HockeyNews
PLUS

Nilsson: Expansionsdraft – så skulle jag välja om jag styrde Seattle

(20238) NHl-expansiondraft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 20 juli 2021

FacebookXWhatsApp

Under söndagen släppte NHL kompletta listor över vilka spelare NHL-lagen valt att skydda inför expansionsdraften 21 juli, där Seattle Kraken på riktigt träder in i ligan.
I samband med det klev HockeyNews.se:s Alexander Nilsson in i rollen som general manager för NHL:s nyaste lag och genomförde en draft.
Här är resultatet.

Alla lag, förutom Vegas som är undantagna expansionsdraften, är tvungna att skydda 7 forwards, 3 backar och en målvakt alternativt 8 utespelare och en målvakt enligt NHL:s regler. 

Det finns dessutom ett antal regler Seattle måste följa. Bland annat att 20 av de totalt 30 valda spelarna måste ha kontrakt över den kommande säsongen eller längre, och lönetaksträffen för laget måste vara minst 60 procent av lönetaket, det vill säga 48,9 miljoner dollar. Spelare som är restricted free agents (RFA) räknas inte mot lönetaket vid draften, vilket är att ta i beaktning då sådana spelare måste skriva nya kontrakt.

Seattle måste dessutom välja minst 3 målvakter, 9 backar samt 14 forwards.

Innan jag började satte jag upp ett par regler för mig själv.

Jag tilläts inte ta någon spelare som är unrestricted free agent (UFA), med ett undantag. Det gör att ett scenario där en sådan som Gabriel Landeskog lockas till ligans nyaste lag med löften om kaptensuppdrag och ett tungt kontrakt inte kommer hända i denna verklighet. Inte heller tilläts jag diskutera trades med andra general managers, något som kommer hända i verkligheten.

Seattle kommer in i ligan i ett läge där Pacific division inte tillhör de starkare divisionerna i ligan vilket gör att jag valde att ta ett lag som kommer kunna vara konkurrenskraftigt redan från start snarare än att lämna massa löneutrymme för att kunna ta på mig en massa dåliga kontrakt, vilket hänger ihop med regeln om att inte göra några trades med andra lag.

Ett Seattle som utmanar om en slutspelsplats, vilket jag tror att nedanstående lag kan göra i Pacific, tror jag kommer ge laget bra skjuts inför framtiden i form av intresse kring organisationen.

Med det i tankarna var det bara att dyka ned i gruppen av tillgängliga spelare.

Och det slutade med följande lag, som totalt landar på 65 848 508 dollar i lönetaksträff, vilket ger drygt 16,51 miljoner dollar i löneutrymme för att skriva kontrakt med RFA:s och lagets enda UFA-spelare. Det ger dessutom en del utrymme för Seattle att ta på sig ett sämre kontrakt för att samla på sig draftval, talanger eller NHL-spelare om så skulle bli fallet.

Målvakter

Chris Driedger. Foto: Bildbyrån

Chris Driedger, Florida (UFA)
Kaapo Kähkönen, Minnesota
Vitek Vanecek, Washington

Kommentar: Det finns i ärlighetens namn inte särskilt många heta alternativ på målvaktssidan och det är också därför jag gör det enda avsteget från regeln om att inte ta spelare som är UFA:s när jag väljer att ta Driedger från Florida. Rykten i nordamerikansk media gör också gällande att Seattle kommer att roffa åt sig just Driedger från Florida som UFA, vilket gör att han blir Seattles val från Florida. Bakom sig får han två namn som redan visat att de har kapacitet att stoppa puckar i NHL och där den som visar bäst form under träningslägret blir den som får förtroendet att öppna båsdörren, till att börja med.

Det var lite lockande att ta Carey Price, likt Vegas tog Marc-André Fleury, men i slutändan ansåg jag att caphiten hos Price på 10,5 miljoner dollar skulle smaka mer än vad det kostar med tanke på hans ålder, även om det skulle generera en hel del PR under lagets första år i ligan.

