HockeyNews
PLUS

Leksand närmar sig en – eller flera värvningar: "Finns att göra"

(16637) Carter Ashton/Dinamo Riga
(c) photo.khl.ru Roman Koksharov

Publicerad: 2 december 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Leksand närmar sig en – eller flera – forwardsvärvningar.

– Jag tycker att vi har rätt bra koll på spelarmarknaden så här långt, säger general managern Thomas Johansson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var en på flera sätt tung förlust för Leksand borta mot Djurgården. Den tidigare så effektiva och lekfulla förstakedjan med Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik körde fast för andra matchen i rad och i den tredje perioden mot Djurgården vid underläge 3–0 splittrades trion.


Men inte heller det hjälpte för att spräcka Djurgårdsmålvakten Mantas Armalis nolla. På skadelistan sedan tidigare fanns forwardsduon Mattias Ritola och Daniel Olsson Trkulja.


Och det i ett läge då Leksand redan har gjort sig av med både Andrée Hult och Sebastian Wännström. Nu behöver Leksand, i ett ansträngt ekonomiskt läge, få in förstärkningar.


– Vi har tagit bort två spelare under resans gång och vi är väl ett av få lag som har gjort det. Normalt sett om man plockar bort en eller två så plockar man in en eller två. Vi har väl ändå känt att vi har varit bekväma med det under den tiden. Det har egentligen inte varit några konstigheter och det har också varit kul med de lite yngre killarna som har fått vara med och visa upp sig lite grann, säger Leksands general manager Thomas Johansson som var på plats på Hovet under tisdagskvällen.


LÄS MERLeksandscoachen missnöjd med stjärnkedjan – som inte levererar


Leksand har även, likt majoriteten av SHL:s lag, drabbats av covid-19-smitta under hösten och tvingats att skjuta upp matcher.


– Vi har haft corona och en del matcher har skjutits på framtiden. Det gör också att vi kommer att komma in ett väldigt hektiskt matchande härifrån och det är bara ett kort brejk vid jul. Landslagsveckan kommer det att spela och sedan är det ända fram till nästa landslagsbrejk i februari, säger Johansson.


– Det är klart att vi är en numerär idag i vårt lag som är lite känslig för skador och därför behöver vi hela tiden hålla koll på längden på skador och vilken typ av spelare så att man hela tiden är up to date och kan agera om det skulle vara så.


Emil Heineman är JVM-aktuell och kan bli borta från SHL-spel i tio matcher. Leksand behöver forwards på både kort och lång sikt. Foto: Bildbyrån.


19-årige forwarden Emil Heineman är högaktuell för junior-VM i Kanada inom kort.


– Heineman är det väl stor ”risk” att han försvinner iväg ett antal veckor och det vore kul för honom om han fick komma med och spela JVM, absolut. Men det är klart att då är det en forward till bort med det. Om vi är tolv seniorforwards nu och resten juniorer som fyller på. Med (Andrée) Hult och (Sebastian) Wännström var vi 14 seniorforwards, säger Thomas Johansson.


– Backsidan känns vi jäkligt trygga med att gå in i ett tufft matchande, men det är just forwardssidan det gäller att vara lite noggrann med för att se hur det går och vad som händer.


Med det sagt är Leksand inne i ett skede där jakten på forwards har intensifierats.


– Det är klart att vi är väldigt breda i vårt tittande. Vi försöker ha en koll på alla spelare som finns tillgängliga så att vi vet hur deras situation är och när vi kan göra saker. Brett tittande på saker vi behöver addera, kroppar som vi kanske behöver få in, korttid, långtid, det finns lite att göra, säger Thomas Johansson.


– Vi vet att 20 procent av spelarna kommer konstant att vara skadade och i ett lag med 20 spelare innebär det att det är fyra spelare som hela tiden går runt och är skadade. Det är den verklighet vi lever i så därför behöver man försöka hålla lite koll på grejerna.


Enligt Expressen är den kanadensiske forwarden Carter Ashton väldigt nära att bli klar för Leksand. Den NHL-meriterade 29-åringen har spelat i KHL de senaste fem säsongerna och gjorde 15 mål och 25 poäng för bottenlaget Dinamo Riga förra säsongen.


– Det finns spelare, det gör det, som är tillgängliga och det är både svenska spelare och utländska spelare. Spelare som kanske inte har fått något avtal den här säsongen, men som har hållit igång. Det finns att göra, säger Thomas Johansson.


När kan en värvning vara klar?


– Det vet jag inte. Det kan jag inte svara på. Vi behöver göra utvärderingen av de skador vi har och se om vi får nya skador.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)