HockeyNews
PLUS

NHL-meriterade backen om SHL, framtiden och längtan efter familjen

(19561) Patrick Wiercioch
Bildbyrån

Publicerad: 13 maj 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. En speciell säsong kröntes med SHL-avancemang för Patrick Wiercioch.
För HockeyNews.se berättar han om längtan efter att få träffa sin familj igen, avancemanget och framtiden.
– Nu när vi har nått målet är det dags att fira och njuta av detta, för detta betyder otroligt mycket för fansen, oss själva och klubben, säger han.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

När Patrick Wiercioch skrev på för Timrå i början av februari trodde han inte att han spela en avgörande finalmatch 12 maj.

Säsongen blev längre än planerat, något som var tufft för den 30-årige kanadensaren.

Timrå hade stränga rutiner för spelare och ledare för att göra allt för att undvika att få in covid-19 i truppen. Det innebar att spelarna inte ens fick handla på matvarubutiken.

För Wiercioch, som kom till Timrå som ende nordamerikan och som lämnade familjen hemma, var det extra tufft.

Hemlängtan växte sig stor.

– Det är tufft att vara borta från familjen, så det ska bli kul att komma hem och få träffa barnen och min fru igen, säger en tårögd och glädjefylld Wiercioch.

LÄS MER: Dahlén fullbordade uppdraget: "Det är helt underbara känslor"

Att laget stormade mot SHL gjorde att Wiercioch höll ut.

– Det är värt det när man vet vad det betyder för fansen och supportrarna. Man känner det, den här organisationen hör hemma i SHL. Sättet som klubben styrs på, de hör hemma i SHL, säger han.

Både spelare och ledare har pratat om sammanhållningen och den goda kemin Timrå haft i omklädningsrummet.

Backen från Burnaby i Kanada är en av dem.

– Det är fantastiskt. Det här är en speciell grupp och jag kan inte hylla dem tillräckligt. Det har varit en speciell säsong, en tuff säsong. Men det är så kul när man vinner något genom att förtjäna det och inte på grund av att man har tur. Det här har vi förtjänat. Det är det som gör att det känns så fantastiskt, säger han.

Jonathan Dahlén och Patrick Weircioch spelade tillsammans i AHL och pratade mycket innan den senare kom till Timrå. Foto: Bildbyrån

Timrå tog sig till SHL genom 3–1 i matcher mot AIK, 4–2 mot Västervik och så då 4–1 mot Björklöven.

Enligt kanadensaren blev man bättre och bättre för varje matchserie.

– Ärligt talat, det var vår bästa matchserie och det var det här vi byggt upp oss för och det var det bästa vi spelat. Vi började lite segt mot AIK, hade en tuff serie mot Västervik men vi visste vad vi hade inom oss och vi lyckades leverera när det behövdes, säger han.

Hur känns det att säkra avancemanget på hemmaplan?

– Vi lärde oss läxan i semifinalen, alla lag som tar sig såhär långt kan ställa till det så vi ville vara säkra på att inte ge dem chans på en match sex eller sju, och jag är otroligt glad att vi kunde avsluta på hemmaplan.

Den kanske största anledningen till att Wiercoich valde spel i Timrå var att han ville få chansen att vinna.

– Det var planen hela tiden. Jag ville vara en del av ett lag som ville vinna lika mycket som jag ville vinna. Jag har insett hur få chanser att vinna man får vara med om och när jag pratade med Dahlén innan jag tog beslutet att skriva på så fick jag känslan av att alla på samma plan, och det är så kul att det slog väl ut, säger han.

LÄS MER: Timråforwarden om turbulenta säsongen och framtiden: "Inte omöjligt"

Kontraktet med Timrå löper nu ut för backen som noterades för sju assist på elva seriematcher och sedan totalt sju poäng på tolv slutspelsmatcher, varav ett hattrick i match fyra mot AIK som sköt laget till semifinal.

Och han stänger inga dörrar för att återvända och spela i SHL med klubben, samtidigt har det inte saknats intresse för backen under våren.

– Jag är säker på att vi kommer snacka, säger Wiercioch och fortsätter:

– Det har funnits mycket intresse och erbjudanden men som jag sa till Kent (Norberg, sportchef) så ville jag inte ta några beslut och bli en distraktion för laget samtidigt som vi var på jakt efter att uppfylla vårt mål här i Timrå. Nu när vi har nått målet är det dags att fira och njuta av detta, för detta betyder otroligt mycket för fansen, oss själva och klubben.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)