HockeyNews
PLUS

Malmö vill satsa mer på lagbygget: ”Vill skjuta fram våra positioner”

(17869) Patrik Sylvegård
Bildbyrån

Publicerad: 16 april 2021

FacebookXWhatsApp

Nia i tabellen två år i rad och ut i åttondelsfinal mot Färjestad den här säsongen.
Men Malmö går mot ett nytt positivt resultat ekonomiskt – och till nästa säsong vill klubben skjuta fram sina positioner. 
– Vi har gjort en jätteresa ekonomiskt de sista fyra-fem åren, säger sportchefen och tillika VD:n Patrik Sylvegård till HockeyNews.se.



Sju segrar på de första 20 matcherna och långt ner i tabellen. Men Malmö reste sig, reviderade målsättningen och tog sig till slut till åttondelsfinal. 


Väl där blev Färjestad snäppet för svårt och laget föll till slut med 2–0 i matcher. 


– Vi har gjort analysen klar. (Joakim) Fagervall var ny, och (Jesper) Mattsson och (Andreas) Lilja har aldrig jobbat ihop tidigare. Vi tog in lite nya spelare, vi bytte lagkapten för (Fredrik) Händemark skulle bort och det var mycket såna grejer. Vi var inte riktigt tydliga i vad vi skulle göra innan allt hade satt sig. Det är en läropeng för oss. Jag och Jocke (Fagervall) har kommit fram till en ganska tydlig analys och när vi väl hittade punkterna som är viktiga för hur vi ska få framgång, så har vi också fått framgång. Då är vi ett topp sex lag, vilket vi har visat, säger sportchefen Patrik Sylvegård. 


Nu påbörjas arbetet inför nästa säsong och på torsdagen meddelade Malmö att nio spelare får lämna klubben. Det rör sig om målvakten Lars Volden, backarna Patrik Hersley, Linus Cronholm och Jesper Jensen Aabo samt forwardsen Axel Wemmenborn, Oskar Magnusson, Jan-Mikael Järvinen, Matt Puempel och Joe Veleno. Även målvaktstränaren Henning Sohlberg lämnar. 


Utöver det ryktas det även om att Adam Brodecki och Victor Backman kan vara på väg bort – trots kontrakt. 


– Det är rykten. Jag kommer ha exitsamtal med alla i den här truppen. Det finns säkert spelare som har avtal som vi också kommer diskutera med. De kanske inte får den istiden behöver, vill man vara kvar då? Jag ska prata med spelarna först innan jag pratar utanför väggarna. 


Blir Adam Brodecki kvar i Malmö? Foto: Bildbyrån

Huvudtränaren Joakim Fagervall och den assisterande tränaren Andreas Lilja har kontrakt även över nästa säsong. Nu ser klubben över hur man ska göra med Jesper Mattsson, som är sjukskriven och Tomas Kollar, som sitter på ett utgående avtal. 


– Jesper Mattsson har ett avtal, men jag vet inte där. Han är sjukskriven fortfarande. Tomas Kollar är en jättebra tränare, som jag tror både Fagervall och spelarna vill ha. Han har gjort en jätteförändring sedan han kom in. Det är en jättekraft i Malmö Redhawks, säger Sylvegård. 


Vad säger du om den stomme ni har på spelarsidan?


– Jag har tre riktigt bra femmor klara. Min drömvärvning är (Fredrik) Händemark. Sen ska vi fylla på med två forwards i vår förstalina. Det är väl våran ambition och önskan, men vi får se. Får vi hem honom kommer vi ha ett jätte slagkraftigt lag nästa säsong. 


Utöver Fredrik Händemark hoppas skåningarna locka hem både Jacob Berglund och Magnus Pääjärvi, som båda i grunden är Malmökillar. 


– Det skulle ha varit kul att ha dem på varsin sida om Händemark. Men vi får se, sa Sylvegård till HockeyNews.se den 9 april. 



LÄS MER: Malmö hoppas locka hem drömtrio


Malmö hoppas få hem Fredrik Händemark från NHL. Foto: Bildbyrån

Sedan tidigare har Expressen rapporterat att Malmö är intresserade av att förlänga kontraktet med forwarden Johan Olofsson, och där har Sylvegård goda förhoppningar om att ro det i hamn inom kort. 


– Johan (Olofsson) är en jätteviktig spelare för oss och honom vill vi jättegärna behålla. Du har helt rätt, det förs diskussioner där och jag hoppas att vi kan stänga det snart. 


Samtidigt som pandemin slagit hårt mot klubben har ordföranden Mats Larsson i Sydsvenskan sagt att man ser över möjligheterna att satsa hårdare på lagbygget till nästa säsong. Patrik Sylvegård medger att så är fallet. 


– Ja, men vi tittar väl lite på det. Vi har tre kedjor klara, sen vill vi ha in ”Hände” (Händemark), två forwards och någon back till. Sen får vi se vad vi får för namn till oss och vad det är för kostnader det rör sig om. Men vi vill så klart skjuta fram våra positioner litegrann. 


Hur hårt har den här säsongen slagit mot ekonomin?


– Det är klart att den slagit hårt som mot alla andra. Men jämfört med andra klubbar är vi vana vid att hålla i pengarna och vara rädda om varenda krona. Vi har en stabil ekonomi och kommer att göra svarta siffror och gå lite plus i år också, även fast det inte är så mycket som vi hade önskat. Vi har gjort en jätteresa ekonomiskt de sista fyra-fem åren. Det är också glädjande. Vi har gått plus de sista åren och det hoppas jag att vi gör i år också. Det ser så ut just nu. 


Hur ser prognosen ut – vad kommer ni att landa in på?


– Vi kommer göra ett plus, sen får vi se. Om det är en krona,100 000 tusen eller en miljon… jag vet inte exakt. Vi kommer att göra svarta siffror och det ligger ett jättejobb bakom det. Det är inte alla som gör det den här säsongen, säger han och hyllar klubbens partners och supportrar:


– De har efterskänkt mycket och har inte begärt pengarna tillbaka fast de inte fått allt, så det finns ett stort Malmöhjärta hos dem. Det är glädjande inför framtiden. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!