HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Så bra är Rögle och Växjö – betyg lagdel för lagdel

(19372) Fial
Bildbyrån

Publicerad: 1 maj 2021

Växjö–Rögle gör upp i SM-final. 

Här går HockeyNews reporter Linus Norberg igenom lagdelarna och sätter betyg.



Växjö


Målvakter: ✰✰✰

Betyget inför semifinalen mot Örebro var fem plus. Men nu har förutsättningarna ändrats, rejält. Viktor Fasth, lagets givna etta, skadade sig tidigt i semifinalen vilket är ett stort frågetecken för Växjö. 38-åringen utsågs till SHL:s bäste målvakt den här säsongen, men ersättaren Erik Källgren – som fick göra sin slutspelsdebut – har förvisso klivit fram och gjort det väldigt bra. Höll bland annat en nolla mot Örebro. Men utan Fasth dras ändå betyget på den här lagdelen ned. 


Viktor Fasth kommer inte till spel i finalen. Foto: Bildbyrån

Backar: ✰✰✰✰

Trots skadan på Juuso Vainio och avstängningen av Ilari Melart – två av lagets främsta backar – klarade Växjö av att besegra Örebro i semifinalen. Då har i stället spelare som Hardy Härman Aktell klivit fram och det är en jättestyrka. Har toppbackar som NHL-meriterade Christian Folin, världsmästaren Miika Koivisto och en av SHL:s bästa backar i Joel Persson. Lägg till Tim Erixon här och Växjö har ligans bästa backuppsättning.


Forwards: ✰✰✰✰

I kvartsfinalen mot Färjestad var det tredjekedjan med Fredrik Karlström, Pontus Holmberg och Marcus Sylvegård som lyste mest. I semifinalen fick Växjö även i gång sina stjärnor. Brendan Gaunce, Jack Drury och Richard Gynge har varit glödheta och sedan finns spelare som Emil Pettersson och Robert Rosén. Och det finns mer att få ut av Växjös anfallsspel. Har en forwardsuppsättning som tveklöst håller guldklass med flera matchvinnartyper.


Coacher: ✰✰✰✰✰

Det har inte blivit någon smärtfri resa mot finalen för Växjö, men tränartrion Sam Hallam, Fredrik Hellgren och Tobias Thermell har visat fingertoppkänsla och coachat laget till flera slutspelssegrar i täta matcher. Hallam är en av ligans mest framgångsrika tränare sett till det senaste årtioendet. 


Form: ✰✰✰✰

Gick genom kvartsfinalen mot Färjestad med fyra raka segrar, men fick slita hårt då flera av matcherna gick till förlängning. I semifinalen mot Örebro var Växjö det bättre laget, men föll i två av matcherna. Visade tydligt i den femte och avgörande matchen att formen är god. Körde totalt över Örebro i två perioder och det var i slutändan aldrig något snack om att Växjö skulle ta finalplatsen.


Totalt: 20 stjärnor.


Rögle


Målvakter: ✰✰✰✰

Christoffer Rifalk har varit något ojämn under grundserien, men hittat en jämnare nivå under slutspelet. I semifinalen mot Skellefteå ställdes han på prov på allvar och visade att han kan vara en matchvinnare. Höll nollan i femte och avgörande matchen mot Skellefteå, vilket stärker självförtroendet. Bakom Rifalk finns Johan Gustafsson och han är en riktig slutspelsräv med SM-guld på meritlistan.


Backar: ✰✰✰✰

Har ligans bästa backpar i Moritz Seider och Éric Gelinas. Den förstnämnde kunde inte spela den första bortamatchen i semifinalspelet och hans frånvaro märktes tydligt. Bakom Seider och Gelinas finns toppbackar som Niklas Hansson och Samuel Jonsson. Dessutom har Erland Lesund klivit fram i slutspelet, spelat sin bästa hockey och varit ett fysiskt monster. Men Rögle är alldeles för beroende av sitt första backpar för att det skulle bli fem plus här.


Kan Moritz Seider fortsätta att leda Rögle? Foto: Bildbyrån

Forwards: ✰✰✰✰✰

På grund av en viss skadeproblematik har Rögle kastat om i formationerna, men det har knappt märkts. Laget levererar ändå. I den femte och avgörande matchen mot Skellefteå fick Skånelagets tre poängbästa i slutspelet, Daniel Zaar, Simon Ryfors och Leon Bristedt, spela ihop. Det såg lovande ut och hittills har trion skrapat ihop 22 poäng (7+15) på nio slutspelsmatcher. Även om en av ligans bästa spelare, Dennis Everberg, troligtvis inte kan spela finalen så kryllar det av spets och bredd som kan täcka upp. Adam Tambellini, Anton Bengtsson, Olli Palola… Listan kan göras lång. Dessutom har Joseph Laleggia sett rätt okej ut i de senaste matcherna. Fem plus – med eller utan Everberg.


Coacher: ✰✰✰✰✰

I kvartsfinalen erkände till och med Frölundatränaren Roger Rönnberg att Rögles tränarteam läste lusen av göteborgarna. Cam Abbott, Cory Murphy och Janne Larsson har hittat en vägvinnande kemi och arbetat hårt för att i slutändan ha ett guldlag på isen. Cory Murphy är oerhört nördig i detaljer och alla man pratar med säger att det är en av de bästa tränarna de haft. Framförallt har han en stor del i backarnas fina utveckling.


Form: ✰✰✰✰

Rögle utklassade Frölunda i kvartfinalen och behövde bara fyra matcher för att göra sig av med göteborgarna. Semifinalen mot Skellefteå blev betydligt tuffare och trots att Ängelholmarna föll i två matcher spelades det ändå bra hockey – av båda lagen.

Det går inte att klaga på formen


Totalt: 22 stjärnor.



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS