HockeyNews
PLUS

Går mot karriärens bästa säsong – backen om lyftet: ”Han la grunden för mig”

(17922) Eric Martinsson
Bildbyrån

Publicerad: 14 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Eric Martinsson gör sin bästa säsong i karriären samtidigt som HV71 gör allt för att försöka undvika kval.
Här berättar backen om det offensiva lyftet, insikten, samtalet med tränaren och skottnötandet hemma hos föräldrarna under sommaren. 

– På något sätt byggde jag upp ett självförtroende och gav mig fan på att i år ska det ske, säger han till HockeyNews.se

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den 28-årige backen Eric Martinsson har under sin SHL-karriär gjort sig ett namn för sitt stabila tvåvägsspel under åren i Växjö. Inför fjolårssäsongen anslöt han till HV71 efter en misslyckad sejour i Nordamerika, men återkomsten till SHL var inte helt smärtfri och det dröjde till efter jul innan han hittade tillbaka till sitt spel. 


Nu går backen mot karriärens bästa säsong och framförallt har han tagit stora kliv i sitt offensiva spel. Det tidigare poängrekordet på 22 poäng under en och samma säsong är slaget och efter 40 matcher har backen noterats för 33 poäng (4+29) och med det är han bäst i hela SHL bland backarna. Huvudpersonen själv menar att det är hårt arbete och gnuggande med den assisterande numera sjukskrivne coachen Stefan Nyman som ligger till grund för det offensiva lyftet. 


– Egentligen har jag väl känt under hela min SHL-karriär, bortsett från de två första åren som var en etableringsfas, att jag haft potentialen att kunna vara en högproducerande back i denna ligan. Det är jättemycket tillfälligheter. I Växjö hade jag Cory Murphy och även Joel Persson framför mig i  kön. Det är väl först nu i HV som jag fått en tydlig offensiv roll, där jag får vara ”quarterback” i ett bra powerplay och spela i många offensiva situationer. Jag har fått stort förtroende och det växer man av. 


– Samtidigt har (Stefan) Nyman en stor del i det också. Han tog mig till sidan redan i somras och satt ner med mig och sa: ”Fan du ska bli 28 år nu och du har fortfarande inte fått ut din fulla potential, det är dags att vi gräver fram den”. Vi gick igenom mycket, vi gnuggade på skottet och positionsspelet. Det var extremt mycket offensiva detaljer som vi satte oss ner tidigt och gnuggade på. Sen gnuggade jag otroligt mycket skott hemma hos föräldrarna i somras och jag köpte grejer för nästan 30-40 tusen från Better Hockey Sweden. På något sätt byggde jag upp ett självförtroende och gav mig fan på att i år ska det ske. Det har gett resultat och det är jag otroligt glad för, säger han. 


Det är många som hyllar Stefan Nyman. Vad gör han så bra?


– Han är fruktansvärt nördig, men på ett positivt sätt. Han lämnar inget åt slumpen och man kommer inte undan om man skulle fuska med detaljer, han är som en riktig blodigel på en och det är positivt. Han säger vad han tycker, oavsett om det är positivt eller negativt, och det är det man vill ha från en tränare. Det är väl ärligheten och hans engagemang som sticker ut till skillnad från de andra coacherna jag haft. Det är otroligt tråkigt att han bara var med de 13 första matcherna. Men jag vill säga att han la grunden för mig. 


Foto: Bildbyrån

Eric Martinsson inledde säsongen med Johannes Kinnvall vid sin sida, men i samband med att backkollegan gick sönder för några matcher sedan och missar resten av säsongen har han de senaste matcherna istället kamperat ihop med nyförvärvet Matt Donovan. Ett samarbete som tagit HV71 till tre raka segrar. 


– Jag tycker att det har fungerat bra. Vi samarbetar bra. Han är en skicklig back och vi är ganska lika. Vi spelar samma typ av hockey och hjälper varandra bra både defensivt och offensivt. Han imponerar för att inte ha spelat hockey på elva månader. Det kändes tråkigt när jag tappade (Johannes) Kinnvall, som jag spelat otroligt underhållande och rolig hockey med nu i ett och ett halvt år, men jag tycker att (Matt) Donovan kommit in och spelat väldigt bra, säger han. 


LÄS MER: Martinsson om coronasmittan i HV71 och Tre Kronors bubbla i Finland


Stephan ”Lillis” Lundh har tagit över huvudansvaret i HV71 igen. Foto: Bildbyrån

Även om Eric Martinsson haft stor framgång personligen under hela säsongen har laget gått desto tyngre och med 12 omgångar kvar är HV71 inblandat i bottenstriden. Eric Martinsson tycker dock att laget hittat en helt annan nivå den senaste tiden. 


– Jag tycker faktiskt att vi är ett helt pånyttfött lag de senaste fem-sex matcherna sedan ”Lillis” tog över. Vi har fått lite nyförvärv som kommit in och gjort skillnad direkt. Det är många faktorer som gjort en stor skillnad. Det känns som vi har en helt annan energi och ett helt annat go nu jämfört med tidigare i vintras, säger han. 


Vad har Stephan ”Lillis” Lundhs intåg betytt för gruppen?


– Vi hade ju ”Lillis” som huvudtränare förra året och de flesta i laget känner honom sedan tidigare. Nu har han börjat lära känna de nya spelarna också. Visst, det var tråkigt för (Nicklas) Rahm men övergången blev inte sådär jättestor på det sättet. Det kändes inte som att vi fick en ny tränare. Han sprider ett stort lugn i laget och gjuter mod i alla spelarna och det är precis det vi behöver. Han är helt rätt man just nu, säger han. 


Den senaste tiden har laget tagit viktiga segrar mot Rögle (6–5), Örebro (4–1) och nu senast mot Brynäs med 2–1. 


Är det dags att börja titta uppåt i tabellen och sikta mot play-in?


– Jo, absolut. Jag tycker att det är fel att blicka på något annat håll. Nu när vi har vind i seglet och spelar bra hockey är det givet att vi blickar uppåt. Topp sex kan bli tufft, men kan vi ta oss till play-in tror jag att det är få lag som vill möta oss. 


Vad har nyförvärven betytt?


– Otroligt mycket. Vi var lite tunna, både på back- och forwardssidan. Det var väl någon dag som det poppade upp tre nyförvärv på en och samma dag. Det har gett en energiboost helt klart och vi har blivit ett mycket slagkraftigare lag. Framförallt har vi fått en bättre konkurrenssituation och folk känner sig inte lika trygga på sina platser och det tror jag är avgörande för att man ska bli ett vinnande lag i längden. 


HV71 startar om efter landslagsuppehållet mot Djurgården på tisdagkväll. 


***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!