Ek: Så här slutar SHL 2021/2022 – och här är mitt guldtips


11 september 2021

Alltid lika lätt att tippa SHL-tabellen. Men alltid lika svårt att få den rätt.

Här är mitt försök 2021/2022.14. Timrå


Kommentar: Nykomling. Igen. Timrå har en enastående förmåga att lyckas ta klivet tillbaka in i finrummet.


Det är lätt att lägga mycket tonvikt vid vad en nykomling saknar, men det är roligare att kika på vad sportchefen Kent Norberg faktiskt har plockat ihop.


Och då gillar jag backsidan väldigt mycket. Den starkaste lagdelen. Ett bra fundament som ger Timrå en rejäl chans att hänga kvar i SHL.


13. Oskarshamn


Kommentar: Timrå har en bra backbesättning. Oskarshamn har inte en lika vass försvarsstyrka. Och då har jag tippat Timrå sist…


Målvaktsparet Joe Cannata och Tim Juel kommer att få jobba och det är de väldigt bra på.


Fredrik Olofsson kände på Tre Kronor förra säsongen, Kim Rosdahl nådde en ny nivå och John Dahlström hittade sitt målskytte.


Om IKO ska lyckas överträffa förväntningarna och sig själva behöver bröderna Zohorna, Dale Weise, Cam Brace och även Patrik Karlkvist spela sitt livs hockey. Vilket i och för sig inte är en omöjlighet under smarte coachen Martin Filander.


12. Brynäs


Kommentar: Det blev kval förra säsongen. Nu har klubben från topp till tå genomgått en förändring. Förhoppningsvis till något mycket bättre och mer hållbart.


Nye coachen Mikko Manner har sagt rätt saker, förstått att förutom att spela en mer effektiv hockey behövs en hjälpande hand att återupprätta klubbens goda rykte, och nu är frågan om han får se nyckeltrion Bertilsson, Rödin och Scott hålla sig så långt ifrån skadelistan som möjligt.


Frågetecknen efter Patrik Berglunds namn finns kvar. Spelar? Spelar inte? Sannolikt inte.


Så Manner behöver kicka igång det lag som var ett kvallag för fem månader sedan.


Simon Bertilsson, Anton Rödin och Linus Ölund ska leda Brynäs på och vid sidan av isen. Foto: Bildbyrån.


11. Linköping


Kommentar: LHC har ny huvudtränare i Klas Östman. Ny förstemålvakt i Marcus Högberg. Och när man har träffat Linköpingsgänget på försäsongen har det varit många leenden och en smittande entusiasm.


Det är en nystart.


Den defensiva delen är jag inte så orolig över. Det är mer framåt det blir lite diffust. Att Broc Little kommer att stänka in 15-20 mål kan vi nog vara rätt säkra på.


Christoffer Ehn ser definitivt ut som en spelare som har tagit sommarlektioner på Broc Littles målskytteskola och är redo för 15-20 mål i SHL han också.


Men hur heta blir Brian Gibbons, Ben Maxwell och Patrick Russell?


10. Djurgården


Kommentar: Långtidsskadan på Jacob Josefson är en käftsmäll för Djurgården och givetvis väldigt tung för honom personligen.


Nye coachen Barry Smith hade verkligen behövt den förlängda armen in i spelartruppen och det ledarskap som Josefson står för.


Kanske kan Djurgården vända avbräcket till något positivt. Andra behöver ta för sig. Fler behöver leda laget. Saker som inte riktigt fanns på plats förra säsongen.


Marcus Sörensen kan vara den ledarfigur som Djurgården skriker efter. Speed, kaxighet och kreativitet i en och samma kropp.


Att Djurgården tippas så här långt ner, men som lag har som mål att hamna topp sex, ger utrymme för både ”upp till bevis” och ”vi mot världen”. Det nya försvarstänket 1–1-3 är spännande. Om man lyckas få det att fungera i praktiken.


9. Malmö


Kommentar: En spelare gör inget lag. Men Carl Söderbergs återkomst till Redhawks är häftig.


Man ska dock ha klart för sig att det var åtta år sedan som Söderberg spelade i SHL och mycket har förändrats i spelet under de åren. Han kommer så klart att lära sig hantera farten och vad den medför och han kommer att göra sin lagkamrater bättre.


Joakim Ryan har fina meriter och övriga backar bör få ett lyft med honom i truppen.


Bröderna Sylvegård kommer att skapa känslor och bröderna Westerholm kommer att skapa chanser.


Återstår att se om Malmös satsning med NHL-touch bär frukt redan den här säsongen.


8. Skellefteå


Kommentar: Det var inte det här laget som Robert Ohlsson trodde sig ta över när han lämnade Djurgården i våras.


Men utan Pär Lindholm, Jesper Frödén och Andreas Wingerli får man göra det bästa av läget.


Så sent som i torsdags landade nummer 88 Jayce Hawryluk i Västerbotten och han är den senaste i raden av pusselbitar som behöver passas in i för att bilden av Skellefteå AIK ska klarna.


Så länge Joakim Lindström och Oscar Möller håller hög klass och så länge som de yngre från de egna leden fortsätter att hålla lågan vid liv finns det hopp.


Det kan dock ta lite längre tid än vanligt att få ihop detta.


7. Färjestad


Kommentar: Sakta i backarna! Vadå en sjundeplats för storsatsande FBK?


Jag kan förstås vara ute och trampa dressin på Värmlandsrälsen här, men visst skulle Färjestad ha mått bra av att ha en guldmålvakt? En Martin Gerber. En Jonas ”Monstret” Gustavsson. En Alexander Salák eller en Cristopher Nihlstorp.


