HockeyNews
PLUS

Tidigare SHL-backen om framtiden – och uppbrottet i KHL: ”Ett gemensamt beslut”

(17055) Sam Lofquist collage
Bildbyrån/Foto: (c) photo.khl.ru

Publicerad: 28 december 2020

FacebookXWhatsApp

Den tidigare LHC-backen Sam Lofquist har i samförstånd med den kinesiska KHL-klubben Kunlun Red Star brutit kontraktet.
Nu är amerikanen fri att söka sig till ny klubb och intresset för honom är stort – men först väntar återhämtning efter en skada.

– Jag är glad att den här lösningen i alla fall ger mig möjlighet till att fortsätta säsongen, säger han till HockeyNews.se

Under söndagskvällen, på KHL:s transferdeadline meddelade den kinesiska KHL-klubben Kunlun Red Star att man bryter kontraktet med den hårdskjutande amerikanaren Sam Lofquist.  


Beslutet kom som en chock för många, då amerikanaren stått för elva poäng på 21 matcher, vilket är näst bäst av backarna i det kinesiska laget. 


Nu berättar han själv att uppbrottet ligger till grund för en skada han åkt på i slutet av november. 


– Det var ett gemensamt beslut eftersom jag blev skadad i slutet av november och är borta åtminstone till februari. Med tanke på Kunluns placering i tabellen kunde jag ändå inte spela några fler meningsfulla matcher och därför var det här det bästa beslutet för oss båda. Jag är glad att vi nådde en överenskommelse, säger han när vi når honom.

 

Lofquist liggande på isen efter den hårda smällen, som håller honom borta från spel fram till februari. Foto: (c) photo.khl.ru.

Sam Lofquist är trots uppbrottet nöjd med hur säsongen artade sig för egen del innan skadan. 


– Personligen har jag haft en bra säsong, men det är klart att jag är besviken över att vi inte vunnit mer. Inte för att hitta på ursäkter, men det har varit väldigt tufft med pandemin som pågår och alla visumproblem som uppstått. Varje match spelade vi med olika spelare eftersom alla inte fick komma in i alla länder. Exempelvis, mina tre första matcher hade vi fyra backar, och jag fick spela 36 minuter i en av matcherna. Jag ska dock säga att jag är väldigt imponerad över organisationen som har hanterat svårigheterna av att vara ett kinesiskt KHL-lag och spela i Ryssland under den här annorlunda säsongen, säger han. 


Trots att han nu brutit kontraktet är han fri att söka sig till en ny klubb i Europa. 


– Om jag återhämtar mig till 100 procent före transferdeadline i de olika ligorna i Europa och känner mig redo, så kan jag spela för en annan klubb, eftersom KHL:s deadline redan har varit. Jag är glad att den här lösningen i alla fall ger mig möjlighet till att fortsätta säsongen, säger han. 


Hur är intresset för dig?


– Jag har haft en hel del intresse bara de senaste timmerna sedan nyheten kom ut, även fast jag just nu är skadad. 


Nu väntar återhämtning hemma i USA, där han och hans fru väntar barn om några månader. 


– Barnet är förväntat att komma i maj, så jag ska hem och hjälpa henne där hemma. När jag känner mig tillräckligt hel är planen att sajna för något lag, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)