Ny smäll för otursförföljde backen – Linköping plågas av skador


25 januari 2021

Otursförföljde LHC-backen Mattias Bäckman har råkat ut för en ny skada. Forwarden Henrik Törnqvist är inte tillbaka i spel förrän i mitten av februari. Och för Hampus Larsson är sannolikt säsongen över.

– Jag har aldrig varit med om något liknande kan jag säga, säger Linköpings general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Linköping laddar för en miniturné till Gävle och Skellefteå. På tisdagen väntar match mot Brynäs innan LHC reser vidare till Sundsvall där man tillbringar natten till onsdag och där blir det också träning på onsdag innan resan fortsätter till Umeå.


Där kommer LHC att ha sin bas under trippen norrut och spelar mot Skellefteå på torsdag kväll.


Med på resan norröver finns Luleåvärvningen David Rautio, som gör sin första match för säsongen för Linköping antingen mot Brynäs eller mot Skellefteå.


– Jag vet inte om han spelar imorgon eller om han spelar på torsdag. Någon av matcherna kommer han att stå. Vi har inte riktigt tagit det beslutet än. Men han kör för fullt och är med imorgon, säger LHC:s general manager Niklas Persson.


På måndagen var mål- och poängmaskinen Broc Little åter på is efter sitt nyckelbensbrott från den 8 december.


– Det var första passet idag som han var på. Det är väl bra att han kan åka i alla fall. Sedan när det andra läker så är han igång där. Det är bara att vänta. Han har inga bakslag och det ser ut att kunna följa den ursprungsplan och att vara spelklar i mitten av februari, säger Niklas Persson.


Ungefär samtidigt väntas forwarden Henrik Törnqvist vara tillbaka efter sin skada.


– Han är inte tillbaka före uppehållet. Vi räknar i alla fall inte med honom före uppehållet, sedan kan det förändras lite grann. Nu har vi bara betat igenom halva listan… säger Persson galghumoristiskt om LHC:s skadelista.


Broc Little har inte spelat för Linköping sedan den 8 december. Nu tränar han på is och väntas göra comeback i februari. Foto: Bildbyrån.


För där hamnade Mattias Bäckman redan i andra matchen efter sin comeback. Bäckman blev skadad mot Frölunda och tvingades stå över bottenmötet med HV71 i lördags.


– Vi får se och avvakta lite. Han har varit på is faktiskt, men är väl inte hundra procent. Det får ta lite tid och känna av honom och hur han mår och vad kroppen säger. Han är inte aktuell imorgon eller på torsdag. Sedan får vi se, säger Niklas Persson.


Bäckman har åkt på en ny skada.


– Ja, det är inte samma skada. Det är en annan grej. Men det är säkert lite både och. Han hade inte spelat match på länge, men jag vet inte om man ska kalla det för reaktion för det är jag för dålig på att veta. Men det är en ny grej.


I gengäld hoppas LHC att backen Filip Berglund ska kunna spela mot Brynäs.


– Filip har varit på is idag och tränat. Jag tror att han spelar (mot Brynäs), säger Niklas Persson.


LÄS MEREk: Ta rygg på Martinsson, HV – men hur många matcher till får Stoa?


För skadeförföljde centern Dan Pettersson har det inte blivit någon match sedan den 4 januari.


– Han är inte tillbaka på is än. Det är en bit bort. Det är en gedigen skadelista vi har nu. Det är vad det är. Det tillhör sporten på något sätt tyvärr. Ibland råkar man ut för väldigt mycket konstiga saker under en kort tid och 90 procent av de här skadorna är inget att analysera utan det är ren jävla otur. De få skador vi kan fundera lite grann på i framtiden är ganska lätta att analysera om vi hade kunnat göra något annorlunda eller inte. Det är mycket otur, säger LHC:s general manager.


Niklas Persson förstår att folk utifrån undrar hur det kan bli så många skador i Linköping.


– I år har vi fyra brutna fingrar och ett nyckelben. Det hör inte till vanligheterna. Då får man kika på om det går att göra något annorlunda eller om det går att skydda på något sätt. Något brott var att täcka skott med öppen hand och då spelar det ingen roll vilken handske du har. Det är jävligt dumt gjort helt enkelt… Jag har aldrig varit med om något liknande kan jag säga.


För backen Hampus Larsson, som skadade nacken så illa i mitten av november, att det blev operation dagen efter finns det inget datum satt för någon comeback.


Det hade kunnat sluta värre än det gjorde i den där matchen mot Frölunda.


– Det får ta den tid det tar. Vi stöttar honom i allt han gör. Än så länge är inte kragen avtagen och innan den är borta så är det inte ens någon fundering utan då är det en bra bit bort. Bara bygga upp muskulaturen i den delen av kroppen när han har gått med en krage i snart tre månader, det är klart att det tar lite tid.


Hampus Larsson skadade nacken mot Frölunda den 14 november och har missat över 20 matcher. Foto: Bildbyrån.


Sannolikt blir det ingen mer hockey i SHL den här säsongen för Hampus Larsson.


– För egen del är det inget jag räknar med. Men som sagt, det är helt upp till Hampus var han befinner sig både medicinskt och mentalt när allt det här har lagt sig och han har fått börja röra på sig igen, för det är ändå steg ett, att han ska börja träna upp den del han har haft i vila och det kommer att ta en stund.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons