallson inför rivalmötet med Skellefteå: "Gillar inte varandra"


– Jag klarade mig från feber, men jag hade huvudvärk något fruktansvärt och magvärk och ryggvärk. Vi hade många som hade problem med just ryggen. Jag behövde inte åka in någonting (till sjukhus), men det tog kraft. Det var det man kände, minns Wallson.


Kevin Poulin får symbolisera Björklövens fall i finalen mot Timrå. Foto: Bildbyrån.


Även Timrå drabbades av pandemin och utbrottet och den hockeyallsvenskan finalen fick ta en paus i tre veckor. Inte förrän den 9 maj kunde lagen sätta igång och spela igen. Och Björklöven var då rejält stukat, berätta Hans Wallson.


– Det var många av grabbarna som åkte dit ordentligt, men tvingades spela och jag sa att jag hade inte kunnat spela en sekund. Det var en jäkla smäll, men ja ja, vi får gå vidare.


Var Timrå så mycket bättre än er?


– Jag ska inte ta bort något från Timrå. De tog steget upp och man ska gratulera dem givetvis, börjar Wallson.


– Men vi hade efter match sju i Karlskoga så åkte vi direkt till Timrå och vinner första matchen. Jag kände redan då att det var något som inte stämde. Vi hade killar i båset som var yra och det var det ena med det andra. Vi stod bara och skrek: ”Drick vatten”. Man är så inne i sitt.


Wallson fortsätter:


– I match två är vi helt borta. Då blir vi överkörda, men har ingen kraft alls. Sedan testas alla och de flesta åker dit på det där (covid-19). Sedan har vi tyvärr för många som får kraftig covid. (Alexander) Deilert kan inte spela något mer exempelvis. Och (Olle) Liss åker på en riktig käftsmäll, så han har ingen energi kvar. Och vi har skador för (Alexander) Viklund bröt foten mot Karlskoga och (Daniel) Rahimi blev avstängd och det var både det ena och andra.


Björklöven blev ordentligt brandskattat och orkade inte resa sig vare sig fysiskt eller mentalt.


– Du vet själv, att ska du vinna och gå hela vägen så i slutändan måste du ha så fräsch trupp som det någonsin går. Vi var inte riktigt där tyvärr. Tufft också för hela organisationen för det var säsong två när coviden slår till. Hoppas att det är färdigt med det där.


Claes Endre är ny målvakt i Björklöven och kommer närmast från AIK. Backklippan Daniel Rahimi blir en nyckelspelare även i vinter. Foto: Bildbyrån.


Björklöven har genom sportchefen Per Kenttä inför den här säsongen satt ihop ett nytt spännande lag.


Umeålaget må ha etablerat sig i toppen av Hockeyallsvenskan, men det är likväl tidigare SHL-klubben HV71 som får bära favoritskapet när det gäller att knipa den enda SHL-platsen som står på spel i det allsvenska slutspelet våren 2022.


– Det känns som att det kommer att vara den bästa allsvenskan på många många år. Västerås går också ut hårt och satsar. Och BIK Karlskoga och Modo kommer att bli bra med spännande lag. HV71 är väl laget att slå, givetvis. De har ett fantastiskt lag på papperet, och sedan vill ju vi vara med där också. Det kommer att bli en tajt liga, det är den spontana känslan, säger Hans Wallson.


– Men det är också spännande och utmanande. Det ska definitivt inte vara lätt att ta sig upp.


Gillar du det nya serieupplägget med kvartsfinal, semifinal och final?


– Jag tycker att det är bra och killarna gillar det också just det här med ett slutspel. Du vet hur det är i ett slutspel, allting snäpps upp, det blir tuffare och mer intensivt och mer mentala kamper och så vidare. Det är bara synd att publiken inte fick vara med, men nu hoppas vi på lite publik i alla fall… säger Wallson.