Falk om nyckelrollen: "Tycker vi att vi är skyldiga Djurgårdspubliken"


26 maj 2021

LIDINGÖ. Djurgårdens tränarstab är klar. Det blir Nichlas Falk, som har sin tröja i taket på Hovet, som gör coachsidan komplett.

– Jättekul. En legend i Djurgårdsleden, säger lagkaptenen Jacob Josefson till HockeyNews.se.

Falk låter oerhört laddad för uppdraget.Under onsdagen blev det officiellt att Djurgårdslegendaren Nichlas Falk, 50, blir den som tar sista platsen i Djurgårdens tränarstab bredvid huvudcoachen Barry Smith, assistenten Mikael Aaro och målvaktstränaren Fredrik Mikko.


Som spelare har Falk vunnit två SM-guld med Djurgården varav klubbens senaste 2001. Med 751 matcher för Djurgården är han den som har spelat flest matcher i Stockholmsklubben. Och han började sin tränarbana i Djurgårdens juniorer 2011 då han även hoppade in som assisterande coach i SHL


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson tog kontakt med Nichlas Falk för tre veckor sedan. När inte Falk kunde svara på samtalet skickade Eriksson ett sms.


– Där skrev han och frågade om jag var intresserad av att komma in på en intervju och lite djupare intervjuer och prata med honom, Tobbe (Pehrsson, utvecklingschefen) och Hasse Jöhnk (mental coach). De kände att jag hade någonting att kunna bidra med och där tog det fart i alla fall. Efter det gick det väl en och en halv vecka till, säger Falk till HockeyNews.se på onsdagen.


Nichlas Falk blev överraskad.


– Jo, det blev jag. Dels med tanke på Barry, dels för att man inte visste hur de resonerade med assisterande till honom. Det var en glad överraskning!


Det går inte att ta miste på att det är något alldeles speciellt för ”Falken” att återvända till Djurgården. Och Hovet.


– Ja, det är det ju. Jag känner att det är som att komma hem på något sätt. Det ska bli verkligen kul.Precis som Barry Smith och Mikael Aaro har Falk skrivit på ett ettårskontrakt.


– Det är ett år med tanke på att Barry har ett år, då ville de inte skriva något längre än det. Men vad jag har förstått det som, så faller det väl ut kommer det att finnas möjlighet att fortsätta, säger Falk.


Djurgårdens spelare har blivit informerade om Aaros och Falks intåg den här veckan då laget tränar hårt på anläggningen på Bosön.


– Om man tittar på helheten så gillar jag blandningen av nya influenser med gamla kulturbärare. Jag tror att det kan bli en bra mix, säger backen Tom Nilsson till HockeyNews.se.


Han säger sig ha hyfsad koll på Falk.


– Jag känner honom ifrån att ha tittat på honom i ett par matcher och har växt upp på Hovet. Han är en stor ikon. Det är jäkligt häftigt att bara få vara runt honom. Han kommer med pondus och kultur och det är rätt häftigt, säger Nilsson.


Lagkaptenen Jacob Josefson instämmer:


– Jättekul. En legend i Djurgårdsleden. Jag spelade med honom för en massa år sedan också och vet att han var en bra ledare som spelare för det laget vi hade då. Han har varit på en tränarresa nu och kommer tillbaka hit så det är väldigt kul och inspirerande.


Nyförvärvet Linus Videll, som har Djurgården som moderklubb, verkar också nöjd med att Djurgården nu har fått ihop coachstaben. Barry Smith ansluter från USA i slutet av juli.


– Aaro vet jag inte så mycket om, jag har surrat lite med honom. Falk har jag träffat lite mer och jag har spelat mot honom en hel del förut. Han var tränare i SSK och där stötte jag på honom lite när jag var nere och tränade. Jag gillar honom som person. Han är en bra person, sedan vet jag inte hur han är som tränare, säger Videll till HockeyNews.se.


Barry Smith kommer att ha huvudansvaret för coachningen och sköta offensiven. Mikael Aaro får back- och defensivt ansvar.


Nichlas Falk, som själv var center som spelare, får hjälpa Smith med individuell forwardsutveckling. Han har nu hunnit skaffa sig tio års erfarenhet i olika coachroller i Djurgården, Huddinge, Almtuna och Södertälje.


– Min roll är med fokus på forwards. Barry kommer att sätta forwards på isen. Jag coachar dem i sina byten och under matcherna och under träningar. Jag kommer att prata med dem och bolla med dem om vad de känner och vad vi ser, så att vi kommer framåt. Det blir också lite extra fokus på centrarna, så klart, med tanke på min bakgrund, säger Falk.Som ur-djurgårdare kommer han också att få en ännu mer utmejslad roll för att stärka lagkemin och energin hos spelarna. Något av det som den tidigare huvudtränaren Robert Ohlsson gång på gång efterlyste.


– Nu för tiden när det är en så stor omsättning på spelare i nästan alla lag så gäller det att få ihop gruppen och få ihop laget. Där känner jag att det är en av mina större uppgifter, att kunna samla in spelarna och få dem att förstå det här med Järnkaminer och få dem att förstå hur man uppträder som djurgårdare, att du inte ligger kvar utan du reser på dig. Du kör som fan. Du ger allt i alla byten, säger Falk.


Här kommer han igång rejält. Det låter nästan som i ett brandtal. Då är vi bara inne i försäsongen i slutet av maj och Falk är ny(gammal) på jobbet i Djurgården.


– Ser publiken och ser vi tränare att laget ger max alltid, då kan man ta en förlust. Då är det bara att lyfta på hatten åt motståndarna. Men vi ska alltid vara ett lag som man behöver vara bra för att slå. Vi ska köra på som satan i våra grunder. Det spelar ingen roll vilket spelsystem du har, eller hur skickliga spelare du har, om du inte trycker på hundra procent. Det tycker vi att vi är skyldiga Djurgårdspubliken att göra och det ska vi verkligen få till att göra kväll efter kväll, säger Falk.


LÄS MERAaro ska assistera Barry Smith i Djurgården: "Känns väldigt bra"


Han fortsätter:


– Det är en stor post för mig, att få in de nya och de som har varit här att förstå vad det är att vara djurgårdare. Man ska inte vara nöjd bara för att man har en Djurgårdströja på sig utan du ska visa att du är värd att ha den.


Med de här ingredienserna plus ytterligare ett par klassvärvningar vill Djurgården tillhöra topp sex i SHL.


– Om man tittar på den gruppen vi har nu på plats så ser den ganska spännande ut. Bra utvecklingspotential på många av dem. Det är någonstans det som gör att laget lyfter, att vi får utveckling på de unga spelarna och då menar jag inte bara 01:orna utan fler som är i fortfarande utvecklingsbar ålder. Det är ett stort sjok av gruppen och får vi till det kommer laget att lyfta bara av det, säger Nichlas Falk.