HockeyNews
PLUS

Store kanadensaren om höga målsättningen med Modo: "Så måste det vara"

(20487) Sam Vigneault
Bildbyrån

Publicerad: 2 september 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Han är en av två kanadensiska centrar i Modo.
Och Sam Vigneault hymlar inte om att han siktar högt när det kommer till målsättningar.
– För laget är det att vara med och slåss om uppflyttning, så måste det vara, säger han till HockeyNews.se.

Modo har inför den kommande säsongen tagit in tre kanadensiska forwards som man hoppas alla ska kunna bära tunga och stora roller i lagets offensiv.

En av dem är storväxte Sam Vigneault, som med sina drygt 195 centimeter, är svår att missa ute på isen.

Centern ledde i träningsmatchen mot Timrå en kedja med Daniel Sylwander och Oscar Pettersson på kanterna, utöver det fick han stort förtroende i både boxplay och powerplay.

– Jag tycker att vi spelade bra som lag, men vi kunde inte få pucken i mål helt enkelt. Vi skapade tillräckligt med chanser för att få med oss något, men så blev det tyvärr inte, konstaterade Vigneault i katakomberna efter 1–3 borta mot Timrå, som också hann med at råka i luven på den 15 centimeter kortare Timråforwarden Ty Rattie.

 – Ja, så blir det ibland i hockeyn, det ska vara känslor. Det gäller att hålla det på en bra nivå och snabbt släppa det och gå vidare.

När kanadensaren pratar om sig själv är det svårt att även för honom att inte nämna just hans storlek.

– Jag är en större spelare, jag är "six foot five", men tycker att jag är rätt så smart och rörlig för min storlek. Jag försöker ta stort ansvar ute på isen och ligga rätt i positionerna defensivt, men också kunna bidra offensivt. Jag tycker att det går åt rätt håll. Jag kommer in i det mer och mer och har skapat chanser, men inte lyckats göra mål, men jag skulle säga att jag spelat rätt så bra hittills, säger han.

Sam Vigneault och Ty Rattie råkade i luven på varandra. Foto: Bildbyrån

Den 25-årige centern spelade under förra säsongen 14 matcher i den tyska andraligan för Eispiraten Crimiitschau.

Där blev det 14 poäng på lika många matcher, varav 12 assist, och han har redan hunnit märka en stor skillnad i det svenska spelet jämfört med den tyska andraligan.

– Nu har vi bara mött SHL-lag, men jag skulle säga att det är en bättre hockey överlag. Det är lite mer skridskoåkning här, det går lite snabbare här än i tyska andraligan även om det också är en bra liga. Man lever mycket på importerna där, där toppspelarna alltid är importer, här är det jämnare trupper, säger han.

Även om kopplingarna till Modo inte funnits där sedan tidigare är han väl medveten om hur det såg ut för klubben under förra säsongen, men även om klubbens historia i SHL.

– För laget är det att vara med och slåss om uppflyttning, så måste det vara, säger han om säsongens målsättning och fortsätter:

– Jag har hört om förra säsongen men det känns som att hela klubben är på rätt väg. Vi har ny general manager, ny tränare och ett gäng nya spelare, och hittills har det känts bra måste jag säga. Vi kommer ihop oss mer och mer både på och utanför isen.

Det faktum att det finns ytterligare två kanadensare i truppen tycker han också varit en tillgång såhär i början av tiden i Sverige.

– Det är klart att det är en liten fördel, men samtidigt så pratar alla i Sverige så bra engelska att det inte är några problem, men det är klart att det är bra att ha några i laget som har engelska som vardagsspråk, även om grabbarna gjort ett bra jobb med att få en involverad i samtalen hela tiden.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)