HockeyNews
PLUS

De utländska målvakterna tar plats i SHL-kassarna – här är alla importer

(20613) SHL-målvakter
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 september 2021

FacebookXWhatsApp

SHL är på väg mot sin högsta notering när det kommer till utländska målvakter på 15 år.
Därför har HockeyNews.se gått igenom målvaktsbesättningen i SHL och kartlagt de utländska inslagen.


Om inget oförutsett händer kommer den här SHL-säsongen att bli den första på 15 år som tio eller fler utländska målvakter får speltid i landets högsta serie. 

Med årets två första matcher inräknade har antalet utländska målvakter i ligan ökat från sex till tio, och även om Strauss Mann och Leland Irving inte fått känna på SHL-hockeyn än står det redan nu klart att åtta utländska målvakter fått speltid i SHL – en siffra som är lika hög som de två senaste säsongerna.

Det är däremot en bit kvar till noteringen från säsongen 2006–07 då inte mindre än 15 utländska målvakter stoppade puckar i högsta serien.

Med anledningen av den ökade andelen utländska målvakter har HockeyNews.se kartlagt de icke svenska inslagen mellan stolparna.

Brynäs IF
Veini Vehviläinen, 24 år, Finland
Kommentar: Med VM-meriter och NHL-spel har Vehviläinen anlänt till Brynäs som uttalad etta och har också spelat i de två första SHL-matcherna, med blandat resultat. Seger i premiären mot Frölunda men förlust i match två mot Timrå. Klart är dock att det är den av huvudtränaren handplockade keepern från Finland som kommer få det största förtroendet i vinter i Gävleklubben.

Djurgårdens IF
Mantas Armalis, 29 år, Litauen
Kommentar: Mantas Armalis har Haninge som moderklubb men är född i Litauen och har representerat landet på alla nivåer sedan det blev aktuellt med landslagsspel som junior. Är sedan förra säsongen tillbaka i Djurgården som han representerade som ungdomsspelare och debuterade för i SHL säsongen 2014–15. Motade 37 av 38 skott i hans första match för säsongen när Djurgården vann i torsdags.

Frölunda HC
Matt Tomkins, 27 år, Kanada
Kommentar: Efter att ha blivit av med nyförvärvet Erik Källgren redan innan säsongen började hämtade Frölunda in Matt Tomkins och den 27-årige kanadensaren kunde knappast ha fått en bättre start på sitt SHL-äventyr. En hållen nolla på bortaplan mot Skellefteå där han nöp alla de 35 skott han fick emot sig för att säkra en Frölundarevansch efter premiärfiaskot på hemmaplan.

Henrik Haukeland vaktar FBK-kassen för andra året i rad. Foto: Bildbyrån

Färjestad BK
Henrik Haukeland, 26 år, Norge
Kommentar: Haukeland går in på sin andra säsong som förstemålvakt i SHL sedan återkomsten till svensk hockey efter två år i den finska liga. Den norske landslagsmålvakten postade stabila siffror under förra säsongen men har press att leva upp till när laget nu storsatsar. Räddade 41 av 44 skott i sin första match för säsongen.

IK Oskarshamn
Joe Cannata, 31 år, Kanada
Kommentar: Cannata plockades upp från Björklöven inför förra säsongen där han stått på huvudet i jakten på SHL för Umeålaget. Visade i Oskarshamn att han har en hög högstanivå i sina bästa stunder. Får i år större konkurrens än tidigare när Tim Juel anslutit, och kanske kan det pusha Cannata mot högre höjder?

Kasimir Kaskisuo i Leksandsmålet. Foto: Bildbyrån

Leksands IF
Kasimir Kaskisuo, 27 år, Finland
Kommentar: Förra säsongen spelade Janne Juvonen flest matcher av alla SHL-målvakter innan han flyttade vidare efter succén. Leksand hoppas nu att Kasimir Kaskisuo ska kunna fylla luckan efter Juvonen, men det har börjat svajigt för den finske burväktaren. Nio insläppta mål på 49 skott ger den mindre smickrande räddningsprocenten 81,6.

