HockeyNews
PLUS

Bänkningar och hårdare jobb kan ta Bokk till NHL: "Inte så trevligt"

(16534) Ohlsson/Dominik Bokk/Hallam
Bildbyrån

Publicerad: 26 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Dominik Bokk har skickligheten för att bli en NHL-spelare.

Men kan den 20-årige talangen nå sitt mål utan att först bli en toppspelare i SHL?

Det här är vad han själv och SHL-ledarna runt honom säger om hans utveckling.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den tyske forwarden Dominik Bokk är bara 20 år, men han spelar redan för sin tredje SHL-klubb.


Vad säger det om honom som spelare? Som talang? Som person?


Bevisligen är Bokk värd sina chanser i SHL. Växjö Lakers var först ut och plockade honom till sitt juniorlag 2017. Redan första året i Småland, som 17-åring, fick han debutera i SHL och han gjorde ett mål och en assist på 15 matcher.


– Från första gången jag såg Dominik komma upp när han spelade i våra juniorer så vet jag inte om jag har sett någon spelare som har den skickligheten i puckmottagning och att vrida och vända, skott. Det är läskigt vad skicklig han är, säger Växjös huvudtränare Sam Hallam.


Dominik Bokk i Växjötröjan i mars 2019. Foto: Bildbyrån.


Men. Det finns ett men.


– Men det har väl också gjort att han inte har behövt jobba ihjäl sig i sina tidiga år. Nu är han i sin tredje SHL-klubb och jag tror att budskapet har varit detsamma överallt. Jag hoppas verkligen att ”Robban” (Djurgårdstränaren Robert Ohlsson) når fram. Jag tycker att Dominik är en jäkligt skön kille, en bra kille på alla sätt och vis, rolig att jobba med. Jag hoppas verkligen att det lyfter fullt ut för honom för han har potentialen att bli en toppskytt och en toppspelare i NHL också, säger Hallam.


Dominik Bokk har varit en SHL-spelare sedan 2018 och under sin första hela säsong i Växjö gjorde han 23 poäng (8 mål, 17 assist) på 45 matcher.


Förra säsongen fick han chansen i Rögle. Där gick det trögt inledningsvis för Dominik Bokk och fram till landslagsuppehållet i november hade han gjort ett mål och en assist på 17 matcher.


Skulle han bli kvar i Rögle? Speltiden började krympa.


– Dominik vill så klart spela mycket och förväntar sig mer av sig själv. Men han jobbar på rätt sätt. Poängen trillar inte in, men han spelar den hockey vi vill att han ska spela. Det kommer att gynna honom i det långa loppet, sa Rögles sportchef Chris Abbott till HockeyNews.se den 4 november 2019.


LÄS MERRögles sportchef om skadeläget – och planen med Dominik Bokk


Först efter JVM-spel med Tyskland lossnade det för Dominik Bokk. Och det rejält. Efter återkomsten i januari gjorde han mål fem matcher i rad och han slutade på elva mål (17 poäng) på 45 SHL-matcher i Rögle.


Dominik Bokk i Rögletröjan i februari 2020. Foto: Bildbyrån.


Men när coronapandemin slog till blev det ingen förlängning i Rögle. För en dryg månad sedan fick forwarden, som gick i förstarundan i NHL-draften 2018, chansen i Djurgården.


Dominik Bokk har blixtrat till och gjort mål mot Oskarshamn och Växjö. Mål som definierar hans skicklighet som forward.


– Offensivt tycker jag att han gör det bra. Där vill han ta sina skott, hota och vrida in pucken mot mål. Det gör han bra, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson.


Kan ni höra ordet: men?


Det tycks förfölja Dominik Bokk.


Så här långt har han gjort två mål på nio matcher i Djurgården.


– Den här ligan har ganska bra målvakter tycker jag och många spelare täcker många skott. Du behöver verkligen ha ett träffsäkert skott för att göra mål. Annars kommer spelarna att vara i vägen för ditt skott eller så kommer målvakten att ta det. Jag har tränat mycket på mitt skott varje dag, säger Bokk till HockeyNews.se.


– Målet mot Växjö, det var lite tur att det gick in. Målvakten såg skottet, men det satt på ett bra ställe så det var bra att den gick in.


LÄS MEREnkelt för Bokk att välja Djurgården: "Har mycket respekt som lag"


I Djurgården får ingen något gratis. Det har spelare efter spelare fått erfara, inte minst under Robert Ohlssons ledning som huvudtränare.


– Det är Djurgårdens hockey. De har spelat så hela tiden. Det är deras mentalitet att jobba hårdare än sin motståndare, åka mer skridskor. Om vi gör det, vårt lag, så tror jag att vi har en chans att gå långt den här säsongen för vi är ett riktigt snabbt lag, ett starkt lag och vi har skickliga spelare och spelare som du kan stoppa in de sista minuterna. Och som jag sa, om vi jobbar hårdare än det andra laget vinner vi antagligen matchen, säger Dominik Bokk.



Den 20-årige forwarden fick se sig bänkad i matchen efter 5–0-förlusten borta mot Färjestad där backcheckingen inte gick som den skulle. Det blev inte en sekunds spel mot Skellefteå.


Dominik Bokk har en hel del kvar att lära och han fick en knepig start på säsongen när han anslöt i ett läge där Djurgården redan hade börjat säsongen. Och som också då drabbade av ett coronautbrott.


– Jag hade ett väldigt långt uppehåll det här året på grund av coronan. Det var tufft att komma tillbaka, särskilt som killarna här har tränat under hela den tiden medan jag var hemma (i Tyskland). Jag behövde hitta ett sätt att komma tillbaka och jobba ännu hårdare och nu börjar jag hitta formen och tillbaka till SHL-hockeyn.


Hur ser du på att hamna i fjärdekedjan, få begränsat med istid och till och med bli bänkad?


– Det är aldrig trevligt att bli bänkad eller spela i fjärdekedjan, men jag kan inte göra nåt åt det annat än att visa att jag vill spela mer. Jag har varit i den situationen många gånger. Så var det i Växjö och jag har varit i den situationen i Rögle också, så jag är typ ganska van vid det, hehe, säger Bokk och skrattar lite torrt.


Robert Ohlsson har i snitt gett Dominik Bokk lite drygt nio minuter per match.


– Jag och Dominik vi har… jag vill få upp hans arbetskapacitet. Jag tror att är det nånting som kan hindra honom från att nå sina drömmar så är det egentligen blåstället på emellanåt. Kan han ha det på, starta och stoppa där ute, då kommer han att bli en bra hockeyspelare. Glömmer han blåstället så tror jag bara det blir en dröm. Ungefär där är vi i vår kommunikation, säger Ohlsson.


Och tillägger:


– Det är glädjande att hans offensiv är bra.


I NHL har Dominik Bokks rättigheter blivit trejdade så från att ha varit St Louis förstaval tillhör han numera Carolina Hurricanes, och det är Carolina som lånar ut honom till Djurgården.


I Stockholmsklubben kanske han kan få den hjälp han behöver för att utvecklas till en stark NHL-skytt. En väg exempelvis Emil Bemström har tagit för att nå till Columbus.


Men då behöver Bokk på med det där blåstället för att inte riskera att nöta bänk igen.


– Det är inte så trevligt, men du kan som sagt inte göra så mycket åt det men än att jobba hårt på träningarna och försöka visa coachen att du vill ha mer istid, säger han.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)