Västerås sportchef: ”Många som triggats av den satsningen föreningen gör”

14 maj 2021

Alexander Rauchenwald är Västerås senaste tillskott i satsningen mot SHL.

Här berättar sportchefen om värvningen, lagbygget, vad han är på jakt efter härnäst, och satsningen som gett eko

– Om det har varit en spelare som stått och velat kring vilken förening han ska välja, så har det så här långt tippat över till vår fördel ett antal gånger, säger han. HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner


På tisdagen kunde HockeyNews.se avslöja att Västerås var detaljer från att göra klart med den österrikiske landslagsmannen, Alexander Rauchenwald. 


På onsdagen bekräftade Västerås värvningen. 


– Jag har haft en tanke att bygga en stark centersida, och med Alex in här så har vi en väldigt bra centersida för allsvenska mått mätt. Det känns kanon, säger Västerås sportchef Patrik Zetterberg i en videointervju på klubbens hemsida.


Det var klubbens sjätte nyförvärv inför säsongen och sportchefen Patrik Zetterberg tycker sig ha god koll på österrikaren. 


– Han har visat ett intresse att han vill till Sverige. Jag hade något år där nere och jag har lite kompisar kvar sedan den tiden som rekommenderar honom starkt både som spelare och karaktär, säger han när HockeyNews.se når honom. 


Bortsett från Rauchenwald har klubben sedan tidigare presenterat backarna Daniel Gunnarsson, Alexander Molldén och Ludvig Jardeskog, samt forwardsen; Mikael Frycklund och Alex Lavoie. 


Utöver de redan klara spelarna har HockeyNews.se också kunnat avslöja att klubben gjort klart med målvakterna Johan Gustafsson och Linus Ryttar, värvningar som väntas presenteras inom kort. 


LÄS MER: Kvalsuccén nära Västerås – detaljer återstår


Zetterberg tycker att han ligger i god fas med lagbygget. 


– Jag tycker att vi är ganska långt fram, det känns väldigt bra. Vi har varit tydliga med att vi till ta nästa kliv och utmana mot SHL med en trestegsraket. Vi är på steg ett nu, och jag tycker att vi har följt upp det med ett bra lagbygge och vi har fått in flera komponenter som vi velat ha in, säger han.


Han fortsätter:


– Jag är väldigt tacksam gentemot de förlängningar vi gjort också, att de velat vara kvar och inte valt extrapengarna på något annat håll. Det är många som triggats av den satsningen föreningen gör. Det är klart att det känns jätteskönt så här långt, säger han. 


Jimmie Jansson Lorek har valt att stanna i Västerås, trots locktoner från SHL. Foto: Bildbyrån

Upplever du att det är lättare att locka till er bättre spelare med den satsning ni nu gör?


– Ja, men nånstans är det nog så. Västerås i sig klingar rätt bra och många ser positivt på föreningen. Det är en anrik hockeyförening och en bra stad, som ligger bra geografiskt i Sverige. Sen vet de att det är ordning på ekonomin. 


– Att vi gått ut med att vi ska göra en satsning underlättar så klart mitt arbete, då det är fler spelare som vill vara med på tåget. Om det har varit en spelare som stått och velat kring vilken förening han ska välja, så har det så här långt tippat över till vår fördel ett antal gånger. 


Vad vill du ha in härnäst? 


– Grundtanken är att jag ska ha in en back till, så att vi kan gå in med en sex backar när vi återsamlas. Sedan kommer jag säkerligen att fylla på med en eller två backar. Om det blir ett SHL-lån eller någon junior, eller om vi värvar in någonting, det får vi tiden utvisa. 


Har du någon dialog med Alex Trivellato där?


– Nej, vi har ingen större dialog nu. Vi har haft en dialog tidigare lite snabbt så där, men jag har inte fått några jätteindikationer på att han vill vara kvar. 


– Jag ser honom gärna hos oss, men vi kommer inte att kunna erbjuda någon roll i powerplay, där jag tror han själv ser sig. Det går inte med den backuppsättning vi har idag. Sen är det en import och det är inte gratis heller, så då får man värdera var man ska lägga pengarna. Jag har inte stängt någon dörr, men jag kan vara ärlig och säga att det inte är någon jätteaktivitet. 


Och på forwardssidan?


– Jag vill ha in två forwards till där och jag har ganska bra dialoger kring det och vad det är för typer som vi behöver där också. Vi får se om det går i lås eller inte. Just nu känner jag ingen panik, vi ligger så pass långt fram i lagbygget att vi inte behöver ta några förhastade beslut. 


Men det är spets som ska in på de sista två forwardspostionerna?


– Det får vi se. Men det är klart att det är två spelare som kommer att ha viktiga roller för oss, någon i den offensiva delen och någon med lite mer kraft och fysik. Vi får se vad det landar i till slut.