Dagen efter HV71:s ras i Oskarshamn – flera nyckelspelare skadade


26 mars 2021

Först 0–6 hemma mot Leksand. Sedan 0–7 borta mot Oskarshamn och nu en handfull spelare med skadekänningar.

HV71-coachen Stephan ”Lillis” Lundh har lite att reda ut.

– Man kan bara gå till sig själv. Det är inte bara hoppa upp och göra situps och se ut som en solstråle en sådan här dag, det vore konstigt, säger Lundh till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


HV71 har tio raka förluster i SHL. Och på de två senaste mot Leksand och Oskarshamn har det blivit 0–13 i baken.


Efter förlusten mot Leksand i tisdags med 6–0 i Jönköping blev HV71 avsågat och klart för kval. Mot Oskarshamn blev det en ny genomklappning.


– Det är klart att det är inget att sticka under stolen med att vi, jag, och allihopa är inte nöjda alls utan hade tänkt oss ett annat scenario i och med att, vad ska man kalla det, pressen släppte lite grann i och med att vi vet var vi hamnar och vart vi ska. Jag hade velat se lite mer spelglädje och släppa loss och allt det där. Vi hade inte sagt så mycket annat, säger Lundh till HockeyNews.se om raset i Oskarshamn.


HV71-coachen Stephan "Lillis" Lundh har mycket att fundera på inför SHL-kvalet som börjar den 6 april. Foto: Bildbyrån.


– Vi började bra och några minuter där i början kändes rätt hyfsade. Men… samtidigt. Det gäller att skaka av sig det där. Det är ingen kul grej att ha med sig, men nu gäller det härifrån och framåt. Matchen i går var också jätteviktig, men nu är inte resultat det viktigaste utan nu är mer prestationen i fokus.


HV71:s landslagsforward Anton Wedin, som hade tillbringat en vecka i karantän på grund av coronasmitta i familjen, kom tillbaka till bortamatchen mot Oskarshamn utan att kunna göra någon skillnad.


Han var rasande efter storförlusten och sa till Jönköpings-Posten på frågan varför det ser ut som det gör:


– Det är liksom alltifrån träning till match och hur vi förbereder oss. Vi har ingen trygghet någonstans. Det är klart att det har gått tufft hela säsongen, men vi måste ju bygga någon trygghet och ha några linjer i spelet. Alltså vi gick bort oss i hela den här matchen och jag vet inte hur många lägen de hade. De kom tre mot en, två mot noll, två mot en – det var hela tiden. Men vi bara fortsatte och gjorde samma misstag om och om igen. Det var likadant mot Leksand också. Alltså, det är så katastrof och det måste vi inse. Så är det.


HV71-tränaren Stephan Lundh bemöter de kritiska orden från Wedin, som alltså även vill se en skärpning på träningarna framöver.


– Anton har varit borta en vecka och kom tillbaka igår. Jag gillar verkligen Anton. Han är en kanonkille. Jag tror ibland att man uttrycker sin besvikelse. Han är ju en enorm krigare. Han är enormt viktig för oss. Han är precis som han ska vara i reaktionen egentligen, säger Lundh till HockeyNews.se.


– Det var inget kul mot Leksand heller i och med att det var samma känsla. Men jag tycker inte att man kan hitta det här som hände igår i någon träning, faktiskt. Samtidigt ger jag honom rätt. På träningarna måste det höjas upp där också framöver.  Jag tycker att vi har haft bra träningar. Innan vi mötte Växjö borta och Brynäs borta (försluter med 2–1). I de matcherna behövde vi poäng självklart. VI hade ingen förmåga att göra mål, men vi skapade mycket och vi spelade bra. Det var rätt tajta matcher. Då tycker jag att vi hade rätt bra träningar. Sedan har det varit lite hackat och malet. Men jag kan inte se det i gårdagen. Även om vi inte hade tränat på en månad skulle vi kunna ha gjort en bättre prestation, säger Lundh.


HV71 fick sin bästa back Eric Martinsson skadad mot Oskarshamn och han utgick från matchen och tränade inte på fredagen. Även Christian Sandberg och Johannes Kinnvall är frågetecken till lördagens match mot Luleå. Didrik Strömberg stod över matchen mot Oskarshamn och lär inte spela mot Luleå. Samma sak med Matt Donovan.


– (Niklas ) Arell är borta sedan tidigare så han är inte heller med imorgon. Vi vill inte riskera någonting. Vi får se när vi träffas imorgon, säger Stephan Lundh.


Eric Martinsson blev skadad mot Oskarshamn och är ett frågetecken inför lördagsmatchen mot Luleå. Foto: Bildbyrån.


Johannes Kinnvall gjorde comeback i tisdags mot Leksand och började med att få spela powerplay efter sin fotskada. Och nu är han tveksam till spel mot Luleå.


– Det är en liten försiktighetsåtgärd. Nu var Kinnvall med och fick spela rätt mycket i och med att Eric (utgick mot Oskarshamn). Meningen var att han skulle matchas in lite mer och mer. Vi får se. Jag hoppas att han ska kunna vara med, men i och med att han inte var med idag på is. Christian Sandberg är också en krigare, men samtidigt vill man inte riskera att folk blir sämre eller någonting. Vi har tillräckligt med folk, så det finns inget att skylla på där. Sedan är de där fyra killarna viktiga för oss, så där får vi vara kloka, säger Lundh.


LÄS MERHV71 förstärker ledarstaben inför kvalet


Mot Oskarshamn fick den 16-årige HV-backen Hugo Fransson speltid, nästan sju minuter.


– Det var ett glädjeämne att se Hugo Fransson, född 04, en back som gör det bra i en ganska tuff miljö. Att komma in så där är tufft, säger Lundh.


Forwarden Jesper Kokkonen var petad.


– Nu kommer Jesper att komma in i morgon, men det är konkurrensskäl som gör att han inte är med och spelar nu.


HV71 tar in Pär Johansson som en extra hjälp och kommer att sitta på läktaren under matcherna och hjälpa till på träningarna.


– Det gäller på nåt sätt att se framåt. Nu har vi ett mål med bra planering till den 6 april när det drar igång.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.