SHL-chefen tror inte på NHL-värvningar i stor skala efter NHL-campen


19 augusti 2021

Kan det komma en rad ”frälsare” till SHL-klubbarna efter NHL:s gallringar är gjorda i oktober?

Möjligt. Men inte särskilt troligt, enligt SHL:s sportchef Johan Hemlin.Djurgården, Leksand, Malmö, Rögle och Örebro tillhör SHL-klubbarna som har tomrum på toppositioner i sina spelartrupper.


För närvarande är det inte så många tillgängliga spelare som är intressanta för SHL. Samtidigt som ett flertal heta spelare är kontraktslösa och förhandlar med NHL-klubbar i hopp om att hitta en lösning inför kommande säsong.


Men att vänta tills efter det att NHL-camperna har hållits i oktober och att då lägga beslag på spelare som har gallrats bort tror inte SHL:s sportchef Johan Hemlin är en gångbar lösning.


– Rent generellt brukar man säga att det kommer alltid ett flertal spelare efter camperna. Och det gör ju inte det. Det är ytterst få spelare som blir tillgängliga. Det kan vara någon, och det kan vara en viktig pjäs för någon klubb, men att man säger att skulle ramla in ett stort antal spelare efter camper och sådant där, det har ju aldrig inträffat, säger Hemlin till HockeyNews.se.


Djurgården fick låna in Washington-backen Bobby Nardella förra säsongen och då gjorde han succé i SHL och blev lagets poängkung. Foto: Bildbyrån.


Hemlin var sportchef i SHL-klubben Linköping mellan 2004 och 2014 innan han tog jobbet som sportchef i SHL.


LÄS MERNHL-övergångarna ger svensk hockey 68 miljoner kronor: "Bra NHL-avtal"


Han har lång erfarenhet av att följa spelarmarknaden och övergångarna mellan NHL-klubbar och SHL, och tvärtom.


Spelarna som blir tillgängliga efter NHL-camperna behöver inte nödvändigtvis hamna i SHL.


– Du har en tävling mot andra europeiska ligor och KHL. Klubbarna har ganska bra koll på hur marknaden ser ut och om de väljer att avvakta eller inte avvakta. Det beror också på vilken position det gäller och hur laget ser ut i övrigt, säger Johan Hemlin.