HockeyNews
PLUS

23 kontrakt går ut i Västerås: ”En hel del frågetecken”

(18796) Västerås
Bildbyrån

Publicerad: 31 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Västerås säsong är över efter uttåget i kvartsfinalen mot BIK Karlskoga. Nu kommer klubben att sätta sig ner och utvärdera säsongen innan ett nytt lagbygge ska sättas.
Sportchefen Patrik Zetterberg har en hektisk tid framför sig, då 23 kontrakt går ut. 

– Förhoppningen är att vi ska ta lite sats här framöver, det är det som är tanken, säger han. 

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner


Säsongen 2020/2021 är över för Västerås efter att man till slut föll med 3–1 i matcher mot BIK Karlskoga i kvartsfinalen. 


De närmaste dagarna kommer klubben och sportchefen Patrik Zetterberg att utvärdera säsongen.


– Spontant har det varit en extremt rörig säsong för oss precis som för alla andra. Det är väl klart, så här dagen efter man spelat klart så är det lika bittert varje år. Man går från 110 procent till noll på bara en minut i stort sett. Vi får ta några dagar här nu och slicka såren, och sen får vi börja göra en utvärdering så att vi kan ta och ladda batterierna inför nästa säsong, säger han. 


Västerås slutade sjua i grundserien och tog sig vidare till kvartsfinal efter att ha vunnit play in mot Almtuna. Men i kvartsfinalen blev motståndet något för svårt.


– Att gå till en kvartsfinal är väl i sig okej, men säsongen i stort har varit alldeles för mycket upp och ner. Det är vissa delar vi inte fått bukt med under säsongen, sen har det varit till en följd av att vi haft många sjukskrivna spelare på grund av både skador och corona. Självklart borde jag och mitt ledarteam kanske gjort saker annorlunda. Det är det här vi ska sätta oss ner och utvärdera. Det är svårt att utvärdera säsongen på det sättet. Känslan när jag pratar runt med sportchefer i HockeyAllsvenskan och SHL är att den här säsongen kommer bli svår att utvärdera. Det är väl okej i stort, men inte mer. 


Ni har varit extremt skadedrabbade under säsongen. Känner du att ni kunde gjort något annorlunda i ert träningsupplägg?


– Den är svår. När vi tittar på de skador vi haft så är det mycket hjärnskakningar. Vi la till nackövningar i somras för att stärka upp muskulaturen runt nacken för att motverka hjärnskakningar i den mån det går. Nu har vi haft några stycken både på (Viktor) Hertzberg, ”Freddan” (Fredrik Johansson) och Lukas (Zetterberg). Sen har det varit några olyckor med några knän, någon hand som blivit sönderskjuten och så. 


– Jag känner inte att det är några förslitningsskador eller såna grejer. Det har varit mer smälla som är ganska svåra att skydda sig emot. Det är ju lika tråkigt och konsekvensen blir ju tuff så klart. Sen har vi haft covid på (Joakim) Hillding och (Isac) Skedung och de gick väl in på 50 procent i säsongen och två månader fram tills vi kände att det inte funkade längre. De är inte hundra än, så de har ju kanske kommit upp i 80 procent av sin kapacitet här på slutet. Det är sånt som påverkar framförallt dem själva, men också i kedjan och laget. Det är väl klart att det finns faktorer som förklarar att säsongen varit lite upp och ner på så sätt. 


Foto: Bildbyrån

Snart påbörjas arbetet med nästa säsongs lagbygge och just nu har Västerås bara tre spelare på kontrakt. Därmed kommer det att bli en hektisk vår och sommar för sportchefen Patrik Zetterberg. 


– Vi behöver se över litegrann kring hur vi vill ta oss an kommande säsong. Det är en fråga som är upp till hela föreningen. Vi har haft en dialog med styrelsen och hela klubben kring var vi är och vad vi vill. Vi har ett arbete som fortgår och pågår och som vi håller på att slutföra nu. Förhoppningen är att vi ska ta lite sats här framöver, det är det som är tanken. Sen får vi se när styrelsen gjort sin utvärdering och hur hårt den här säsongen slagit mot ekonomin. 


– Men det är klart att vi måste se över lagbygget. Vi har många kontrakt som utgår och behöver titta på vilka vi vill förlänga med, vilka vi kommer tappa och så vidare. Hur ska vi bygga laget? Det är en hel del frågetecken som vi ställs inför just nu. 


Två spelare det framförallt pratats om i supporterled är nytillkomne Alex Trivellato samt forwarden Alexander Lunsjö. Sportchefen vill gärna behålla duon. 


– Det är två spelare som gjort det bra. (Alexander) Lunsjö var skadad en sväng men har kommit tillbaka och avslutat säsongen fantastiskt starkt. Det är en irrationell spelare som är lite gubben i lådan och kan bryta mönster. En bra dag är han en extremt skicklig spelare. Han ser vi gärna hos oss så klart. 


– Alex (Trivellato) har också kommit in och gjort det bra, även om han haft en lite nedåtgående trend under den sista delen. Det är en skicklig back. Men vi får se helt enkelt. Båda finns med på pappret över spelare som kan vara aktuella för nästa år, så mycket kan jag säga. 


Är Alexander Lunsjö förlorad för Västerås? Foto: Bildbyrån

En annan back som gjort stor succé är Västeråsprodukten Jimmie Jansson Lorek.


– Han har varit jättebra och har två starka säsonger bakom sig. Han är en kille som ger väldigt mycket varje dag. Det är väl klart att jag jättegärna ser honom hos oss nästa säsong. Vi får se vad det landar i. 


Har du goda förhoppningar utifrån de diskussionerna ni haft?


– Där har jag inte så mycket att uttala mig om i nuläget, varken kring hur vår dialog med agenten eller Jimmie ser ut. Vi har precis avslutat säsongen. Det kommer nog bli lite mer intensivt på de delarna här framöver. Både vi och Jimmie har haft fullt fokus på att ta oss till slutspel. Det har man lagt lite åt sidan. 


Tidigare säsonger har Västerås fått se spelare lämna klubben för SHL-spel. Sportchefen är medveten om risken, men har ännu inte hört något kring någon spelare. 


– Det är väl klart att det alltid finns en risk för det. Så är det. Men jag har faktiskt inte fått något konkret till mig, peppar peppar. Det brukar jag oftast få när något är intressant. Det är inget jag vet nu i alla fall. Sen får vi se om det är någon som gjort det så pass bra att något SHL-lag är intresserade. Det blir vi nog varse om här inom en hyfsat närtid. 


På ledarsidan har huvudtränaren Thomas Paananen kontrakt ett år till. Däremot utgår den assisterande tränaren Lars Ivarssons kontrakt. 


– Jag utgår från att Thomas är kvar och vill absolut ha honom här. Sen får vi ta en diskussion här framöver kring hur vi vill jobba med assisterande och så. Det har jag inte klart för mig i nuläget, säger han. 


***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)