Timrås sportchef om laget: "Dags att visa att man är en SHL-spelare"


8 september 2021
Timrå har blandat och gett under försäsongen.
Och många spelare har mycket att visa den kommande säsongen om Timrå ska lyckas.
– Jag ska inte säga att det är deras livs chans, eller enda chans, men vill man ha en framtid i SHL så måste visa man att är en SHL-spelare, så det gäller att ta chansen nu när man får den, säger Timrås sportchef Kent Norberg till HockeyNews.se.


Timrås försäsong har resulterat i ömsom vin, ömsom vatten.

Dubbla segrar över Brynäs, en derbyseger mot Modo trots knackigt spel, seger och förlust mot Björklöven, samt förlust mot Malmö och nu senast i genrepet mot Luleå.

I tisdagens match mot Luleå blev det förlust med klara 3–7.

– Det är klart att vi har saker att bli bättre på, det såg man inte minst när vi möter ett riktigt bra lag (Luleå). Det som var positivt var att vi skapade mycket och stundtals vågade spela, men det negativa var en del. Det är klart att det är en jätteskillnad, inte minst i tempot och det kommer ta tid att komma in i. Stundtals (mot Luleå) spelade vi bra anfallsspel, vi hade fem frilägen som vi bränner och gör ändå tre mål, men när Luleå får tryck på oss då får vi det jobbigt, säger Kent Norberg.

LÄS MER: SHL-enkät: De blir poängkungar i SHL – enligt tränarna

Just Malmö och Luleå, de SHL-lag Timrå förlorat mot under säsongen, tror Norberg har trevliga vintrar att vänta.

Och det är kanske inte just topplagen Timrå kommer behöva slå för att hålla sig kvar i SHL, även om poäng mot guldfavoriter så klart är en bonus.

Samtidigt tippas Timrå i botten i förhandstipsen och spås en tuff vinter. En realitet man vet kan vänta.

– Det kommer bli ett krig för oss, sedan har vi slagit Brynäs i två matcher av två, och förlorat mot Luleå och Malmö som jag tror båda kommer vara med i toppen. Det är klart att vi saknar bitar för att vara ett topplag, och det vet vi om. Vi måste göra detta på vårt sätt och se på våra möjligheter, hur vi ska ta poäng och hela den biten. Det är ingenting som har överraskat mig under försäsongen utan det är ungefär som jag trodde att det skulle vara, säger Norberg.

Ty Rattie hittade målet mot Luleå. Foto: Bildbyrån

Med två målvakter, åtta backar och 16 forwards har Timrå en av ligans största trupper.

– Nu blev det speciellt när vi gick upp sent, det fanns inte en allsvensk spelare kvar att värva och alla yngre var tagna. Vi har den trupp vi har nu och det är den vi ska jobba med. Men om man kollar framåt två år och vi spelar i SHL så är det klart att truppen nog kommer vara både yngre och säkert mindre också, säger "Nubben" och fortsätter:

– Vi visste om förutsättningarna när vi gick upp och sett till det är vi nöja med den trupp vi har, sedan kan man alltid önska sig mer. Men det är inget att grina över utan se till att göra något bra av detta.

Några förstärkningar innan premiären kommer det däremot inte att bli.

Så du sitter inte och söker fram fyra spelare på internet att värva före lördag?

– Nej, det gör jag definitivt inte. Vi har de gubbar vi har och jag är säker på att vi kommer kunna ställa till problem för jäkligt många. Vi har vetat om i två månader vilken trupp vi kommer ha, så det är inga konstigheter.

LÄS MER: NILSSON: 14 SHL-juniorer att hålla ett extra öga på i vinter

Från det lag som gick upp i SHL i våras finns en målvakt, tre backar och tio seniorforwards kvar i truppen.

En grupp spelare som Timrå måste få att ta nästa steg i sin utveckling när man nu klivit upp ett steg i seriesystemet.

Precis som det var senast laget var uppe i högsta ligan

– Man hoppas ju att några kommer ta steg och det är jag säker på att några kommer göra, men det gäller att i princip alla gör det. Vi har tio forwards kvar sen förra året och för dem som tyckt att man är SHL-spelare så är det dags att visa att man är SHL-spelare nu. Jag ska inte säga att det är deras livs chans, eller enda chans, men vill man ha en framtid i SHL så måste visa man att är en SHL-spelare, så det gäller att ta chansen nu när man får den, säger Timrås sportchef.

Hur ser möjligheterna ut för dig att flytta på spelare om du skulle vilja när det bara är en juniorforward i truppen och 16 på kontrakt?

– Nu blev det speciellt när vi gick upp väldigt sent, det fanns inte en allsvensk spelare kvar att värva och alla yngre var tagna. Vi har den trupp vi har nu och det är den vi ska jobba med. Vi visste om förutsättningarna när vi gick upp och sett till det är vi nöja med den trupp vi har, sedan kan man alltid önska sig mer det har väl kanske en annan gjort också, men det är inget att grina över utan se till att göra något bra av detta.

Albin Lundin är en av de som är kvar från förra säsongen som man hoppas mycket på. Foto: Bildbyrån

På lördag väntar som för alla andra lag i ligan premiär för Timrå.

För nykomlingarnas del står en resa till Oskarshamn på schemat för match mot ett annat lag som på förhand tippas hålla till i de nedre regionerna av tabellen, tillika det lag som spelade Timrå ur SHL våren 2019 och själva tog steget upp.

Och från i slutet av september står det klart att det tidigare publiktaket tas bort.

Ett välkommet besked för sporten och så även för Norberg, även om han nu kommer få mindre utrymme att spankulera på under matcherna, där han det senaste året varit ensam på ståplats i NHC arena.

– Det är inte bra… Närå, det är jättekul att publiken får komma tillbaka. Det blir kul om det blir fler själar på ståplats även om jag får mindre yta att röra mig på, säger han och skrattar.