HockeyNews
PLUS

Svenske doldisen gör succé på college: ”Velat se att ännu fler tog steget”

(18582) Linus Weissbach
Getty Images/Instagram

Publicerad: 20 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Han lämnade Sverige och Frölunda redan som 18-åring. Nu gör den svenske doldisen Linus Weissbach, 22, stor succé på college.
Här berättar han om beslutet att lämna Sverige, åren i USA, framtiden och varför han rekommenderar fler svenska spelare att ta steget. 
– Det blir fler och fler som gör det, men jag hade velat se att ännu fler tog det steget, säger han till HockeyNews.se. 

22-årige Linus Weissbach har setts som en stor talang i Sverige ända sedan TV-pucken och forwarden gjorde också SHL-debut för Frölunda redan som 17-åring säsongen 2015/2016. 


Men inför säsongen därpå valde den då 18-årige forwarden att lämna Sverige för spel i USA. Efter en succésäsong i juniorligan USHL fick han ett collegestipendium på University och Wisconsin året därefter. 


Drygt fyra år senare gör han nu stor succé i collegeligan NCAA och inom kort kommer han att ta examen inom marknadsföring och kommunikation. Linus Weissbach ångrar inte en sekund att han tog chansen och rekommenderar också fler att prova på det. 


– Det blir fler och fler som gör det, men jag hade velat se att ännu fler tog det steget. Jag brottades med känslan att stanna i Frölunda som 17-åring och kanske få känna på SHL-spel eller en utlåning. Men jag tänkte i det långa loppet och kände att jag var redo för ett äventyr, och då passade det mig utmärkt att få en utbildning samtidigt som jag får spela hockey på väldigt, väldigt hög nivå, säger han och fortsätter: 


– Det var ett tufft beslut. Jag är uppvuxen i Göteborg och drömmen har alltid varit att spela i Frölundas A-lag, men det finns alltid kvar där hemma. Det kändes helt rätt för mig när jag tog det här beslutet för fem år sedan och jag har inte ångrat det en enda gång. 


LÄS MER: Vill nå NHL via college: "Spelare från min skola skriver NHL-kontrakt"


Göteborgaren har växt ut till en nyckelpjäs i sitt collegelag under året och ligger tvåa i den interna poängligan den här säsongen. Han känner själv att han tagit stora kliv i sin utveckling både på och utanför isen under sina år i USA. 


– Jag har alltid varit en kille som lever på min skridskoåkning och teknik. Här borta behövs det mer än bara skill, det är tuffare och snabbare spel. Jag har utvecklats både defensivt och offensivt och blivit lite mer av en allroundspelare än vad jag var när jag lämnade Sverige. Desto högre upp man kommer på nivån desto mer testas man både offensivt och defensivt, så jag tror definitivt att jag tagit stora steg i båda riktningarna under de här tre-fyra åren, säger han. 


Hur har skolbiten gått?


– Jag har aldrig riktigt varit skolkille. Men i och med att du får en utbildning medan du är här för att spela hockey så är det perfekt att kunna sköta skolan samtidigt. Jag vet att det är många hemma som är är oroliga för skolbiten när man kommer över till ett nytt land och allt vad det innebär, men så mycket hjälp som man får och så många som hjälper till runtomkring laget, det är coolt att se. Det ska bli häftigt att kunna säga att man har jobbat sjukt hårt efter säsongen när man står där med en examen och förhoppningsvis en pokal.


Weissbach har den här säsongen spelat i samma kedja som den amerikanske supertalangen Cole Caufield och duon har bildat ett giftigt radpar ihop. I laget återfinns också den kanadensiske supertalangen Dylan Holloway. 


Weissbach medger att det är speciellt att få spela med så pass skickliga talanger. 


– Det är häftigt. Du spelar med de bästa talangerna i världen och möter framtida NHL-spelare i varje match du spelar, så på sätt är det en grym nivå och man utvecklas mycket. Båda de är superstjärnor redan nu och de är ju kändisar i Nordamerika, så alla vet vilka de är. Det är häftigt att få vara med på deras resa. Det är en stor hype kring förstarundevalen, som båda de är och det är coolt att få uppleva det från första parkett, säger han.


Vad har de här åren gett dig?


– Det är ett äventyr liksom. Jag brukar säga till de som undrar att det är svårt att beskriva om man inte varit här och sett det. Collegehockeyn och livet runtomkring är som en film. Det är löjligt när man tänker på hur bra vi blir behandlade både på och utanför isen. Skolmässigt får man en grymt bra utbildning som man har med sig hela livet, och det finns ingen som kan ta det i från mig oavsett vad som händer. Både det, samtidigt som man fått spela grym hockey mot de bästa talangerna i världen. Jag tycker att det har varit och är en grym upplevelse. 


LÄS MER: Studierna avklarade – nu ska playmakern göra sig ett namn i Hockeyallsvenskan


Under en vanlig säsong brukar collegematcherna spelas inför fullsatta läktare. Även om det inte blivit någon publik den här säsongen så har Weissbach fått uppleva det mäktiga publiktrycket under sina tidigare säsonger. 


– Jag spelar på Wisconsin och vi snittar 12 000 per match en normal säsong. Under fyra eller fem helger per år har vi runt 15 000 på matcherna. Det är häftigt. Det är som att spela inför ett fullsatt Scandinavium. Många är studenter och det blir en kultur runtom laget som liknar proffslivet, så det är väldigt häftigt. Det är väldigt olika från skola till skola, men just Wisconsin som jag spelar på har det varit ett oerhört intresse från både skolan, men också från staden eftersom vi inte har något NHL-lag här. Det är vi som är sedda som det stora laget i delstaten, berättar han. 


Efter säsongen lämnar han college och då är det dags att ge sig ut i det riktiga proffslivet, men ännu har Weissbach inte hunnit funderat särskilt mycket kring framtiden.


– Jag har inte tänkt på det något alls egentligen. Det har varit fullt fokus på både skolan och hockeyn här. Det enda jag vet är att jag kommer få min examen i maj och nu börjar slutspelet om en vecka, så det har bara varit fokus på laget och skolan. Det blir väldigt mycket nu på vårkanten i och med att man ska ta sin examen, säger han. 


Har du någon fundering kring vad du kan tänka dig att göra?


– Det är som alla spelare runtom i världen, målet är att spela i NHL en dag. Det har varit mitt mål ända sedan jag kom över. Vi får se vad som händer. Det är mycket som kan hända i och med att det är ett covid-år. Men målet är att spela i NHL en dag, säger Weissbach som draftades i sjunderundan av Buffalo 2017. 


Har du hört om det finns intresse från Sverige?


– Nej, faktiskt inte. Jag har inte hört någonting än så länge. 


Innan det är dags att ta examen väntar dock ett hett slutspel, där målet är att ta hem titeln. 


– Vi har varit rankade topp tio hela året och det är topp sex som går till slutspel i landet. Vi ska nog kunna göra en push här sista tiden. Vi torskade tyvärr finalen i ”big ten” i förra veckan, men vann grundserien. Det finns några lag som är med och utmanar och vi är definitivt ett av dem. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)