Backar

Marcus Pettersson och Jacob Larsson. Foto: Bildbyrån

Jake Bean, Carolina (RFA)
Will Borgen, Buffalo (RFA)
Dylan DeMelo, Winnipeg
Vince Dunn, St. Louis (RFA)
Mark Giordano, Calgary
Benjamin Gleason, Dallas (RFA)
Jacob Larsson, Anaheim
Jeremy Lauzon, Boston
Marcus Pettersson, Pittsburgh
Tory Stecher, Detroit

Kommentar: Backsidan har potential att kunna bli i princip hur bra som helst, om de själva vill. Här finns det gott om alternativ i flera lag och det var en svår process att sålla bort en del namn. Mark Giordano blir den självklare ledaren och är just nu förhandsfavorit till att bli den förste lagkaptenen i Seattles historia, i alla fall när jag sitter vid spakarna som general manager. De allra flesta av backarna är dessutom i bra ålder, där många av dem är kring 24 år. Dallas erbjöd mycket av värde varken på back- eller forwardssidan och Benjamin Gleason blir därmed ett bra tillskott i AHL för farmarlaget.

De två svåraste valen här var Jake Bean och Marcus Pettersson, där de vägdes mot Nino Niederreiter (Carolina) och Jason Zucker (Pittsburgh), men där jag till slut landade på Bean och Pettersson efter att ha sett över möjliga forwardsval. Sex vänsterfattade backar och "bara" två högerfattade, men det borde inte innebära några större problem på den här nivån.

Forwards

Max Domi, Jonathan Drouin, Yanni Gourde och Calle Järnkrok. Foto: Bildbyrån

Nathan Bastian, New Jersey
Tyler Benson, Edmonton (RFA)
Evegeni Dadonov, Ottawa
Max Domi, Columbus
Ryan Donato, San Jose (RFA)
Joonas Donskoi, Colorado
Jonathan Drouin, Montreal
Jordan Eberle, New York Islanders
Christian Fischer, Arizona
Adam Gaudette, Chicago (RFA)
Julien Gauthier, New York Rangers
Yanni Gourde, Tampa Bay
Carl Grundström, Los Angeles
Calle Järnkrok, Nashville
Kole Lind, Vancouver (RFA)
Jared McCann, Toronto
Jakub Voracek, Philadelphia

Kommentar:
Tampa Bay tvingas till ett tungt farväl då Yanni Gourde är ett av de första namnen som kritas ned på denna lista. Tillsammans med Max Domi kommer Gourde dra ett tungt lass som center nummer ett och två i detta lag. På sina kanter får de Jonathan Drouin, som har hög uppsida och ett miljöombyte kan få det att lossna, Joonas Donskoi, Jordan Eberle och så Jakub Voracek. Voracek var inte ett självklart val då James van Riemsdyk och Shayne Gostisbehere (back) också lämnats oskyddade av Flyers, men tjecken har dels stjärnstatus och hans kontrakt har visserligen en hög cap hit, 8,25 miljoner, men det behövs för att nå över golvet och han har producerat på en bra nivå över lång tid nu.

Bakom de två första kedjorna finns en stark tredjekedja med Jared McCann, Calle Järnkrok och Evgeni Dadonov, en trio som jag tror kommer göra mycket stor nytta den kommande säsongen. Det enda egentliga frågetecknet här är vem av McCann och Järnkrok egentligen är bäst som center eller ytterforward, men Järnkrok blir till att börja med den som kliva in i mitten. Han har tidigare visat att han tekar på en nivå som är bra nog för att hålla i NHL.

Därbakom finns namn som Christian Fischer, Julien Gauthier och Carl Grundström som lurar i vassen och utmanar om mer speltid. Jag tror att det finns utvecklingspotential hos alla tre, då de alla är 23–24 år gamla och går in på sina sista år på kontrakten, och vi vet alla vad det brukar kunna göra med spelare. Positivt är också att de alla är RFA:s vilket gör att Seattle får lite mer kontroll över deras framtid.

Kole Lind, Adam Gaudette, Ryan Donato och Tyler Benson behöver alla skriva nya kontrakt då de är RFA:s, men är dugliga breddspelare alternativt namn för AHL-laget, där Donato och Gaudette i nuläget gör upp om platsen som fjärdecenter på pappret.

Den enskilt största frågan jag ställde mig själv inför forwardsvalen var om jag skulle ta Vladimir Tarasenko eller inte. Han har stjärnglansen som ett nytt lag kan dra nytta av, han är en duktig hockeyspelare och han sägs ha tröttnat på St. Louis Blues och det var ett tufft val att inte välja honom, men jag kände att det fanns goda forwardsalternativ i övrigt så valet från St. Louis blev istället backen Vince Dunn.

Fakta:

Målvakter: 3
Backar: 10
Forwards: 17
Lönetaksträff: 64,848 miljoner dollar
Utrymme till lönetaket: 15,651 miljoner dollar

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)