Men det har inte Färjestad. Här är det offensiv klass som premieras och det kommer alla gånger att bli hur kul som helst att titta på.


Marcus ”Lilliz” Nilsson är på nytt ett spelbart objekt som poängkung. Hemvändarna är toppspelare och Michael Lindqvist kommer säkert att vräka in 20 mål. Joakim Nygård också.


##Men defensiven? Jag är skeptisk.


Kan Henrik Haukeland hjälpa Färjestad till en topplats i SHL? Foto: Bildbyrån.


6. Leksand


Kommentar: Är det vågat att tippa Leksand topp sex? Med tanke på att Juvonen, Cehlarik och Hrivik har stuckit till KHL?


Jag är beredd att ta chansen. De nya toppspelarna håller oerhört hög klass. Vi har inte heller sett det bästa än från Matt Caito. Eller Calle Själin.


Sedan finns det en enorm potential i de unga spelarna med Emil Heineman, Isak Rosén och Nils Åman i spetsen.


Björn Hellkvist och hans kloka tränarstab jobbar modernt och huvudcoachen själv är inte feg för att kläcka ur sig det som ibland behöver sägas när något omgående ska rättas till.


Nog tror jag att Leksand är på topp sex för att stanna.


5. Växjö


Kommentar: Från SM-guld till en femteplats? Det kan mycket väl vara ett snedtips som heter duga.


Samtidigt är det ett tacksamt utgångsläge för Sam Hallam. Han vet mycket väl att han har en förhållandevis stark stomme för att vara säsongen efter (ännu ett) SM-guld.


Joel Persson. Miika Koivisto. Robert Rosén. Pontus Holmberg. Erik Josefsson. Guldvinnare och fortfarande Växjöbor. Inte så pjåkigt.


Visst har Växjö tappat några guldklimpar, men tydligheten i lagbygget gillar jag skarpt. Och även här kommer det att dimpa ner ett och annat tillskott på resans gång. Växjö blir… Växjö.


Ska vi göra om det? Sam Hallam och Pontus Holmberg var två av hjältarna när Växjö 2021 vann sitt tredje SM-guld. Foto: Bildbyrån.


4. Rögle


Kommentar: De senaste två säsongerna har Rögle BK visat vad man kan åstadkomma om man vågar ge två hockeytvillingar från Kanada chansen att lyckas i svensk hockey.


Sportchefen Chris Abbott har värvat smart och ibland dyrt, men gärna hemvävt från nordvästra Skåne, och tillsammans med huvudcoachen Cam Abbott fått till häftiga lag.


Oskrivna importer som Kodie Curran och Moritz Seider har på olika sätt vänt upp och ner på SHL i positiv mening. Blir det Tyler Kelleher som den här säsongen, efter en mindre lyckad tid i Oskarshamn totalt sett, gör braksuccé i bättre omgivning? Inte alls omöjligt.


Och Rögle har resurser att förstärka laget på resans gång.


3. Örebro


Kommentar: Vältränade så till den grad att Nick Ebert fick sig en rejäl uppläxning när han kom till Närke från USA tidigare i somras.


Örebro har verkligen skaffat sig allt för att kunna ta nästa kliv från semifinalplatsen i våras. Helheten imponerar.


Fysiken kan bli den där extra ingrediensen som gör att Örebro faktiskt bråkar sig hela vägen till en SM-final. Jani Lajunen gillar jag lite extra och hans närvaro på centersidan kommer att vara kanon för hela laget. Och väldigt tråkigt för alla Örebros motståndare.


Örebro har tagit många steg framåt under Niklas Erikssons ledning som coach och både Stefan Nyman och Stefan Klockare har varit med i topphockeyn så länge att de kan vidareutveckla det här laget på ett utmärkt sätt.


2. Frölunda


Kommentar: Efter några genanta sjundeplatser tar Roger Rönnberg sats och hela klubben frustar av revansch.


Ryan Lasch. Christian Folin. Michael Spacek. Det är tre värvningar som är så jäkla bra och så exakt genomtänkta att det kommer att gråtas och gnisslas tänder runt om i SHL.


Vad Lasch kan göra med ett powerplay och med Joel Lundqvist vet alla. Ändå är det ostoppbart.


Att Folin blir den försvarsgeneral som Frölunda längtat efter är det inget som helst snack om. Simon Edvinsson får en perfekt knuff in i vuxenvärldens hockey.


Och Michael Spacek kan hålla en sådan som Max Friberg utanför powerplay. Det säger också något. Jacob Nilsson blir förresten också kanon i Frölunda.


1. Luleå


Kommentar: Luleå har väl det mesta för att vinna grundserien? Ett stabilt målvaktspar i Joel Lassinantti (om han nu är så lindrigt opererad som det sägs) och Jesper Wallstedt.


En robust och välmixad backsida med förmodade toppar i Erik Gustafsson och Julius Honka.


Och en otroligt spännande förstakedja med Linus Omark, Linus Fröberg och Brendan Shinnimin. Omark har bitvis åkt och trollat gäspande med motståndarna på försäsongen. Så stark med pucken. Så skarp blick. Och så exakt med passningarna.


Här finns gubbgrinighet och jävlar anamma för att fälla Norrbottens skogar. Här finns vind i skäggen som kan vina genom ett helt slutspel.


##Luleå får mitt guldtips.


Spänn fast er! Linus Omark är hemma i Luleå för att vinna SM-guld. Foto: Bildbyrån.