HockeyNews
PLUS

Garpenlöv nöjd – men fundersam över Lundkvists misstänkta skada

(19726) Nils Lundkvist/Garpenlöv
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2021

Tre Kronor började om, gjorde om i laget och anmälde samtliga spelare på plats.

Då blev det storseger med 7–0, men Nils Lundkvist, som gjorde ett mål och tre assist blev skadad och klev av.


Förbundskapten Johan Garpenlöv förändrade kedjornas utseende efter förlusterna mot Danmark (3–4) och Belarus (0–1).


Det kickade igång Tre Kronor som besegrade Schweiz med klara 7–0. Jesper Frödén fick chansen efter att ha varit utanför laget och han gjorde två mål och en assist i sin VM-debut.


– Nummer ett så anmälde vi alla de som var här, alla som inte var anmälda, så vi blev ett lag, som ska göra det här för att liksom ta, eller försöka ta den här kvartsfinalplatsen. I det fick Frödén en plats i laget och levererade idag. Han har spelat ihop med (Andreas) Wingerli egentligen hela säsongen och vet hur vi spelar och har levererat egentligen hela säsongen. Vi stoppade ihop honom med (Max) Friberg och de hittade kemi direkt, berömmer Johan Garpenlöv den nya vassa och hårt jobbande kedjan.


I en annan kedja parades bröderna Adrian Kempe och Mario Kempe ihop tillsammans med Dennis Rasmussen. Adrian Kempe gjorde både mål och assist.


Sedan tidigare hade Anaheim-forwarden Rickard Rakell fått ta över skadade Carl Klingbergs plats bredvid Pär Lindholm och Oscar Lindberg och den kedjan fortsätter att spela bra tillsammans.


– Så på något sätt föll bitarna på plats lite grann efter de två första matcherna. Vi fick in rätt mycket nytt folk inför den här turneringen, speciellt på forwardssidan, de tankarna man har från början stämmer inte alltid riktigt. Nu börjar vi hitta rätt i kedjor, backpar och roller och så vidare. Förhoppningsvis har vi kommit en bra bit på väg och kan ta det här in i nästa match, säger Garpenlöv.

LÄS MER: Succédebutanten tvåmålsskytt för Tre Kronor: "Självklart jättestort"


Luleåbacken Nils Lundkvist, 20, är en av de 19 VM-debutanterna i Tre Kronor och mot Schweiz gjorde han ett mål och tre assist utöver sitt lugna och stabila backspel ihop med lagkaptenen, och tillika debutanten, Henrik Tömmernes.


Men med sex minuter kvar av matchen klev Lundkvist av med en befarad skada på underkroppen.


– Jag kan inte säga mer än att han gick av och vi får se imorgon vad som händer med honom, säger Johan Garpenlöv.


Luleås Nils Lundkvist klev av i slutet av Tre Kronors 7–0-seger mot Schweiz. Foto: Bildbyrån.


Förbundskaptenen har annars massor av lovord till Lundkvist.


– Jag tycker att han har blivit bättre och bättre som många av de andra debutanterna har blivit. Det är lätt att glömma bort om man har många som gör sitt första VM, att det här är stort. De vet att hela Sverige sitter och tittar på det här. Man spelar under ganska hög press. Man möter bra motstånd, så man måste komma in i det här och göra de här matcherna för att på något sätt äga sin tröja, säger Garpenlöv.

LÄS MER: Ek: Tre Kronor tänkte till, knöt näven – en härlig förvandling


Nu håller Tre Kronor-ledningen andan så att det inte är någon skada på Luleåbacken.


– Jag tycker att Nisse har precis tagit de här stegen att han blir mer och mer bekväm med situationen och idag gjorde han sin bästa match, säger Garpenlöv.


Mario Kempe gör sitt andra VM ihop med Adrian Kempe efter sin debut 2019. Nu fick de spela tillsammans.

Och det var i ett pressat läge efter de två förlusterna mot Danmark och Belarus.


Johan Garpenlöv hade tydliga instruktioner till sina spelare inför Schweizmatchen:


– Gå tillbaka till grunderna. Vi får spela den här matchen som en final, ta en match i taget. Jag vet att alla skriver om att vi kan missa kvartsfinal, bla bla bla, men vi kan inte hålla på att titta fyra fem matcher framåt. Utan om det går dåligt får man gå tillbaka till grunderna, man får börja med en match, vinner den matchen, och nu får man börja blicka mot nästa match. Vi kan inte hålla på och titta fyra fem matcher fram vad som händer då, var vi ligger i tabellen då. Det var väl det han sa till oss och det är väl den inställningen man ska ha, säger Mario Kempe.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS