Timråtränaren om försvarsspelet: "Där kommer det att bli lite annat"


15 september 2021
TIMRÅ. 35 tillsläppta skott i skottsektorn, fem insläppta mål varav två i numerärt underläge – med bud på fler baklängesmål.
Timrås defensiv och spel i boxplay imponerade inte mot Oskarshamn.
– Det är en helhet, försvarsspelet börjar i anfallszon, att man har en trea där, sedan backchecken med sortering centralt, så man inte viker av och tror att de ska missa så det blir en kontring, säger Anders Karlsson till HockeyNEws.se.


Under hela försäsongen var försvarsspelet och spelet i boxplay två punkter som Timrålägret inte var nöjda med i hur man presterade.

I SHL-premiären mot Oskarshamn var det just de två delarna som man tycker sig själv föll igenom i när man föll med 4–5 mot IKO och enligt SHL:s officiella statistik släppte Timrå till 35 skott från skottsektorn, vilket var flest av alla lag i premiäromgången.

Det är därför ingen överraskning över att man pratat en hel del om just de bitarna under uppladdningen inför torsdagens match mot Brynäs.

– Vi måste fortsätta spela den ishockey vi vill spela, framförallt. Sedan har vi tittat på förra matchen men även Luleåmatchen och vi måste täppa igen det litegrann. Vi måste vara noggrannare och inte göra lika många misstag, för vi bjuder på för många lägen. Det måste vi rätta till, säger tränaren Anders "Ante" Karlsson till HockeyNews.se.

LÄS MER: SHL-enkät: Spelaren som är ligans största värvning – enligt tränarna

Ett stort problem för Timrå har varit att man hamnat med alla tre forwards för högt upp i banan och inte haft någon som tagit djup.

Att ha tre man som snabbt kan ställa om offensivt är bra, men det orsakar stora problem när pucken går åt andra hållet om alla tre lockas djupt ned i offensiv zon.

– Vi kanske gör det bra i förstaläget med ingångarna, men kommer det returer ut i slottet så är de först på dem och kan vända. Och det är där vi straffats på, och det gör man i SHL. Man straffas snabbare i SHL, ett misstag leder ofta till ett skottläge, även om du gör misstaget i anfallszon, säger Karlsson och fortsätter:

– Så det är en helhet, försvarsspelet börjar i anfallszon, att man har en trea där, sedan backchecken med sortering centralt, så man inte viker av och tror att de ska missa så det blir en kontring. Vi har kollat på klippen och det är sådant som sker, det är bara att anamma sådana saker så kommer vi att strypa till den ventilen.

Har det tagit längre tid att få ihop försvaret än vad ni väntat er?

– Jag tycker inte det, jag tycker att vi försöker göra rätt saker men vi måste komma ihåg att vi har 11-12 debutanter på den här nivån och en halvt ny backsida. Det är klart att vi inte är nöjda över hur det sett ut men vi ser också att när vi gör rätt saker så fungerar det, så det är mer att vi måste visa ett större tålamod och inte göra de här enkla misstagen utan spela klart försvarsspelet på ett mycket bättre sätt.

"Ante" Karlsson ger Morten Madsen direktiv under premiären mot Oskarshamn. Foto: Bildbyrån

I genrepet mot Luleå släppte Timrå in tre mål i numerärt underläge och mot Oskarshamn blev det ytterligare två insläppta.

På drygt sju och en halv minut i numerärt underläge mot IKO släppte man till 13 skott på Jacob Johansson, vilket även det var flest av alla lag, varav två alltså gick in.

Nu hoppas man ha åtgärdat bristerna i den spelformen.

– Jag tycker att vi blivit för passiva och inte riktigt trott på vad vi gjort. Vi har inte gått lika hårt, men det har vi pratat om mycket sedan förra matchen och där kommer det att bli lite annat, säger Karlsson, som tycker att det finns positiva biter laget kan ta med sig in i matchen mot Brynäs.

– Vi har haft bra snack med spelarna efter Oskarshamn, och det finns mycket vi kan ta med oss statistiskt och faktamässigt från den matchen. Vi gör fyra mål, är 85-procentiga i urspelen ur egen zon och är svåra att få fast, vi har fart genom mittzon och skapar lägen men vi får inte släppa till så många lägen. Vi har lite att jobba på men det kommer vi att fixa till.

Brynäs ja.

Lagen möttes två gånger om på försäsongen, däribland i vad som var Brynäs genrep.

Och båda matcherna slutade med Timråseger.

– Jag säger såhär, det finns bara bra lag i SHL, alla lag är bra. Brynäs har många skickliga lag och är av tradition alltid ett vasst lag i powerplay, så det är väl inget speciellt så med Brynäs utan alla lag är bra, säger Karlsson.

Fakta/ Så tränade Timrå på onsdagen
Målvakter:
Jacob Johansson, Sami Rajaniemi

Backar:
Tim Erixon–Albin Carlson
Oliver Bohm–Per Svensson
Nolan Zajac–Joey LaLeggia
Gustav Lindström (junior)–Filip Westerlund

Forwards:
Ty Rattie–Robin Hanzl–Robin Alvarez
Erik Andersson–Albin Lundin–Jens Lööke
Viktor Lodin–Christopher Liljewall–Sebastian Hartmann
Jacob Olofsson–Jacob Blomqvist–Morten Madsen
Erik Walli Walterholm, Oliver Johansson och Viktor Liljegren roterade in i varsin kedja under träningens gång.