HockeyNews
PLUS

Skellefteåcoachen om: slutspelsrutinen, domarnivån, smällarna...

(19343) Skellefteå/Klockare
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 29 april 2021

Skellefteå AIK har rest sig. Än en gång.

Stefan Klockare har vänt 0–2-underlägen i SM-slutspelet både som spelare och coach. Han ger här sin syn på den heta drabbningen mot Rögle.

Smällarna. Domarnivån. Hjältarna. Statistiken. Crosscheckingarna. Temperamentet.


Redan i SM-finalen med Brynäs mot Luleå 1993 var Stefan Klockare med om att vinna 0–2-underläge i matcher till 3–2-vinst och SM-guld. Då som back i Brynäs.


Som coach i Skellefteås tränarstab var han 2011 med om att vända 0–2 i matcher till en 4–2-seger i SM-semin mot Luleå.


Mot Rögle har Skellefteå hämtat in 0–2 i matcher till ett 2–2-läge.


– Det är mellan hopp och förtvivlan. Det pendlar ju mycket, säger Stefan Klockare till HockeyNews.se inför avgörandet i Ängelholm på torsdagskvällen.


Klockare och kollegorna Stefan Hedlund, Andreas Falk och målvaktstränaren Krister Holm har pratat mycket med sina spelare redan inför slutspelet om vilka mentala utmaningar som kan dyka upp.


– Först och främst är det viktigt att inte ha tankarna för långt bort. Vad händer om det blir det scenariot och vad händer om det blir si eller så? Det är ju bara en match man kan spela per dag och att man på något vis, här och nu, försöker göra det bästa av situationen. Det är väl ett mantra som går under matchen, även (i tisdags) när det står 1–1, säger Klockare.


Det är tuffa tag mellan Skellefteå och Rögle i SM-semifinalen som avgörs ikväll. Foto: Bildbyrån.


– Kom igen, vi gör lite till nu, så att vi inte ångrar någonting efteråt. Att man gör sitt absolut bästa hela tiden. Och lite till. När du får den där vittringen, att du känner motståndarna och börjar få ett psykologiskt överläge, så växer tron ännu mer.


Kunde ni se det i tisdags?


– Nej, mot Rögle har det varit väldigt väldigt tufft. Det pendlar i matcherna. Mot Luleå kunde man känna det ännu mer. Vi förde spelet och kände oss starka. Vi vet ju att grabbarna är vältränade. Det är bara att titta vunna perioder under säsongen och hur många matcher vi har vunnit i sista perioden.


Stefan Klockare plockar kvickt fram statistiken.


– När det gäller förstaperiodsvinster så har vi 34 procent och ligger på en sjundeplats där. I andraperioder har vi 36,5 medan vi är överlägset bäst i tredjeperioderna och är elva procent bättre än tvåan som är Växjö. Vi har nästan 56 procent vinster i tredje perioden. Det är bra för självförtroendet. Och i sudden har vi 53 procent, nästan 54 procent vunna matcher i overtime. Det är klart, det har man med sig också.


Skellefteå hamnade i trubbel mot Luleå med underläge i 3–2 i matcher och 2–0 i den sjätte matchen i kvartsfinalen. Men Skellefteå vände i rivalmötet och tog sig till semifinal. Igen.


– Det är väl någon form av rutin som vi har i laget. Man har varit med om det förut. Vi har pratat om det före slutspelet, att ett slutspel är ändå ett långt race. Som jag sa innan, ibland är det jättesoligt och ibland är det ruggigt mörka moln. Man får ändå hålla en nivå och se det nyanserat. Inte bli för glad när det går bra och inte bli för neg när det går dåligt. Det kommer att pendla humörmässigt, men man får utvärdera hur det är på ett nyktert sätt.


2–3-underläge i matcher mot Luleå i SM-kvartsfinalen blev till 4–3-seger för Skellefteå och avancemang till SM-semin mot Rögle. Foto: Bildbyrån.


Skellefteå spelade i gula tröjor i de sex matcherna mot Luleå i SM-kvartsfinalen och i de två bortamatcherna mot Rögle i Ängelholm. Men i den tredje SM-semin åkte det svarta hemmastället på för första gången. Och i svart har Skellefteå två raka segrar.


– (Krister) Holm, varför hade vi gult mot Luleå? Det är för att tröjorna är för lika väl? De har inga vita tröjor längre. Vi spelade en träningsmatch och då var det svårt att se skillnad. Men annars har vi svarta tröjor hemma, säger Klockare, som själv knappt noterat om Skellefteå spelar i gula eller svarta tröjor.


Skellefteå är Skellefteå.


Ni får se till att vinna i gula tröjor i Ängelholm?


– Ja, eller så kanske vi kommer ut i svarta tröjor… Man vet aldrig, hahaha.


Stefan Klockare brusar sällan eller aldrig upp i båset. Och bara när han blir pressad till det yttersta, som när Brynäscoachen Peter Andersson lackade till på en presskonferens i Gävle efter en smäll mot Greg Scott i grundserien, höjde Klockare rösten.


I SM-semifinalen mot Rögle har kollegan Stefan Hedlund blivit irriterad och kastat en vattenflaska i båset och kallat domarna för ”tomtarna på loftet” i en C More-intervju.


Så vem av er är hetast i båset?


– Ja… Vi drar väl lott där ibland. Men visst blir man förbannad. Det är väl ofrånkomligt ibland. Men samtidigt, det får inte gå överstyr och jag tycker att vi har hållit en ganska bra nivå i båset, både spelare och ledare. Visst blir man förbannad på vissa saker som händer där ute. Som målet som blir godkänt i match nummer två. Det är för mig… Och så har man 24 timmar en liknande situation och de dömer bort det.


Het... lund? Skellefteåcoachen Stefan Hedlund biter ihop så gott det går. Foto: Bildbyrån.


Stefan Klockare syftar på att Skellefteås Niclas Burström fick ett mål bortdömt i den första SM-semin borta mot Rögle medan Rögles Leon Bristedt fick ett godkänt på relativt lika sätt bara dagarna efter varandra i inledningen av matchserien.


Och så fick Oscar Möller ett mål underkänt efter videokoll i den fjärde SM-semin då Jesper Frödén var inne i Christoffer Rifalks målgård och skymde sikten.


– Ja, men där tycker jag att skulle man ha hållit en linje rakt av och godkänt målet i match nummer ett så hade de kunnat godkänna målet i match två. Det står klart och tydligt att du inte får vara på blåis och skymma även om det inte tar där. Det står ju. Men man ska inte lägga in någon värdering att målvakten ändå inte kommer att kunna ta pucken. Det är kontakt i match nummer två, solklar kontakt, och han vrider sig ett kvarts varv. Den får man inte ta. Men jag hoppas att man lär sig något för framtida situationer.


Skellefteå och Rögle har spelat på gränsen för det tillåtna och det är en ständigt kamp med och om pucken hela tiden i ett svindlande tempo.


Rögle har lidit av att ha ett par skador och när Skellefteås Jonathan Johnson delade ut en lättare crosschecking mot Röglestjärnan Dennis Everberg tvingades Everberg att utgå skadad.


Vad säger du om den smällen. Det blev ingen utvisning?


– Det var mer en knuff när han gjorde illa sig. Det var betydligt tuffare tag och fler situationer både före och efter. Det är nog mer olyckligt. Jag vet inte om det är axeln som spökar för honom. För smällen, knuffen, var vid höften någonstans, säger Klockare.


Rögle Dennis Everberg brottas med en skada under SM-semifinalen mot Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


– Men det fick lagkaptenerna sagt till sig (inför SM-semi 4) att de skulle vara hårda på crosschecking.


Och det var de?


– Ja, jag tror det var väldigt lugnt med såna.


Klarar ni av att ligga på rätt sida gränsen för det tillåtna?


– Hehe, vi har dragit på oss ganska mycket utvisningar sett över säsongen och det är något vi pratar om. Vi försöker ändå minimera det så mycket som möjligt och ta de där extra skären istället. Men visst har nivån höjts i slutspelet. Alltså, domarnivån. Det har blivit ett snäpp till det du får göra.


Men det hävdar man ju inte från domarhåll om du frågar domarchefen Tomas Thorsbrink?


– Nej, men det ser man väl, eller?


Okej då.


LÄS MERTillåts tuffare spel i SM-slutspelet? Domarbasen om seglivade myten


Och man ser också att 37 år unge Joakim Lindström är i lika gott slag som alltid. En matchvinnare och ett evigt hot för motståndarna att ha koll på.


Klockare instämmer.


– Ja. Det tycker jag. Leder han inte poängligan nu i slutspelet? Det skulle jag tro. Det är en bra spelare att ha i gruppen.


Det var Lindström som sköt Skellefteås segermål i tisdags och tog mötet med Rögle till kvällens femte och avgörande match i Catena Arena. Lindström blev ovanligt glad efter sitt mål.


– Ja, man får energi av det. Eller hur? Hahaha. Ruggigt skönt att se att han blev ruskigt glad. Där har vi också erfarenheten av att vara i de här lägena. Vi har många spelare som har varit med i många slutspel och det är ju något man kan dra nytta av.



Det är inte bara något man säger?


– Nej, absolut inte. Liknande situationer. Det är sådant vi har pratat om innan slutspelet drar i gång vad vi kan förväntar oss. Allting höjs ju. Media, domarnivån, tempot i matcherna. Det är bara synd att publiken inte kan vara med på grund av pandemin, men intresset stegras ju lite. Du får möta samma motståndare kväll efter kväll. Det är häftigt. Det är en ruggigt häftig resa att få vara med på. Att få vara med i ett slutspel.


Hur märker du av stämningen när det inte är publik utan en sorts vakuum under pandemin?


– Det märker man på jobbet. Mycket jobb är det ju. Man vet inte från ena dagen till den andra hur det ser ut. Man jobbar stenhårt och det gör man under säsong, men det blir ändå någon timme extra som du lägger ner. Så är det ju, säger Stefan Klockare.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS