HockeyNews
PLUS

I hjärnskakningarnas spår – så agerar Djurgården med Josefson

(18839) Josefson/Hedman
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 3 april 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Anton Hedman och Jacob Josefson har fått sin säsong förstörd på grund av hjärnskakningar.

Djurgården hoppas att Josefson ska vara redo att gå på is igen den 3 augusti. Ovissheten påverkar lagbygget och centersidan.

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


ANNONS

Powerforwarden Anton Hedman har inte kunnat spela en enda match för Djurgården den här säsongen. På en träning i augusti råkade han ut för en hjärnskakning och han har fortfarande inte repat sig till fullo.


Även Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson har långvariga problem efter en hjärnskakning i bortamötet med Rögle i SHL den 19 januari.

ANNONS


Den 3 mars meddelade han och Djurgården att den här säsongen är över för hans del och siktet är inställt på att Josefson ska kunna göra comeback nästa säsong.


ANNONS

– Varken Josefson eller Hedman kommer att spela mer det här året. Anton är inte i ett hundraprocentigt spelbart skick. Han är i en rehabiliteringsfas. Han försöker ha en något sånär normal vardag och försöker vara noggrann med sömn, noggrann med vad han försätter sig i för situationer. Lagom dos träning, motion och försöker hitta en struktur i vardagen så att man har en så bra och stabil möjlighet att komma tillbaka till en normal situation. Det är väl där han befinner sig, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


ANNONS

Anton Hedman i röd tröja under en Djurgårdsträning i november 2020. Foto: Mattias Ek.


LÄS MERLång och mödosam väg tillbaka för Hedman: "Det har varit tufft"

ANNONS


Anton Hedman har tills för några veckor sedan varit med på isträningar med Djurgården, men har då varit iklädd röd tröja som icke tacklingsbar spelare.


ANNONS

– Det går ibland ett steg framåt och ett steg bakåt. Det är en ganska långsam process. När jag träffar Anton i omklädningsrummet upplever jag honom ändå som positiv till den långsiktiga förbättringen. Sedan har det gått mycket mycket långsammare än vad han hade hoppats och vi hade hoppats, men så är läget, säger Joakim Eriksson.


Anton Hedmans tvåårskontrakt med Djurgården löper ut den 30 april.

ANNONS


LÄS MERHjärnskakningarna fortsätter att störa Djurgården: "Får avvakta"


ANNONS

Jacob Josefson har ett år kvar på sitt fyraårskontrakt, men har varit skadedrabbad sedan han 2018 återvände till Djurgården efter åtta säsonger i NHL. Nu gäller det för honom att i lugn och ro bli kvitt symptomen efter hjärnskakningen från i januari.


– Vi har en långsiktig plan om att ”Josef” ska vara rehabiliterad och symptomfri och tillbaka 100 procent på is vältränad och förberedd den 3 augusti när vi går på is för nästa säsong. Det är väl där tidshorisonten och planen ligger för hans del. När det rör sig om hjärnskakningar är det ju svårt att ha en exakt fastställd rehabiliteringsplan och tidshorisont, men den här är så pass långt bort satt att vi känner väl stor tilltro och förhoppning om att ”Josef” ska vara frisk och kry då, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

ANNONS


Jacob Josefson skadade sig borta mot Rögle den 19 januari och kan inte spela mer den här säsongen. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


– Och är han inte det så kommer han inte att kunna träna och spela med oss på försäsongen på is.


ANNONS

Djurgårdens tidigare lagkapten, Andreas Engqvist, återvände till Stockholmsklubben efter spel i KHL och förhoppningen var att han skulle kunna spela många år. Men det blev en hjärnskakning för mycket och Engqvist tvingades avsluta sin hockeykarriär under 2019.


LÄS MEROroväckande likheter mellan Josefsons och Engqvists skada: "Tyvärr"

ANNONS


Med tanke på att Jacob Josefson är både lagkapten och förstecenter och spelar en stor roll för Djurgården kan det bli nödvändigt för sportchefen Joakim Eriksson att vara standby på spelarmarknaden under våren och sommaren beroende på hur framtiden för Josefson utvecklar sig.


ANNONS

– Vi har väl egentligen under de flesta av mina år sedan ”Ante” kom hem väl försökt vara garderade på centerpositionen. Vi tycker att det är en nyckelposition i vårt sätt att spela och tycker att det är motorerna i vårt spel. Oaktat vad vi har haft för utmaningar med ”Antes” hjärnskakning och Jacobs skador de senaste tre åren så har vi alltid försökt att ha ett djup på centersidan. Den grundfilosofin kvarstår in mot nästa år, säger Eriksson.


Jacob Josefson kommer att fortsätta sin rehabilitering under våren.

ANNONS


– När vi drar i gång med försäsongsträning tillsammans med laget i maj så får vi se hur pass nära full fysisk träning han kan bedriva eller inte. Det kommer givetvis att påverka hur mycket man behöver parera för Jacobs frånvaro eller inte, säger Joakim Eriksson.


ANNONS

***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln