Höglanders succé – på väg mot NHL-debut i kaptenens kedja: "Kul att få chansen"


12 januari 2021

Nils Höglander har omedelbart gjort avtryck i Vancouver.

Nu ser 21-åringen ut att få NHL-debutera mot Edmonton natten mot torsdag i en kedja med lagkaptenen Bo Horvat och Tanner Pearson.

– Det har gått väldigt bra. Känns kul att få chansen från första början och visa vad man kan göra, säger Höglander till HockeyNews.se.


Annons

När HockeyNews.se når Höglander på telefon har han just kommit tillbaka till hotellrummet efter dagens arbete på rinken.

Efter två veckor i karantän har den spelskicklige forwarden omgående gjort avtryck på sina nya lagkamrater.

– Många av killarna snackar om honom och är överraskad över hur han spelat. Han kommer bli en riktigt bra spelare. Det har varit kul att se honom och som jag sa så är många överraskade, säger Vancouvers assisterande kapten Brandon Sutter.

– Det har varit jättebra. Superkul och spännande och lärorikt och allt vad det kan vara, säger Höglander själv.

Stod för 14 poäng på 23 matcher för Rögle under hösten. Foto: Bildbyrån

Trots att han inte haft allt för mycket rutin av spelet på liten rink så har det inte varit ett problem hittills.

Snarare tvärtom.

– Jag har spelat på mindre rinkar i några mindre turneringar i U18-landslaget och för två år sedan innan JVM när vi hade några internmatcher, säger Höglander och syftar på mästerskapet 2019 som tog plats i Kanada – när Höglander var en av de sista spelarna att få lämna truppen bara dagarna innan premiären.

– Det är ju lite mitt spel på dom små ytorna och att vara kvick och vända och vrida. Det känns som att jag kan utnyttja mitt spel bättre på liten rink än stor rink om jag får säga det själv.

Höglander hade stor show i JVM 2020. Foto: Bildbyrån

Vad sticker ut mest om vi pratar skillnaden på SHL och komma över till Vancouver?

– Man har ju hört mycket om att spelare är starkare och att allt går snabbare men det jag tycker är största skillnaden är hur rejäla alla är i passningsspelet och mottagningarna. Alla får med sig pucken hela tiden. Sen är så klart tempot högre men passningarna är mer skärpta. Sen kan det vara andra mindre saker som när en spelare sätter en screen framför kassen så tar man bort klubban varje gång. Det är lite småsaker.

Höglander fortsätter:

– Sen märker man att topplinan med Elias, J.T Miller och Brock Boeser verkligen är en topp i ligan och det märks på träningarna och internmatcherna hur bra dom spelarna är.

Nu när han är på väg att acklimatisera sig till livet i NHL så är det en extra trygghet att ha ett par rutinerade lagkamrater från Sverige i omklädningsrummet.

– Men vi har faktiskt inte träffats så mycket än, vi har surrat litegrann men vi är utspridda i grupper och jag har ingen svensk i min grupp men det är snälla gubbar.

– Man märker verkligen att (Alexander) Edler har stor respekt i laget och han är en riktig ledare och det märks att han varit här länge.

Vancouver har spelat två officiella träningsmatcher under det pågående träningslägret och Höglander har placerats i en av toppkedjorna med lagkaptenen Bo Horvat och Tanner Pearson.

– Båda två är riktigt bra NHL-spelare så det är bara att hålla klubban i isen och vara med och både få passningar och leverera passningar. Men det känns jättebra, det blir lätt för mig att spela med så duktiga spelare. Dom gör alltid det mesta rätt så det gäller att jag gör mitt också så kommer det gå vägen, säger Höglander.

Tanner Pearson och Bo Horvat. Foto: Bildbyrån

Både i SHL och i junior-VM har Nils Höglander lyckats med uppmärksammade zorro-mål – något som självklart inte undgått alla hockeyfans i Vancouver.

Själv känner han ingen press.

– Från början nu handlar det bara om att ta en plats i laget. När man blir helt bekväm med hur allt funkar så lär väl såna grejer komma skulle jag tro. Det är ändå en del av mitt spel. Jag kan inte säga att jag inte kommer göra det men jag känner samtidigt ingen press att jag måste göra det heller, säger han.

Under natten mot torsdag svensk tid möter Vancouver Edmonton på bortaplan i säsongens första match i den nya kanadensiska divisionen.

– Vi åker till Edmonton i morgon och tränar där innan vi spelar. Det har gått väldigt fort under campen här och man har inte haft så mycket tid att tänka. Nu vill jag bara göra mitt bästa och mer än så går inte att göra.

•••

SE OCKSÅ: Höglanders höjdpunkter i sista träningsmatchen inför NHL-premiären


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons