HockeyNews
PLUS

Hellkvist efter uttåget med Leksand: "Det är en jävligt brutal känsla"

(19133) Leksand
Bildbyrån / Henrik Sjöberg, HockeyNews.se

Publicerad: 16 april 2021

LEKSAND. 0–4 mot Örebro.

Efter succén i grundserien tog det tvärstopp för Leksand direkt i första rundan av SM-slutspelet.

HockeyNews.se har träffat tränaren Björn Hellkvist som ger sin syn på Marek Hrivik, vad som gick fel mot Örebro och vad den här säsongen kommer att betyda i framtiden.

– Det är en jävla brutal känsla när bubblan spricker. Man är inne i en matchserie och det bara tar slut, säger 44-åringen.


Örebro gjorde processen kort med Leksand.

Fyra raka segrar skickade laget vidare till SM-semifinalen och när Leksands spelarbuss rullade in vid Tegera Arena i natt runt 02.00 så var det för sista gången den här säsongen.

Under fredagseftermiddagen träffar HockeyNews.se tränaren Björn Hellkvist som hunnit sova på saken.

LÄS MER: Så kan Leksand se ut säsongen 21/22

– Det var inte alls vad vi hoppats på eller ville själva. Går man till slutspel är förhoppningen att gå så långt som möjligt och till syvende och sist att vinna. Vi har arbetet upp en tro på vårt spel och ett driv att gå för det men det haltar för mycket i truppen på slutet och vi fick inte ut det vi ville av det.

Hellkvist fortsätter:

– Vi möter ett jättebra Örebro så hatten av. Dom är kirurgiska i sina avslut och har en tät defensiv som vi inte kan luckra upp men det spelar ingen roll om dom är kirurgiska i sina avslut eller inte för gör du fyra mål på fyra matcher så vinner du förmodligen ingen av dom.

Säsongens sista presskonferens. Foto: Bildbyrån

Leksandstränaren tvingades göra förändringar i laget med förhoppningen om att få ut mer offensivt och få igång den fruktade förstakedjan med Guldhjälmen-vinnaren Marek Hrivik.

– Först och främst är det mitt jobb att få ut maximalt av spelarna och då måste vi testa olika miljöer om det inte fungerar. Och det är kniven mot strupen i slutspelet så det finns inte tid att ha tålamod. Vi gjorde mindre och större ändringar varje match och jag skulle inte säga att det är anledning till uttåget utan snarare at vi inte fick igång någon offensiv leverans, säger Hellkvist.

Vad finns det för anledningar bakom att ni slutade trea i år jämfört med lagets 13:e plats från året innan?

– Alla individer har bidragit till att vi blev trea och det har gjort att vi förtjänar rätten att få den här erfarenheten i slutspelet och vi vore dumma om vi inte gör något av det nu. Grundserien är något vi är extremt nöjda med resultatmässigt och framför allt prestationsmässigt. Kan känna en tagg i sidan att resultatet i grundserien inte blev ännu bättre. Men prestationen och resultatet i slutspelet är direkt undermålig och det är inte okej men samtidigt är vi inne i en process som lag. Det kanske inte var menat att vi skulle vinna i år utan vi behövde den här erfarenheten för at bygga vidare över tid.

Hur ser du på Marek Hriviks framtid som uppges lämna er?

– Är det så önskar jag Marek lycka till och annars kommer vi fortsätta jobba ihop. Skulle det blir så är det en jättechans för honom och det är klart att han ska ta den. Jag önskar honom lycka till, han har gjort ett bra jobb i Leksand.

Hrivik fick ta emot Guldhjälmen. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på Mattias Ritolas framtid?

– Lagbygget är vanskligt eftersom jag inte är sportchef men Mattias har ett stort Leksandshjärta. Han har haft några tuffa år med skador och en sliten kropp och allt det vägs mot frågan om lön och historik med skador och vad han kan leverera. Det är en kombination av många saker och jag har ingen aning om hur samtalet går mellan ”Tjomme” och Mattias agenter.

Vilka tror du vinner SM-guld?

– Svårt. Jag är en sjukt dålig tippare och hatar att jinxa men min gamla hemmaklubb Rögle spelar en bra ishockey. En mix av kontrollerade hemgångar och spelet på insidan och utsidan. Ligger dom under har dom ett bra attackspel så Rögle ser jätteintressanta ut.

Slår Brynäs in matchbollen nu?

– Jag har inte tittat på matcherna men jag såg den första och tänkte bara att det är 44 spelare, åtta coacher och fyra domare varav ingen vill vara på isen. Usch, vilken hemsk serie. Det är ångest och inget man vill uppleva.

Den slipper du gärna.

– Det gör ingenting. Då är det bättre att ha det gott i solen i Leksand i stället.

Se hela intervju med Björn Hellkvist i IG-tv.

•••

SE OCKSÅ: Följ med Hellkvist ut på isen – Leksandstränaren uppmickad


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS