HockeyNews
PLUS

NILSSON: 14 SHL-juniorer att hålla ett extra öga på i vinter

(20507) Juniorerna
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 5 september 2021

FacebookXWhatsApp

Nästa helg inleds en ny SHL-säsong.
Nu har HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson tagit en titt på SHL-lagens juniorspelare och hittat 14 spelare, en i varje lag, som kan vara värda att hålla ett extra öga på i vinter.


Brynäs IF
Alexander Ljungkrantz, forward, 2002
Draftad:
Tredje rundan 2020, New York Islanders
Kommentar: Debuterade i SHL redan säsongen 2019–20 och noterades för ett mål på tre matcher då. Slog sig inte in som ordinarie i Brynäs under förra säsongen, det blev en assist på 16 matcher, men producerade i både J20-laget och i Strömsbro i Hockeyettan på lån. Gör nu sitt sista år som junior och skrev på ett tvåårskontrakt i somras vilket tyder på att Brynäs tror på den kvicke forwarden. 

Djurgårdens IF
Liam Öhgren, forward, 2004
Draftad:
Nej, aktuell 2022
Kommentar: William Eklund och Alexander Holtz är tekniskt sett båda juniorer, men det är osäkert om de spelar i Djurgården i vinter och har båda slagit igenom med dunder och brak redan. Näst på tur finns ett par intressanta namn, däribland Liam Öhgren. Forwarden har bra fart på skridskorna, bra fysik och en näsa för att hitta målet när läget uppstår.


Frölunda HC
Theodor Niederbach, forward, 2002
Draftad:
Andra rundan 2020, Detroit Red Wings
Kommentar: En riktigt spelskicklig och kreativ forward, som kan spela både center och ytterforward, som gjorde sin första säsong mot seniormotstånd förra vintern då han imponerade rejält i Modo under en lånesejour och noterades för fem poäng på 20 SHL-matcher för Frölunda. Har varit ett gjutet inslag i Frölundas laguppställning under försäsongen. 

Färjestad BK
Joel Nyström, back, 2002
Draftad:
Sjunde rundan 2021, Carolina Hurricanes
Kommentar: Den högerfattade backen släpptes upp i SHL redan förra säsongen och förnekade sig inte. En otroligt rörlig back som konstant är i rörelse och använder sin rörlighet och smartness för att kompensera för att han inte är den största backen, Nyström klockar in på 177 centimeter och 72 kilo enligt Färjestads hemsida.

Joel Nyström. Foto: Bildbyrån

IK Oskarshamn
Mikkel Öby-Olsen, forward, 2002
Draftad:
Nej
Kommentar: Oskarshamns juniorlag är fortfarande i uppbyggnadsfasen efter att man gått upp i SHL, och det tar tid att bygga upp en fungerande verksamhet. Men det finns ett par namn som är uppe och nosar seniorspelarna i hälarna. En av dem är den norske ytterforwarden Öby-Olsen som varit med under försäsongen en hel del. En högerfattad forward som producerat poäng på alla nivåer hittills.

Leksands IF
Isak Rosén, forward, 2003
Draftad:
Första rundan 2021, Buffalo Sabres
Kommentar: Duktig skridskoåkare som varit en målgörare på alla nivåer, bland annat genom sju mål på sju matcher i U18-VM i våras. Använder sin teknik och fart för att slå sin motståndare så fort han får chansen. En av flera unga forwards som visat fin potential i Leksand på slutet. Är inte den störste, men med några fler kilon på kroppen kan han få ut än mer på SHL-nivå, där han stundtals hade svårt att skydda pucken under förra säsongen.


Linköping HC
Elliot Ekmark, forward, 2002
Draftad:
Sjunde rundan 2020, Florida Panthers
Kommentar: En hårt jobbande center som är användbar både offensivt och defensivt, vilket ökar hans chanser till speltid då han inte blir beroende av en stor roll offensivt. Gjorde 31-matcher i SHL under förra säsongen och noterades för ett mål. Ett återkommande inslag i ungdoms- och juniorlandslagen och har så inlett även denna säsong.

Luleå Hockey
Jesper Wallstedt, målvakt, 2002
Draftad:
Första rundan 2021, Minnesota Wild
Kommentar: Det har spekulerats i om Wallstedt, som valdes i första rundan i sommarens draft, skulle stanna i Luleå eller åka över för spel i kanadensisk juniorliga men det ser i nuläget ut som att det blir Luleå. Wallstedt spelade 20 matcher i SHL för Luleå förra säsongen och har en rejält utmaning framför sig då Joel Lassinantti finns i klubben. Ses som en av de största målvaktstalangerna i världen.


Malmö Redhawks
Anton Olsson, back, 2003
Draftad:
Tredje rundan 2021, Nashville Predators
Kommentar: En defensivt väldigt smart back som läser spelet på ett imponerande sätt. Inte den flashigaste backen med pucken, men gör ett solitt jobb i passningsspelet och är inte oäven offensivt, även om det är i det defensiva hans största styrkor ligger. Slog sig in som mer eller mindre ordinarie redan under förra säsongen, men får tuffare konkurrens om speltiden i vinter då Malmö stärkt upp blålinjen.

Rögle BK
Marco Kasper, forward, 2004
Draftad: Nej, aktuell 2022
Kommentar: Under förra säsongen var det Moritz Seider som drog blickarna till sig som junior i Rögle, i år ser det ut att bli Marco Kasper. Den 17-årige forwarden från Österrike har imponerat under Champions Hockey League och gjort fyra poäng på två matcher och lovordats rejält. När Kasper har pucken gäller det att vara med, för då kan vad som helst hända tack vare hans klubbteknik. Fyndig, kreativ och rapp i tanken. Österrikaren dominerade på ungdomsnivå i hemlandet och har tagit för sig rejält sedan flytten till Ängelholm.


Skellefteå AIK
Simon Robertsson, forward, 2003
Draftad:
Tredje rundan 2021, St. Louis Blues
Kommentar: Debuterade i SHL i december 2019, men har inte slagit sig in som ordinarie i Skellefteås A-lag än, men ser ut att ha goda möjligheter till det i vinter. En tvåvägsforward som gör jobbet i båda ändar av isen, men där hans skott sticker ut när man studeras hans spel. Ett skott han inte drar sig från att använda.

Timrå IK
Oliver Johansson, forward, 2003
Draftad:
Tredje rundan 2021, Ottawa Senators
Kommentar: Johansson gjorde snabbt ett namn för sig när han täckte upp i Timrås förstakedja i slutet av förra grundserie. Tre mål på de två avslutande seriematcherna visade vad han kan göra när han får chansen offensivt. Tekniskt skicklig, men även rörlig vilket han använder för att slå sin motståndare. 


Växjö Lakers
Victor Stjernborg, forward, 2003
Draftad:
Fjärde rundan 2021, Chicago Blackhawks
Kommentar: Man pratar ofta om spelare som har en motor som gör att de orkar och kan ta sig runt isen med fart och frenesi, och Stjernborg är utan tvekan en sådan spelare. Här är det full fart hela tiden, oavsett om det handlar om anfalls- eller försvarsspel och han river och sliter förtjänstfullt. Sticker inte ut med klubba och puck, men hans energi räcker till omkring en hel kedja.

Örebro Hockey
Simon Forsmark, back, 2003
Draftad:
Nej, aktuell 2022
Kommentar: Backen är född tillräckligt sent på året för att han inte var aktuell för draften i somras, men går in med bra förutsättningar inför den kommande säsongen. Är en av två juniorer i Örebros backsida som gör upp om speltid och Forsmark har lyfts fram under försäsongen av tränare Niclas Eriksson. Spelar ett enkelt men effektivt spel och är pålitlig. En smart back som använder sin storlek (187 cm/88 kg) bra, som dessutom är rörlig på skridskorna.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)