HockeyNews
PLUS

Oron växer – osäkert om NHL-stjärnorna spelar i OS 2022: "Väldigt bekymrade"

(20116) Nicklas Bäckström/Victor Hedman
Bildbyrån

Publicerad: 29 juni 2021

FacebookXWhatsApp

NHL-spelare i OS är ingen självklarhet.

Framför allt är det ännu inte helt spikat. Och tiden börjar bli knapp.


De flesta räknar med att NHL-spelarna återvänder till OS-turneringen 2022 efter att ha fått stå utanför vid OS i Sydkorea 2018.


Sveriges olympiska kommitté planerar för ett OS där Tre Kronor innehåller NHL-spelare, men i förhandlingarna mellan de inblandade parterna från NHL och Internationella olympiska kommittén återstår fortfarande jobb att göra.


– Vi är väldigt bekymrade och frågan är om det är förnuftigt eller inte att delta, säger NHL-kommissionären Gary Bettman, enligt nyhetsbyrån AP.


LÄS MERSOK räknar med NHL-spelare i OS: "Konkret ser det bra ut"


IIHF-presidenten René Fasel har uttryckt stor optimism, men inte vågat ta ut något i förskott så länge inte NHL har skrivit under alla papper om deltagande i OS i Peking i februari 2022.


– Vi har redan passerat det datum då vi trodde att det här skulle vara löst, fortsätter Bettman.


Före NHL-draften den 23 juli ska NHL presentera sitt spelprogram för kommande NHL-säsong, med eller utan ett uppehåll för OS.


NHL-ägarna har inte varit speciellt intresserade av att göra en paus i sin säsong, men enligt det kollektivavtal som blev förlängt fick spelarna löfte om att NHL skulle anstränga sig till det yttersta för att NHL-spelarna ska kunna vara med i OS 2022. När NHL-spelarna inte kunde vara med 2018 var det första gången sedan 1994 som de inte fick uppleva OS-turneringen.


Sidney Crosby ledde Kanada till guld i finalen mot Tre Kronor i OS i Sotji 2014. Sedan dess har inte NHL-spelarna varit med i OS. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERBeslut om NHL-stjärnornas medverkan i OS 2022 drar ut på tiden


Enligt NHL:s vice kommissionär, Bill Daly, innehåller de pågående samtalen med representanter för IOK frågor om hälsan och mer specifikt den pågående coronapandemin och försäkringsfrågor rörande covid-19.


– Det finns mycket osäkerhet och ovisshet som vi försöker få bukt med och det tar tid, säger Daly, enligt AP.


Tidigare har parterna förhandlat om hälsoförsäkringar, resekostnader och rättigheter knutna till marknadsföring. Att stänga NHL-säsongen två veckor för att resa till Kina har hela tiden varit en stötesten. Och tidsskillnaden gör att OS-matcherna kommer att spelas väldigt tidigt på morgonen nordamerikansk tid.


NHL har tagit fram två olika spelscheman för kommande säsong. Ett som innehåller ett OS-brejk, och ett utan.


– Saker rör sig fram och tillbaka, men ingen stress. Vi får se. Jag kan inte tala för NHL och jag hoppas bara att de säger att de kommer att komma. Det är det hela, säger Fasel till AP.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!