Ek: Molin blöder för sitt Brynäs – HV71 är två torskar från magplask


9 april 2021

JÖNKÖPING. Skillnaderna mellan Brynäs och HV71 är ofta så små att man måste skicka detaljerna till ett hockeylabb för att kunna urskilja dem.

Men en sak går att se med blotta ögat. Avståndet mellan 2–0 i kvalmatcher och 1–1 är lika stort som språnget mellan himmel och helvete.Det är i stora matcher som hjältar behövs. Spelare som blöder för sin klubb. Så som Emil Molin blöder för sitt Brynäs.


Med en minut kvar av den första perioden blödde han så mycket från ansiktet att den vita Brynäströjan behövde tvättas och han fick kliva ut i omklädningsrummet.


Molin kom tillbaka. Blödde mera. Och var på nytt bäst i sin kedja med Greg Scott och Anton Rödin.


Om Emil Molin inte hade haft så många och så svåra skador hade han möjligen spelat i NHL och Dallas. Och i Brynäs hade han definitivt varit en stjärna.


I detta kval är han så nära en stjärna och hjälte man kan komma. I kvalet för att hänga kvar i SHL är kravet å andra sidan inte jättestort. Ångesten gnager sönder självförtroenden och äter upp kreativiteten för att inte säga vad den gör med passningsspel och allt sådant som är självklart för alla SHL-lag som inte har hamnat där HV71 och Brynäs nu kämpar mot demoner.


Emil Molin har haft sina egna matcher mot skador, frustration och förtvivlan. I det här kvalet är han en av spelarna som håller huvudet kallt. Det var så han styrde in 2–1-målet med 45 sekunder kvar av den andra perioden och gav Brynäs en vändning och en ledning att spela på.


Molin skapade sig sin egen möjlighet att bli hjälte. Han sökte sig bort från bevakande HV-spelare och resten gjorde en liten touch med klubban. Pucken letade sig in i HV-målet som en spik som borrar sig ner i en kista.


Ju starkare Brynäs hopp om SHL blir, desto svagare blir det för HV71.


HV71 fick in forwarden Fredrik Forsberg, lagets skyttekung i grundserien, till den andra kvalmatchen mot Brynäs.


I den första fick han stå åt sidan eftersom han hade varit lätt skadad och då valde HV-coachen Stephan ”Lillis” Lundh att satsa på spelare som ansågs vara mer igång än vad Forsberg var.


På träningarna den här veckan har ”Foppa” visat att han vill in och spela i rysaren mot Brynäs. Han fick förtroendet och han tog det. Forsberg var den enda HV71-spelaren som lyckades få hål på Samuel Ersson i Brynäskassen.


Det blir förstås oerhört svårt att vinna även mot Brynäs om HV bara lyckas göra ett mål per match.


Ersson spelade lugnt i Husqvarna Garden och fick kanonhjälp av backarna i slottet och returerna sopades undan. Tränarparet Josef Boumedienne och Nils Ekman har kastat sig in i det här och än så länge är de hundraprocentiga.


Två matcher. Två segrar. Halva uppdraget utfört. Hälften återstår.


Boumediennes orubbliga lugn i båset är något alldeles extra. Som gammal storback står han säkert och myser. Det var länge sedan som Brynäs såg så här stabilt ut bakåt.


För HV71 står nästa hopp till att få in offensivt skicklige backen – exbrynäsaren Johannes Kinnvall. Att få in en powerplayskytt som kan dra dit puckarna är en livlina för HV. Men det börjar bli få livlinor kvar nu.


De tog slut i grundserien och snart är de slut i SHL. Hockeyallsvenskan är bara två matcher bort.


Många i HV-Blå är smärtsamt medvetna om det.


##HV71 behöver en hjälte. Någon som vågar kliva fram och stå i strålkastarskenet. Så har det sett ut sedan någon gång i november.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.