HockeyNews
PLUS

Brynäs har ny styrelse efter stormen – valberedningen kördes över

(20066) Boumedienne/Monitor/Alcén
Bildbyrån

Publicerad: 23 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Det har stormat i Brynäs i månader. På tisdagens årsmöte körde medlemmarna körde över valberedningen och valde Magnus Kangas till ny ordförande.

Men först efter det att den tidigare styrelsen utsett Brynäsforwarden Johan Alcén till ny sportchef efter Michael Sundlöv.


Så gott som hela tisdagskvällen gick åt för att Brynäs medlemmar skulle få säga sitt efter en turbulent säsong. Både den tidigare ordföranden Jürgen Lorenz och vice ordföranden Peter Bäckström har under våren lämnat Brynäs styrelse.


De kvarvarande styrelsemedlemmarna Joakim Carlsson och Ulrika Spåls grillades ordentligt i möteslokalen i Monitor ERP Arena i Gävle där Brynäs räddade sig kvar i SHL via kval mot HV71 under våren.


Det har funnits delade meningar om klubbdirektören Michael Campese, som också har lämnat klubben. Liksom sportchefen Michael Sundlöv, som inte var nöjd med att bara bli erbjuden en ettårig förlängning av sitt kontrakt med Gävleklubben.


LÄS MEREfter nya rollen – flyttar över till USA: "Vi har siktat på det i flera år"


Under tiden har klassiska storklubben Brynäs letts av konsultparet Jennie Brobeck och Gunnar Ekman. Men efter årsmötet har en rad saker klarats ut efter det att den demokratiska processen haft sin gång.


Valberedningens förslag att göra Sven Engwall till ny Brynäsbas röstades kraftfullt ned. Istället blir Magnus Kangas ny ordförande i Brynäs. Han var det förslag som nätverket ”Brynäs kan bättre” jobbat fram parallellt inför årsmötet.


Styrelsemedlemmen Per-Johan Johansson stod redo för omval, men fick inte förnyat förtroende av medlemmarna, enligt Hockeypuls.


Mitt under kvällen presenterades Johan Alcén som ny sportchef i Brynäs. Han avslutar sin karriär som spelare i klubben och har skrivit på ett fyraårskontrakt.


Johan Alcén byter om från spelare till sportchef och har skrivit på ett kontrakt till 2025 med Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Alcén var ett förslag som den tidigare styrelsen stod bakom. Men den nye ordföranden, Magnus Kangas, hade hellre sett en mer kvalificerad sportchef. Johan Alcén kliver rakt in på kansliet efter en karriär som spelare.


LÄS MERAvslutar karriären – nu blir han ny sportchef i Brynäs: "Ett hedersuppdrag"


Det har å andra sidan Rögles sportchef Chris Abbott klarat av galant och det finns andra exempel på lyckade övergångar från aktiva karriärer. Skellefteås general manager Erik Forssell är en annan.


Columbus-scouten Josef Boumedienne kommer ett tag till att hjälpa Johan Alcén i sin nya roll som sportchef. Boumedienne och Nils Ekman blev en nödlösning som tränarpar när Brynäs inför kvalet mot HV71 gjorde sig av med Peter Andersson och Viktor Stråhle. Boumedienne har under våren och sommaren varit en nyckelperson när Brynäs hittat sitt nya finländska coachpar Mikko Manner och Ari-Pekka Pajuluoma.


LÄS MERKLART: Han blir ny assisterande tränare i Brynäs


I samband med Brynäs årsmötet meddelade de tillförordnade klubbdirektörerna Brobeck och Ekman att de avslutar sina uppdrag i klubben. De har presenterat kandidater till en ny klubbdirektör.


Fakta/Här är Brynäs nya styrelse


Ordförande: Magnus Kangas.

Ledamöter (två år): Hans-Göran Karlsson, Elin Lith och Jonny Stridh.

Ledamot (ett år): Robert Lipskog.

Ledamöter med ett år kvar: Joakim Carlsson och Ulrika Spåls.

Valberedningen: Conny Jonsson (ordförande).


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!