HV71 får ny energi av toppbackarna: "Bra läge att visa vad man går för"


12 april 2021

HV71 får tillbaka de offensiva backarna Matt Donovan och Johannes Kinnvall till den tredje kvalmatchen mot Brynäs.

HV:s ende målskytt i 2–1-förlusten, Fredrik Forsberg, tror på en vändning.

– Det är 2–0 i matcher och vi ska ha 2–1 när vi kommer tillbaka från Gävle, säger Forsberg.


Annons


Brynäs målvakt Samuel Ersson har stoppat 58 av 60 HV71-skott i de två första kvalmatcherna som båda har slutat med 2–1-vinst till Gävlelaget.


På måndagskvällen väntar det tredje mötet och HV behöver en seger för att kunna fortsätta tro på en vändning. Till förra matchen mot Brynäs var skyttekungen Fredrik Forsberg med igen efter att ha varit petad till följd av en lättare skada så han spelade inte den första matchen i Gävle.


Forsberg gjorde HV71:s 1–0-mål mot Brynäs och bidrog på så sätt till en bra start för sitt lag. Men det har varit svårt att få hål på Brynäs och Samuel Ersson.


– De spelar med fem man väldigt djupt defensivt framför mål. Det är lite svårt att ta sig in där, men vi skapar bra mycket chanser för att vinna. Det gjorde vi senast också. Vi behöver bli lite effektivare, säger Forsberg.


Det kommer att krävas tålamod för HV71-spelarna som bara tagit elva segrar vid full tid den här säsongen. På 54 tävlingsmatcher.


– Ja, vi måste ha det. Som jag sa, chanserna finns där. Det är skillnad om det inte hade funnits några, då hade det varit mörkare. När det lossnar kommer det att lossna ordentligt, säger Forsberg.


Fredrik Forsberg gjorde mål för HV71 i sin första kvalmatch. Han tror att målskyttet kommer att lossna för hela laget. Foto: Bildbyrån.


HV71 kan få en rejäl kick av att backarna Matt Donovan och Johannes Kinnvall är redo för spel i match tre mot Brynäs. Donovan har varit borta ur spel i en månad och Kinnvall har missat större delen av våren från slutet av januari och framåt.


Nu ska de vara tillbaka igen.


– Jag tror att det kan ge oss en energiboost. Både jag och Johannes är offensiva backar och jag hoppas att det kan hjälpa oss, säger Matt Donovan till Jönköpings-Posten .


Fredrik Forsberg har inte fått så mycket speltid i HV71 efter flytten från allsvenska BIK Karlskoga, men ändå hittat rätt med 17 mål varav nio i powerplay.


LÄS MEREk: Molin blöder för sitt Brynäs – HV71 är två torskar från magplask


Det har varit tufft mentalt att förlora så många matcher som HV har gjort. Och nu har Brynäs en 2–0-ledning i matcher i SHL-kvalet.


– Det är väl så klart att det är en tuff sits. Sedan är den väl tuff för dem också även fast de har ett försprång. Det är klart at man hellre hade spelat ett slutspel eller vad som helst, men nu handlar det om att göra det bästa. Det är otroligt viktiga matcher för HV som förening och det hade varit grymt härligt att vinna de här fyra för att känna den känslan också.


Forsberg tillägger:


– Det är klart att man testas lite. Sedan är det ett jäkligt bra läge att visa vad man går för, att klara ett sådant här kval är jäkligt bra för cv och allting. Man får njuta av läget på det sättet.


LÄS MERPressad Lundh kräver skärpning: "Finns tillfällen i livet..."


Lagkaptenen Simon Önerud är en av spelarna som HV71-coachen Stephan Lundh vill se vara på topp nu när det gäller som mest.


– Det är ett tufft läge vi befinner oss i och vi vet vad som står på spel, men det ska vi klara att hantera. Som sagt, det är först till fyra vinster och de har två. De måste ändå vinna två matcher till och det har jag svårt att se att de kommer att göra, säger Simon Önerud.


Han ser hoppfullt på situationen, trots allt:


– Spelmässigt är vi nog något bättre det är det där lilla extra som krävs.


– Vi måste in och brottas och göra så att han inte ser puckarna och även vara hetare i ytorna framför mål. De spelar tajt där. Det krävs lite till från oss. Vi har det i oss. Det är jag helt övertygad om.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons