HockeyNews
PLUS

Utgående kontrakt med tränartrion – så tänker Djurgården inför 2021

(16909) Robert Ohlsson/Djurgårdens IF
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 20 december 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Under Robert Ohlssons ledning som huvudtränare har Djurgården blivit allt bättre på att plocka hem trepoängare.

Efter den här säsongen går den 46-årige stockholmarens kontrakt med klubben ut och ännu har inte snacket om en förlängning kommit igång.

– Nu har jag varit här ett gäng år så vi får se om det blir en fortsättning eller inte, säger Ohlsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Starten som huvudcoach i Djurgården blev tuff för Robert Ohlsson. Han hade som assisterande tränare till Roger Rönnberg i Frölunda varit med och vunnit SM-guld.


Några månader in på jobbet i Stockholm var han på väg att få sparken. Men det vände. Efter den där jobbiga hösten 2016 ryckte Djurgården upp sig och fick spela play-in där det tog stopp mot Färjestad.


Sedan dess har Djurgården tillhört topp sex i SHL och varit i en SM-final. Sportchefen Joakim Eriksson såg till att förlänga Robert Ohlssons kontrakt i augusti 2018. Men till våren, efter fem år i klubben, går Ohlssons kontrakt ut.


– Jag har utgående kontrakt så får vi se vad framtiden har att utvisa. Det får vi se, säger Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Även den här säsongen började knackigt och stjärnvärvningarna har lyst med sin frånvaro. Men de tre som plockades in inför säsongen, målvakten Mantas Armalis, backen Tobias Ekberg och forwarden Linus Andersson har vuxit och tillhör nu de ledande spelarna i laget.


Djurgården har åtta raka hemmasegrar under hösten, trots att Hovets läktare är tomma under coronapandemin. Djurgården har medvind i SHL.


Sportchefen Joakim Eriksson kan tänka sig att förlänga kontraktet med Robert Ohlsson. Men det är det där med ekonomin.


– Vi gillar kontinuitet och våra tränare och deras arbete. Sedan blir det samma svar som vad gäller spelartruppen. Vi behöver bli lite klokare på vad vi har för framtid framför oss sett till ekonomi och pandemi och så vidare innan vi formerar den organisation som vi vill ha runtomkring laget. Vilka resurser vi har och kan prioritera. Så är det oavsett om det är spelare eller ledare, säger Eriksson till HockeyNews.se.


Ekonomin är ansträngd, men Djurgården och Robert Ohlsson kan sannolikt tänka sig ett fortsatt samarbete bortom denna säsong. Foto: Bildbyrån.


– Normalt sett kanske man hade kommit igång längre med de diskussionerna. Så har det varit historiskt sett. Just nu lär väl inte de ske förrän på andra sidan årsskiftet som det ser ut idag.


LÄS MERDjurgårdens drömduo – så gör klubben för att hålla chansen vid liv


Robert Ohlsson stannar också gärna längre än fem år i Djurgården.


– Det är ett jättebra ställe. Jag är fan till Djurgården Hockey. Det här är min favoritklubb och min klubb som jag har gått och tittat på sedan jag var liten pojk, så det är en konstig situation att vara hockeytränare för en klubb som man är fan till också. Jag är Stockholmskille, så absolut, säger Ohlsson.


I hans förra klubb Frölunda har Roger Rönnberg varit huvudtränare sedan och han har varit med om att vinna två SM-guld och en rad CHL-titlar. Även Skellefteå och Växjö har hållit hårt i sina coacher under 2010-talet och tills nu.


– Om man ser vilka som har varit framgångsrika så är kontinuitet den stora grejen. För det första skulle man vilja ha det på spelarsidan, men nu har det blivit svårt med det i det tidevarv vi lever i. Men till nästa år tror jag faktiskt inte att det blir så stora svängningar på marknaden för det är svårt att sia om framtiden så mycket, säger Robert Ohlsson.


– Kontinuitet på spelarsidan och på ledarsidan har varit bra för många föreningar. Det är väl två viktiga faktorer för klubbarna.


I Djurgården har förutom Ohlsson även de assisterande coacherna Jörgen Bemström och Mikael Håkanson utgående avtal. Målvaktstränaren Fredrik Mikko har kontrakt till 2022.


– Vi jobbar tillsammans som en enhet, sportchef och tränare. Det finns saker som vi är nöjda med och det finns saker och ting som vi vill förbättra i vårt spel och i våra prestationer. Som jag sa, vi gillar att jobba med kontinuitet och vi gillar att lösa saker ihop. Det är väl grunden, säger Joakim Eriksson.


Jörgen Bemström, Robert Ohlsson och Mikael "Musse" Håkanson har utgående kontrakt med Djurgården 2021. Foto: Bildbyrån.


Men han har svårt att slå fast att han kommer att behålla Ohlsson, Bemström och Håkanson i tränarstaben till nästa säsong.


– Det är svårt att kommentera. Eftersom vi inte har haft diskussioner med varandra så har vi inte bytt bilder med varandra när du ställer sådana frågor om framtid.


Joakim Eriksson har dubbelarbetat som sportchef och tillförordnad vd under hösten och fram till december då Thomas Kraft kom in som ny vd.


Så nu blir tränarstaben en prioritet att ordna till.


– Förra gången förlängde vi under hösten (2018) med samtliga tränare. Allting är försenat givet hur läget ser ut. Det gäller oaktat spelare, ledare, budgetar och organisation. Allting är liksom svårprognostiserat. Men det är klart att vi behöver ha tränare och vi behöver ha spelare till nästa år, så den processen måste komma igång snart ändå, säger Eriksson.


Fakta/Här är Djurgårdens utveckling under Robert Ohlssons tid som huvudtränare


2020/2021 22 matcher, 10 trepoängare, 35 poäng. Placering: 8.


2019/2020 52 matcher, 24 trepoängare, 88 poäng. Slutplacering: 6.


2018/2019 52 matcher, 23 trepoängare, 86 poäng. Slutplacering: 4.


2017/2018 52 matcher, 23 trepoängare, 95 poäng. Slutplacering: 2.


2016/2017 52 matcher, 15 trepoängare, 70 poäng Slutplacering: 10.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!