HockeyNews
PLUS

Därför bröt Ilomäki upp från Luleå – och det här vill Luleå värva

(17745) Linus Klasen/Luleå
Bildbyrån

Publicerad: 2 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Arttu Ilomäki ville spela center, men fick spela ytterforward i Luleå och körde fast, vilket ledde till skilsmässa.

Luleås vice general manager Ulf Engman berättar nu vilken typ av spelare man är på jakt efter och hur många nyförvärv det kan tänkas bli.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Under måndagen berättade HV71 att klubben värvat Luleås finländske landslagscenter Arttu Ilomäki och skrivit kontrakt till 2022.


Så sent som i söndags var Ilomäki i Luleås förstakedja ihop med Jack Connolly och färske Tre Kronor-debutanten Filip Hållander.


Men det är inte som ytterforward Arttu Ilomäki ser sig som hockeyspelare utan det är som center. Och där kunde Luleå inte erbjuda honom någon plats.


– Han har varit center egentligen i hela sin karriär och vill verkligen spela center och våra tränare tyckte att han skulle vara ytterforward. Det kändes inte som att det blev något bra. Tränarna var inte jättenöjda och han själv var inte jättenöjd med sin situation. Då kände vi att det kunde vara bättre att han fick prova på någon annanstans. Det var inte så dramatiskt även om det för er andra kom plötsligt, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Arttu Ilomäki har lämnat Luleå för spel i HV71. Nu letar norrbottningarna efter en ersättare. Foto: Bildbyrån.


Luleå hade heller inte hunnit erbjuda Ilomäki någon kontraktsförlängning. Nyligen blev det exempelvis klart att Juhani Tyrväinen fortsätter i Luleå.


– Det hade egentligen bara med årets säsong att göra. Nästa säsong hade vi över huvud taget inte börjat prata om. Det är faktiskt ganska många vi inte har börjat prata med ännu. Det är ett speciellt år och ett speciellt budgetläge och det är mycket oklarheter, säger Ulf Engman om kontraktsläget i Luleå där bland andra Jack Connolly, Chris DeSousa, Petter Emanuelsson, Karl Fabricius, Filip Hållander och Niklas Olausson har utgående kontrakt.


LÄS MERProfilspelaren lämnar Luleå – klar för SHL-rivalen HV71: "Oerhört smart spelare"


Men först vill Luleå ersätta Arttu Ilomäki.


– Vi tittar lite grann vad det kan finnas för ersättare, säger Engman.


Han har gjort 17 poäng (6 mål, 11 assist) på 35 matcher och har haft tredje mest istid bland Luleås forwards (16:47).


– Ja, han är duktig och han spelar kontinuerligt i landslaget så det är en bra spelare. Det kan helt klart märkas för oss.


Hur löser ni det här på kort sikt inför matcherna mot Brynäs onsdag och torsdag?


– Senast var Calle Mattsson skadad, men han är tillbaka nu. Och före det var (Radek) Muzik på läktaren, så vi har fortfarande 13 forwards plus Petter Emanuelsson som kanske inte är så långt borta nu, säger Ulf Engman.


Vill ni helst ha en center eller en ytterforward?


– Det kan vara både och, vi har ju ganska många som kan spela center ändå. Nu har Ilomäki inte varit det, men vi har både (Niklas) Olausson som har varit lite både och. Vi har även Calle Mattsson som har varit center och ytter. Vi behöver inte låsa oss så. Det kan antingen vara en center eller ytter. Det gäller mer att hitta rätt spelare, säger Ulf Engman.


Luleå blickar över hela hockeyvärlden i sin jakt. Helst efter en spelare som har spelat i en liga tills nyligen eller som är i full gång och vill vidare till SHL.


Luleå tittar även borta i Nordamerika.


– Det gäller att vara noga med att titta på om de har haft is och om de har kunnat köra med något lag. Vissa får köra med sitt gamla college och då kan det vara ganska bra nivå på träningarna och vara igång. Vissa bor på ställen där det är hårda karantänregler och inte haft någon is alls. Det gäller verkligen att säkerställa i så fall att de har kunnat träna bra.


Niklas Olausson är en av många i Luleå som kan spela både center och ytterforward. Foto: Bildbyrån.


Behöver det vara någon som har varit i SHL förut?


– Nej, det måste det inte vara. Men man väljer inte så fritt den här tiden på året. Man får titta över hela världen vad som  kan vara bäst, men det är klart att med dem som har spelat i Sverige är det en fördel generellt för det brukar kunna vara en anpassningstid till SHL.


Hur ser det ut på den finska marknaden?


– Det är svårare än vanligt. Det brukar vara rätt många som kommer lös från Finland vid den här tiden, men de har förlängt sin transferdeadline i år till sista februari. Det påverkar. Och de har haft ett uppehåll i ligan så de har spelat färre matcher än vanligt, vilket gör att lagen vill fortsätta att satsa på att ta sig till slutspel. Det är sämre än vad det brukar vara vid den här tiden.


HV71 lyckades värva landslagsforwarden Miska Siikonen från Jyp.


– Ja, det går ju. HV fick lös en. Vi får väl se. Ju närmare den 15 februari vi kommer så kanske det kan öppna sig. Just nu är det ganska tunt där.


Luleå är nöjda på backsidan och har precis fått hem målvakten Joel Lassinantti från KHL.


– Ja, en forward och inget annat, fastslår Ulf Engman.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)