HockeyNews
PLUS

Modo riskerar att tappa nyförvärvet: ”Ett fruktansvärt dåligt avtal”

(19925) Modo
Bildbyrån

Publicerad: 8 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Modo riskerar att tappa nyförvärvet Pontus Näsén till SHL
Det får sportchefen Henrik Gradin att bli irriterad. 

– Blir man drabbad, ja då kommer man bli vansinnig, säger han. 

Häromdagen rapporterade Expressen att Modo riskerar att tappa nyförvärvet Pontus Näsén till SHL och Malmö redan innan han ens gjort sin första match för klubben. 


Modos sportchef Henrik Gradin har blivit informerad om läget, men tycker att det är fel att det kan gå till så. 


– Man kan ju inte göra så mycket åt det tyvärr. Spontant tycker jag att avtalet är katastrof, men samtidigt är jag fullt medveten om att det inte går att göra något åt det här och nu heller. Jag har haft ett bra snack med Pontus (Näsén) igår och egentligen vet jag inte så mycket mer än så, säger han. 


Vad vill Pontus själv?


– Det vet jag inte, vi pratade inte riktigt om det. Vi har haft en bra dialog hela vägen sedan vi gjorde klart, men jag ställde faktiskt inte den frågan. Vi har en jättebra dialog och jag litar på honom, det är där vi är. 


De senaste veckorna har avtalet mellan HockeyAllsvenskan och SHL kommit att kritiseras från flera håll, inte minst Moratränaren Johan Hedberg.


– Alla som blir drabbade av det här, det är illa. Skulle vi bli drabbade så blir man förbannad. Spelarna måste få chansen att gå uppåt, men det måste finnas ett tidigare datum. Låt säga, att efter den 1 juni så kostar det betydligt mer pengar, så att vi har möjlighet att ersätta, säger han. 


LÄS MER: Efter tappen till SHL – Hedberg vill att hockeyn tar efter fotbollen: ”Helt fel”


Han fortsätter:


– SHL-lagen tar de bästa spelarna och då ska du ersätta den spelaren, vilket inte är det lättaste. Det är svårt om man inte får ersättning till samma peng. Men sen vet jag inte i det här fallet, vi har ju sajnat Pontus men han har inte spelat någon match för oss än. Ska ett nysajnat avtal kunna brytas? Jag hade förstått om Malmö kom i april och hade velat sajna honom till nästa år. Då är det en annan sak. Blir man drabbad, ja då kommer man bli vansinnig. 


– Jag tycker generellt, redan när Mora tappade Oskar Stål Lyrenäs, eller om det är Västerås eller vilka det än är, att det är ett fruktansvärt dåligt avtal. Mer än så vet jag inte om jag vill uttala mig om, säger han. 


Har du börjat titta på ersättare?


– Spelare finns det ju, men det blir svårt att ersätta honom med en svensk spelare. Då får man titta lite mer transatlantiskt. Vi har massor av spelare på radarn, men samtidigt blir det en överraskningsmoment när man tycker att man gjort en bra rekrytering. Det är ingen höjdare om vi blir av med honom. 


Pontus Näsén, som landslagsdebuterade för Tre Kronor förra säsongen kan vara förlorad för Modo redan innan han gjort sin första match för klubben. Foto: Bildbyrån

I förra veckan värvade Modo den kanadensiske centern Tanner MacMaster. Sportchefen Henrik Gradin har god koll på honom sedan sina år som scout och menar att Modo gjort ett bra scoutingarbete. 


– Det är en bra kille och en bra karaktär, en kille som kommer till jobbet varje dag. Han gör andra spelare bra samtidigt som han kan spela lite halvhårt och tufft. Vi ser honom som en center. Jag har egentligen bara positivt att säga om honom egentligen, säger han. 


LÄS MER: Efter heta jobben i Modo och Brynäs – Sundquist till Transsylvanien


Tanner MacMaster kommer närmast från spel i Philadelphias farmarlag, där det blev tre poäng på 21 matcher den gångna säsongen. En ganska kraftig förändring om man jämför med säsongen dessförinnan då det blev 30 poäng på 56 matcher för Torontos farmarlag. 


Men sportchefen Henrik Gradin menar att en förklaring är att det varit ett pandemiår och att AHL-lagen prioriterat annorlunda. 


– En förklaring att han hamnade lite längre ner i hierarkin var att juniorligorna inte startade och då valde Philadelphia att spela sin ”top prospects” i AHL. Då spelade de sina ”prospects” i den miljö som de tror de ska kunna spela i längre fram. 


– Det gjorde att spelare som inte var sajnade av Philadelphia hamnade längre ner i hierarkin. Jag vet inte om han haft en tyngre säsong, utan det är mer att han inte fått möjligheten att spela den hockey han är bra på, säger han. 


Vad letar du efter härnäst?


– Vi siktar åtminstone på två forwards till i förstaläget, och så väntar vi nog med en forwardsplats lite längre. Sen är det en back som vi ska ha in. Det är det vi siktar på just nu. 


Vad är det för profil på forwardsen?


– Ska jag vara helt ärlig så är det rajtare, vi har väldigt lite rajtare. Det är väldigt viktigt att det är rajtare, så det är det vi tittar på. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)