HockeyNews
PLUS

LISTA: De fem intressantaste lagbyggena i allsvenskan just nu

(20204) HA-lagbyggen
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 12 juli 2021

FacebookXWhatsApp

Många allsvenska lag har gjort en bra silly season hittills.
Här listar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson de fem lagbyggen som väckt hans intresse lite extra.

1. HV71

Kommentar: Det är svårt att undvika HV71:s lagbygge som består av en trupp som på pappret inte skulle göra bort sig i SHL sett till individuell kunskap. Det görs en rejäl satsning för att ta sig tillbaka till SHL omgående och det faktum att man lyckas locka hem David Ullström säger det mesta. Men det finns ett par frågetecken i mina ögon. Att HV:s trupp är den bästa i ligan råder det inga tvivel om, men har man skaffat sig för mycket av det goda? Det är väldigt många forwards som "borde" ha stora roller som nu ska samsas om speltid i både fem mot fem och powerplay, ett mönster som känns igen på backsidan. Det blir den största nöten att knäcka, att få ihop grytan och få alla att dra åt samma håll. För det ska ju spelas om det också.

Kan Simon Önerud leda sitt HV tillbaka till SHL? Foto: Bildbyrån

2. Västerås IK

Kommentar: Ett annat lag som siktar högt är Västerås. 2023 ska man vara tillbaka i SHL hoppas man och inför denna säsong har man gått in rejält på spelarmarknaden. Johan Gustafsson, Mikael Frycklund och Daniel Gunnarsson lämnade alla SHL för att vända hem till Västmanland och trio kommer dra ett tungt lass. Lägg därtill tunga värvningar i Alexandre Lavoie samt landslagsduon Mathias From och Alexander Rauchenwald och det är tydligt att Västerås inte nöjer sig med en kvartsfinalplats i år. Samtidigt är det ett tufft år att satsa, då det kommer vara många som vill vara med i toppen och utrymmet för svackor är minimalt. Räcker Västerås till i långa loppet? Jag är inte helt säker på det.

Kan Mikael Frycklund hjälpa Västerås att blicka uppåt i tabellen? Foto: Bildbyrån

3. Kristianstads IK

Kommentar: Efter två år där man slutat i botten av tabellen har Kristianstad nu meddelat att man inte nöjer sig med att vara ett lag som spelar kvalspel varje vår utan vill klättra i tabellen. Och i mina ögon så har man ett spännande skal till lagbygge. Det ser inte ut att bli riktigt lika ungt som man inledde förra säsongen och i Kristoff Kontos, Trevor Cheek samt Deven Sideroff har man tre intressanta nordamerikaner, där framförallt den förstnämnde kommer bli väldigt spännande att följa efter två väldigt bra säsonger i Hockeyettan. Stort hål att fylla längst bak däremot efter att Calle Clang återvänt till Rögle, där danske VM-målvakten Frederik Dichow just nu är ensam målman. Kan Amil Krupic hitta tillbaka till den nivå han hade för två säsonger sedan? 

Amil Krupic är tillbaka på gamla jaktmarker. Foto: Bildbyrån

4. Modo Hockey

Kommentar: I Örnsköldsvik byggs det om på och utanför isen. Succétränaren Mattias Karlin har hämtats hem, Henrik Gradin gör sitt första jobb som general manager och Patrik Karlkvist har lämnat för SHL – bland annat. Nu ökar dessutom pressen när Karlin byter Västervik mot Modo där kraven är högre och fler tycker till om allt som händer, det blir spännande att se hur han hanterar det, för det kan blåsa riktigt snålt i Örnsköldsvik på vintrarna. Gradin har plockat ihop en spännande mix offensivt där det på förhand är öppet om vem som ska ta rollen som förstecenter av Sam Vigneault, Erik Karlsson och Tanner MacMaster. Efter förra säsongens fiasko blir det intressant att se vad som händer i Fjällräven center i vinter.

Mattias Karlin har återvänt hem till Örnsköldsvik. Foto: Bildbyrån

5. AIK

Kommentar: Precis som i Modo är det första säsongen på jobbet för Christoffer Malm, som anlänt med goda vitsord från Rögle. Lyckades locka hem den självklare ledaren i Christian Sandberg och har fått in tre för den breda massan okända namn i Max Gerlach, Steven Johnson och Pavel Khomchenko. Det finns dock många hål kvar att fylla innan pucken släpps på Hovet, men kombinationen av nystart, ny general manager och huvudtränaren Anton Blomqvist som får bygga vidare på det jobb han inledde förra säsongen gör att AIK slår sig in här.

Christian Sandberg är hemma även han, i AIK-tröjan. Foto: Bildbyrån

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)