HockeyNews
PLUS

Kristianstad klarar säsongen – samlat in 600 000 kronor: ”Lär sluta på någon minuskrona”

(17610) Johan lindbom/Kristianstad
Bildbyrån

Publicerad: 26 januari 2021

FacebookXWhatsApp

”Framtidsmatchen” mot Västerås ikväll har inbringat nästan 600 000 kronor. Nu ser Kristianstads IK ut att klara säsongen. 

– Det lär sluta på någon minuskrona, men inte så mycket som vi tappat i intäkter, säger klubbchefen Johan Lindbom till HockeyNews.se

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner


Kristianstads IK har det tufft i HockeyAllsvenskan och ligger sist i tabellen. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt på grund av det inkomstbortfall som coronapandemin utmynnat i. 


Därför har klubben dragit igång en kampanj de kallar ”Framtidsmatchen” (mot Västerås idag), där både privatpersoner och företag kan bidra genom att fylla hallen med fiktiva biljetter. 


När HockeyNews.se når klubbchefen Johan Lindbom på tisdagen är han på glatt humör eftersom insamlingen inbringat en stor summa till föreningen. 


– Det har gått bra. Det har varit en otrolig uppslutning. Jag sitter faktiskt med det framför mig nu och håller på att uppdatera det. I dagsläget har vi fått in ett 80-tal företag som sponsrar mellan 5000 och 20 000 tusen kronor. 


– Sen har vi vi privatpersoner som swishat in 180 000 kronor på det. Vi ser att vi dragit in snart 600 000 kronor på allting totalt och det är över förväntan, säger han. 


Hur hjälper det er framåt?


– Det gör ju jättemycket för oss eftersom vi inte har några intäkter, utan bara kostnader. Det är ett otroligt viktigt tillskott för oss och det gör att vi klarar säsongen. 


Prognosen är fortsatt att föreningen kommer att göra ett minusresultat, men det lär inte bli lika kraftigt som förväntat. 


– Vi har mer minus än vad vi har in på det här just nu, men samtidigt har vi RF-stödet från förra året som inte kommit än. Pengarna är avsatta och får vi något liknande belopp där så ser vi att säsongen ska gå ihop, sen vad det slutar på, det lär ju vara någon minuskrona, men inte så mycket som vi tappat i intäkter. Så det här stödet vi får privatpersoner och företag är jätteviktigt, säger han. 


Hur ser det ut med stödpengarna från RF (Riksidrottsförbundet) som ska fördelas i januari och februari – har ni fått det stödet än?


– Det är inte klart än. Vi ska ha ett möte med HockeyAllsvenskan senare i veckan, men det är inte klart hur ansökningskriterierna hos RF ser ut. Så just nu vet jag inte mer än att vi har rätt till en andel på potten från RF. 


KIK kan jubla åt det ekonomiska, men går alltjämnt tungt sportsligt. Foto: Bildbyrån

Under säsongen har Kristianstad tagit stort ansvar för att reda ut den ekonomiska situationen. Bland annat har man tydligt sänkt sina spelarkostnader. 


– Vi har sett över allt. Vi har använt oss av de olika stöd som finns och korttidspermitterade folk förra året. Det kan vi tyvärr inte göra i år eftersom våra killar inte har tolvmånaders kontrakt, men vi har sparat in på organisationen, sänkt spelarbudgeten som du säger, och därtill medvetet inte ersatt spelare som försvunnit. I övrigt har vi inte dragit på oss några extrakostnader, säger han. 


Samtidigt ligger ni sist i HockeyAllsvenskan och riskerar att åka ur. Kommer ni att värva?


– Vi kommer aldrig att göra någonting som gör att ekonomin blir sämre. Ska vi agera gör vi det med hjälp av våra sponsorer eller medlemmar. 


Är det något på gång?


– Vi ser väl över hela tiden. Vi har haft spelare som försvunnit, så det kan bli att vi plockar in något lån eller nyförvärv med hjälp av externa medel. Vi ser över alla delar, men vi kommer inte göra någonting för att riskera ekonomin för föreningen. 


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)