HockeyNews
PLUS

Videll är van vid miljöombyten: "Tror jag kan bryta lite mönster"

(19839) Linus Videll/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 6 juni 2021

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. Linus Videll är hemma. I Djurgården och i SHL.

Den mångsidige forwarden är less på snacket om ålder och han är van vid att anpassa sig till nya coacher, lag och spelsystem.

– Jag tror att jag kan bryta lite mönster, och jag tror att det behövs, säger Videll till HockeyNews.se.


Den 24 oktober har det gått tio år sedan Linus Videll lämnade AIK och svensk hockey för spel i KHL. Sedan dess har han gjort tio säsonger och 444 matcher i sju klubbar i de fyra länderna Ryssland, Lettland, Kina och Kazakstan. Ett vidunderligt hockeyäventyr.


Videll har också producerat 285 poäng varav 99 mål i KHL. Kort tid före sin 36-årsdag bestämde han sig för att flytta hem till Stocksund där han och hans familj har slagit sig ned.


Det blev ett naturligt steg att återvända till Stockholm och Djurgården.


– Det tycker jag. Det krävdes lite tänkande dock. När säsongen tog slut där borta var jag hyfsat inställd på att vara kvar, men sedan kom jag hem och började känna efter lite. Då kändes det mer och mer som att det skulle vara skönt att börja spela hemma igen. Ha ett liv hemma med familjen, men även få visa vad jag kan nu när jag fortfarande tycker att jag spelar riktigt bra. Min tre sista säsonger har varit mina tre bästa. Jag tycker att jag håller en bra klass och att få visa det också här hemma, säger Videll till HockeyNews.se efter ett stenhårt förmiddagspass på Bosön.


I Linus Videll får Djurgården en teknisk, spelbart, stor och stark forward som i KHL fått spela en hel del som center.


– Jag är värvad som ytter, men om det krävs, ska jag kunna kliva in på centern också. Sista åren har det blivit en hel del center. Det har varit lite till och från. Jag gillar både och. Det är kul med hockey… så det har varit kul. säger han.


LÄS MERVidell överväger återkomst till Sverige: ”Det är inte ett lätt val”


Om man studerar Djurgårdens lagbygge är det uppenbart att Linus Videll är tänkt att gå in i en av de två toppkedjorna.


– Det är inget man säger på det sättet, men det är ändå något jag förväntar mig och något jag måste bevisa också att jag ska ha. Visa vägen på isen och försöka leda laget.


Stark värvning! Djurgården har lyckats locka tillbaka Linus Videll efter tio år i KHL. Foto: Mattias Ek.


Djurgården har en helt ny tränarstab inför kommande säsong med erfarne NHL-coachen Barry Smith i spetsen.


– Han ringde mig faktist i förra veckan och pratade lite med mig. Han ringer runt till killarna i laget och tar någon åt gången. Det var kul att prata med honom och vi hade ett riktigt bra snack. Det kändes jäkligt inspirerande, och att ha honom som tränare och hjälpa Djurgården att ta ett steg uppåt, säger Videll.


Det blir ett nytt styre i Djurgården, men det där med nytt är inget nytt för Linus Videll. Om det är någon som är van vid omställningar så är det han.


– Så är det, och så är det att komma till nya lag där borta också. Jag har spelat med många olika tränare, många olika spelsystem, så jag är rätt van att ställa om och komma in i olika saker. Jag tycker att jag är bra på att anpassa mig och jag tycker att jag är smart i det, så jag tror inte att det ska vara ett för stort problem.


Linus Videll är vältränad och han har klarat sig undan från skador en längre tid. Viktigt för honom och för Djurgården.


– Ja, peppar peppar ta i trä, så har jag klarat mig väldigt bra. Särskilt de sista åren har jag varit väldigt hel och jag försöker ta hand om kroppen. Sedan är det lite tur också. Jag gör det jag kan för att hålla mig skadefri i alla fall.


I Djurgården är snittåldern i laget 26 år och Linus Videll blir nu äldst med sina 36 år. Men det är inte så mycket att hänga upp sig på i Vidells fall.


– Jag håller med dig om ålder och att det är åldersfixerat och inte fixerat på vad man kan och gör. Det tycker jag ändå är det viktigaste. Sedan ska du så klart ha en bra mix. Du ska inte bara ha gamla, men det funkar inte att bara ha unga heller. Jag tycker att jag spelar en väldigt bra hockey. Det var ingen svensk som gjorde fler poäng än mig i KHL i år. Det visar ju något, att man håller en bra nivå, säger Videll, som gjorde 36 poäng (9 mål, 27 assist) på 59 matcher.


LÄS MERDjurgården har fem centrar – men flera spetsforwards saknas


VM-forwarden Oscar Lindberg gjorde också 36 poäng i KHL, men två mål fler.


– Nu ser man i VM att det är de lag som har många KHL-spelare som går bra. Sverige har haft det lite tungt med många SHL-spelare. Det är KHL-spelare som gör det bra, menar Videll som har stenkoll på den liga han har spelat i de senaste tio åren.


Linus Videll har gjort 285 poäng på 444 matcher i KHL sedan 2011. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin.


– Åldern är oväsentlig, men det är något man fokuserar mycket på i idrott och inte vad man kan. Det kan vara lite frustrerande. Sedan kanske man hade något gratis när man var yngre, det vet man inte.


Linus Videll ser fram emot mycket med att återvända till SHL. I Djurgårdens lag finns Niclas Bergfors som han spelade JVM med 2005. Men en hel del blir också nytt.


Linus Videll kommer att spela i tröjnummer 55, vilket har flera förklaringar. Dels är han född den 5 maj. Den femte i femte.


– Djurgården ska bli jäkligt kul. Att spela hemma. Det är ändå min moderklubb och det ska bli kul att få uppleva trycket på Hovet och se hur svensk hockey är. Det har jag inte sett på väldigt länge.


Du kommer att få se att många lag bygger sitt spel på fart och hög press. Vad tror du om det?


– Jag tror att jag kan passa bra in i det. Jag tror att jag kan bryta lite mönster, och jag tror att det behövs, säger Linus Videll och ler finurligt.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)