HockeyNews
PLUS

Tappar Luleå fler spelare till KHL? Imorgon löper klausulen ut

(19455) Luleåjubel SM-kvartsfinal 2021
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 6 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Förra våren tappade Luleå sin stjärnmålvakt Joel Lassinantti till KHL den 16 maj. Den här våren hoppas Luleå slippa bli överrumplade och tappa spelare österut.

Imorgon fredag är sista dagen för den av Luleåspelarna som har en utlandsklausul i sitt kontrakt…


Luleås spelartrupp inför kommande säsong håller på att ta form. Men fortfarande finns det risk för norrbottningarna att spelare som har kontrakt kan försvinna.


För snart ett år sedan blev Joel Lassinantti klar för KHL-klubben Sotji just innan hans KHL-klausul löpte ut i mitten av maj. Lassninantti återvände till Luleå i januari i år och han skrev på ett kontrakt som sträcker sig till 2025.


Den 7 maj är sista dagen för en icke namngiven spelare i Luleås trupp att skriva på för en KHL-klubb.


– Vi har egentligen bara en spelare som har klausul. Vi har inte hört någonting och det är sällan det händer någonting på slutet, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Vilken av Luleås spelare som har en klausul för Europaspel mörkar man.


– Vi säger inte vem det är. Det skulle vara väldigt förvånande om han inte har hört ett ord, säger Engman.


Förra våren hade Luleås målvakt Joel Lassinantti en klausul i sitt kontrakt som han utnyttjade för spel i KHL med Sotji. Foto: Bildbyrån.


– Det var Lassinantti som åkte sent ifjol, men ofta brukar man ha fått en förvarning om att det har kommit bud och att det är förhandlingar. Det ser positivt ut.


Luleå har räknat bort Tre Kronor-backen Nils Lundkvist, som är VM-aktuell, och som väntas skriva på för NHL-klubben New York Rangers då landslagssäsongen är över. Boston Bruins äger rättigheterna till backen Victor Berglund och bestämmer hans närmaste framtid under våren.


Men sedan kan det dyka upp NHL-erbjudanden till andra Luleåspelare.


– Det som kan vara oroligt är NHL, naturligtvis. Eftersom de är sent ute i år och de spelar ännu. Där kan det alltid hända någonting, säger Luleås vice GM Ulf Engman.


LÄS MERLuleå om Shinnimin-lösning: "Tror inte att de flesta är så långsinta"


Även på sensommaren kan det uppstå bekymmer för Luleås lagbygge.


– Vi har bland annat (målvakten Jesper) Wallstedt, som draftas. De har på sig till den 15 augusti på sig att plocka spelare som har draftats annars är det den 15 juni som gäller för de som man har sedan tidigare. Där får vi väl se, säger Engman.


Han konstaterar:


– Nisse kommer ju säkert att få (NHL-kontrakt). Men har man ”otur” så kan det vara någon annan som får. Det brukar alltid vara någon överraskning varje år från några klubbar. Så helt lugn är man inte förrän datumen har passerats.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)