HockeyNews
PLUS

Spaningar från Brynäs–HV71: "Varför bjöds vi inte på några känslor?"

(18948) Brynäs
Bildbyrån

Publicerad: 6 april 2021

FacebookXWhatsApp

GÄVLE. Brynäs vann rond ett i ödeskvalet efter ett förlängningsdrama och videogranskning.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s Linus Norberg gjorde under matchens gång.


Hettan?
Idrotts-Sveriges hetaste duell just nu. Det är tveklöst den här kvaluppgörelsen mellan Brynäs och HV71.

Så… Varför bjöds vi inte på några känslor?

Nog för att det är två klubbar på väg ner mot avgrunden – det värsta tänkbara under deras klubbhistoria – och en rejäl portion nervositet medföljer naturligtvis. Men jag hade förväntat mig gruff vid varje avblåsning, ordväxlingar och kamp. KAMP!

Den här första matchen i bäst av sju kändes som en helt vanlig SHL-match en torsdagskväll i omgång 21.

Domarna hade dessutom en del tveksamma beslut, men lagen protesterade inte ens. Jag hoppas verkligen temperaturen stiger i fortsättningen, för då kommer den här matchserien bli något utöver det vanliga.

Det enda som räddade den här kvällen var dramatiken som förlängningsspelet och videogranskningen gav.

Intetsägande första rond
Jag fick egentligen inga svar alls efter den här matchen. Någon vink om hur den här matchserien kan utveckla sig – eller sluta – fick vi absolut inte. Det var påtagligt att det var två lag med stukat självförtroende; dåligt passningsspel och lite trött och trögt under skridskoskenorna. Nej, det är knappast något av lagen som har skaffat sig ett mentalt grepp om det här.

Brynäs hade mer energi inledningsvis, kändes mer taggat, men HV visade å andra sidan lite bättre kvalitet i fem-mot-fem-spelet, vårdade pucken bättre och gjorde färre misstag.

Hur som helst: det är ganska tydligt varför det är just Brynäs och HV71 som gör upp om att inte åka ur.


Odisciplinerat värre
Att vara disciplinerad är grundläggande i en sådan här matchserie. Därför var det märkligt att båda lagen drog på sig solklara och tydliga utvisningar som egentligen borde ha undvikits. Höga klubbor, lagstraff (ett i förlängningen dessutom) och crosscheckingar i spel tre mot fem.

Och hur mår Filip Sandbergs näsa? Har han kvar den? Två gånger träffades HV-forwarden av en hög klubba – redan i första perioden. Den ena missade domarna, den andra fick han med sig utvisningen. Sedan fick han själv sätta sig på botbänken när Anton Rödin till synes filmade. Jobbig kväll för Sandberg.

Bar guldslipsar
Visst, de här lagen spelade SM-final 2017 och båda anses vara storklubbar i svensk hockey. De har till och med en trupp, på pappret, som förutspåddes kunde utmana om guldet.

Nu spelar Brynäs och HV71 negativt kval. Vet de färska Brynästränarna om det? I sitt första framträdande i båset bar Josef Boumedienne och Nils Ekman guldslipsar (!) Medvetet eller bara tragikomiskt? 

Brynäs IF–HV71 2–1 (0–0, 1–0, 0–1, 1–0) efter förlängning
Mål, BIF: Emil Molin, Linus Ölund
Mål, HV: Arttu Ilomäki
Skott: 37–31 (8–11, 8–6, 7–9, 14–5)

***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)