HockeyNews
PLUS

Efter skadan i Övik vill Costmar ta en avgörande roll: "Vi har höga ambitioner"

(16912) Arvid Costmar
Bildbyrån

Publicerad: 18 december 2020

FacebookXWhatsApp

En knäskada i gruppspelet satte stop för Arvid Costmar när Småkronorna vann U18-VM i Örnsköldsvik.

Nu får 19-åringen snart en ny chans och han tror att erfarenheten på hemmaplan blir en avgörande faktor i Edmonton.

– Det är något man gärna skulle vilja få återuppleva men med skridskorna på den här gången, säger Costmar till HockeyNews.se.

Torsdag blir dag tre för Juniorkronorna som befinner sig i karantän på spelarhotellet i Edmonton.

Spelarna får inte lämna sina rum och har armband som håller koll på deras exakta position – bryter man mot reglerna så får man åka hem.

LÄS MER:

 Sveriges Team Manager skickas hem – bröt mot reglerna

Inför turneringen uppmanades spelarna att ta med sig sina tv-spel för att få tiden att gå när alla måste spendera tid ensam på sina separata rum.

– Jag har med Xbox så det blir en del Fifa och Call of Duty med grabbarna och det handlar ju bara om att döda tid. Jag kollar lite film och serier också, säger Linköpingscentern Arvid Costmar.

Arvid Costmar. Foto: Bildbyrån

19-åringen har spelat 16 matcher för LHC i vinter och ligger strax under nio minuter i istid per match.

Han debuterade redan säsongen 18/19 (4 matcher) och under fjolårssäsongen fick han göra sex matcher i Hockeyallsvenskan på lån till Mora.

– Det har varit en anpassningsperiod för mig i år. Skillnaden på J20 och SHL är ganska stor så i början är det en startsträcka och man vill komma in i grejerna och anpassa sig. Men jag känner ändå att jag tagit stora kliv för varje match nu i slutet. Det går åt rätt håll och jag känner mig trygg i mitt spel, säger Costmar.

När Småkronorna vann guld i U18-VM på hemmaplan i Örnsköldsvik var Costmar en av centrarna i laget. Men redan i gruppspelet tvingades han kasta in handduken.

Från sidan fick han se sina lagkamrater gå hela vägen och vinna finalen efter dramatik på övertid – med Lucas Raymond som den store matchvinnaren.

– Jag pajade knät i tredje matchen men stannade kvar i Örnsköldsvik. Det var speciellt att inte få spela men jag kände ändå en enorm glädje. Det var enormt stort trots att man inte spelade och det är något jag gärna skulle vilja återuppleva, men med skridskorna på den här gången. Man såg verkligen glädjen hos alla så det är något att sikta på nu, säger Costmar.

SE OCKSÅ: HockeyNews.se träffar Leksandstalangen Emil Heineman


I en av internmatcherna under lägret i Sundsvall spelade han tillsammans med Noel Gunler och Simon Holmström.

Costmar slåss om en topproll i laget och vill vara användbar i alla spellägen.

– Jag vill driva min kedja från mitten och skapa mycket offensivt men också vara pålitlig och stabil defensivt. Bra tvåvägsspel helt enkelt.

På fredag är tanken att laget ska få börja träna tillsammans och då väntar en intensiv vecka med två träningsmatcher, mot Kanada och Schweiz.

– Kanada har ett riktigt bra lag så det kommer bli en värdemätare för oss. Det kommer vara bra för oss att spela en träningsmatch mot dom och se vart vi står och vad vi behöver göra bättre och vad som funkar bra. Det blir en riktig genomkörare som vi kommer ha nytta av i premiären, säger Linköpingstalangen.

Costmar är draftad av Vancouver Canucks – ett sent val av svensken gjorde upplevelsen extra speciell.

Han valdes på plats 215 av totalt 217.

– Jag blev ju draftad väldigt sent så man hade nästan gett upp lite men till slut så fick jag ett samtal och det var en enorm lättnad. Jag satt med familjen och flickvännen och kollade och följde draften så det var en häftig upplevelse till slut.

– Jag har kontakt med klubben nån gång i veckan. Det är oftast Patrik Jonsson (scout) och Chris Higgins (Director of Player Development) hjälper till med video så det är bra att man inte bara får Linköpings syn på ena prestation utan även hjälp med saker från dom där borta. All feedback är bra feedback, säger han.

När JVM startar är Costmar övertygad om att Juniorkronorna kliver in i turneringen med huvudet högt efter guldet i Örnsköldsvik för snart två år sedan.

– Vi är lite underdogs eller vad man ska säga, men vi har vunnit ett guld med den här kullen och vet att vi kan göra det väldigt bra om allt klaffar. Vi kommer in i turneringen med bra självförtroende och höga ambitioner om att gå långt.

•••

SE OCKSÅ: Följ med på sista scoutresan inför JVM


•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)