Malmö Redhawks
Leland Irving, 33 år, Kanada
Kommentar: Med Oscar Alsenfelt på skadelistan kände sig Malmö tvingade till att ta in någon som kan konkurrera med Daniel Marmenlind under tiden och landade då den välmeriterade Irving. Närmast från tre år med italienska Bolzano som spelar i den österrikiska ligan, men har sedan tidigare meriter från NHL, AHL, KHL och Liiga, samt ett JVM-guld med Kanada. Är på kontrakt tills den dagen Alsenfelt blir frisk och väntar på sin första match i SHL.

Strauss Mann väntar på sin SHL-debut. Foto: Bildbyrån

Skellefteå AIK
Strauss Mann, 23 år, USA
Kommentar: Arvid Söderblom lämnade för Chicago Blackhawks organisation och då snappade Skellefteå upp 23-årige Strauss Mann. Mann har tidigare spikat igen ordentligt för University of Michigan, där han dessutom var lagkapten under förra säsongen, och är ett oskrivet kort på den här nivån än så länge. Väntar på sin SHL-debut.

Timrå IK
Sami Rajaniemi, 29 år, Finland
Kommentar: Timrå har haft en tradition av att ha finska målvakter och lagom till återkomsten värvade man Sami Rajaniemi som tidigare jobbat tätt tillsammans med målvaktstränaren Mika Tarvainen, mångårig Timråtränare. Tarvainen rekomenderade Rajaniemi som gjorde SHL-debut i torsdags då han tog 33 av 35 puckar i Timrås seger över Brynäs. Debuterade i finska landslaget förra säsongen.

Växjös lettiske målvakt Janis Kalnins. Foto: Bildbyrån

Växjö Lakers
Janis Kalnins, 29 år, Lettland
Kommentar: Viktor Fasth och Erik Källgren försvann båda efter SM-guldet vilket tvingade ut Växjö på målvaktsjakt. Då hittade man den lettiske VM-målvakten Kalnins som har fem raka KHL-säsonger med över 30 spelade matcher, de tre senaste säsongerna i Jokerit. Har inlett SHL med en seger och en förlust med fem insläppta mål på 47 skott.

Örebro
Jonas Arntzén, 23 år, Norge
Kommentar: Den norske landslagsmannen gjorde SHL-debut som junior redan säsongen 2016–17 då han fick fyra minuter mot Skellefteå. Har sedan dess spelat ytterligare 30 matcher där 20 av dem kom under förra säsongen. Har visat sig vara ett bra komplement till Jhonas Enroth och de två sporrar varandra bra.

Fakta/ De utländska burväktarna i SHL senaste fem säsongerna
2016/17 – 8 stycken

Jonas Arntzen, Leksand
Dan Bakala, Frölunda
Atte Engren, Leksand
Lars Haugen, Färjestad
Henrik Haukeland, Leksand
Julius Hudacek, Örebro
Joni Ortio, Skellefteå
Lars Volden, Rögle

2017/18 – 5 stycken
Lars Haugen, Färjestad
Eero Kilpeläinen, Örebro
Ville Kolppanen, Rögle
Joni Ortio, Skellefteå
Justin Pogge, Rögle

2018/19 – 7 stycken
Mantas Armalis, Skellefteå
Janne Juvonen, Mora
Tomi Karhunen, Brynäs
Eero Kilpeläinen, Örebro
Ville Kolppanen, Rögle
Justin Pogge, Rögle
Lars Volden, Norge

2019/20 – 8 stycken
Mantas Armalis, Skellefteå
Jonas Arntzen, Örebro
Richard Bachman, Oskarshamn
Dominik Furch, Skellefteå
Janne Juvonen, Leksand
Karri Rämö, Djurgården
Lars Volden, Malmö
Roman Will, Rögle

2020/21 – 8 stycken
Mantas Armalis, Djurgården
Jona Arntzen, Örebro
Joe Cannata, Oskarshamn
Henrik Haukeland, Färjestad
Janne Juvonen, Leksand
Jussi Rynnäs, Linköping
Alexander Sudnitsin, Oskarshamn
Lars Volden, Malmö

***

SE OCKSÅ: Han är youtuber – och Leksands nya målvakt: "Jag kommer fortsätta så länge det är många som tittar"

VIDEO

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)