HockeyNews
PLUS

Nils Lundkvist: ”Det har varit för mycket upp och ner”

(16496) Nils Lundkvist
Bildbyrån

Publicerad: 24 november 2020

FacebookXWhatsApp

Efter en trevande säsongsinledning låg supertalangen Nils Lundkvist bakom Luleås trippla segrar den gångna veckan.
Nu blickar backen framåt efter en någorlunda trög säsongsstart.
– Det var kul att få lite stolpe in för en gångs skull och det är klart att det ger en liten boost för självförtroendet, säger han till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey

Efter en succéartad säsong i fjol har inledningen varit desto tyngre för Nils Lundkvist i år. Stundtals har han sett ängslig ut och poängen har inte riktigt trillat in, men i helgen lossnade det rejält för 20-åringen – som låg bakom dubbla segrar för Luleå. 


– Det har känts som att det har funnits lite mer att ta av. Det har känts helt okej, men jag har inte fått ut allt i mitt spel. Det var kul att få lite stolpe in för en gångs skull och det är klart att det ger en liten boost för självförtroendet. Det har känts bättre och bättre och helgen var riktigt bra, säger han. 


Vad är det som har saknats i ditt spel?


– Det har väl känts som för laget, att jag har spelat lite trevande. Det har varit för mycket upp och ner. Det är svårt att sätta fingret på varför det varit så. I offensiven tycker jag ändå att jag har skapat lägen, men i defensiven har vi släppt till lite väl mycket lägen. 


Har du känt press utifrån med tanke på fjolåret?


– Nej, inte så direkt. Jag måste lita på det jag kan. Jag har inte känt av pressen utifrån, det är nog mer att jag ställt höga krav på mig själv. 


Har du lärt dig något av den här perioden?


– Lärt mig och lärt mig. Det är väl att det kommer gå upp och ner under en karriär, det går sällan rakt uppåt hela tiden. Det gäller att ha tålamod och lita på sig själv. Vi som lag har en process att man ska bli bättre och bättre för varje match som går och vara som bäst framåt vårkanten. 


Nils Lundkvist kan börja blicka framåt efter en trevande start. Foto: Bildbyrån

Trots en tyngre start poängmässigt så tycker han ändå att han har tagit steg i sin utveckling. Framförallt känner han att han blivit kyligare i pressade situationer. 


– Ju fler matcher jag spelar i den här ligan desto mer erfarenhet får jag. Man inser för varje match att det är tajt och jämnt oavsett vilket lag man möter. Det gäller att komma hundra procent förberedd till varje match och det är någonting jag försöker utveckla varje dag. Även om vi släppt till lite mycket bakåt tycker jag ändå att jag har blivit starkare i kroppen. Jag har byggt på mig under sommaren och känner mig överlag starkare, säger han. 


Är poäng viktigt för dig?


–  Det är inte det absolut viktigaste för mig, utan jag ser hellre att man presterar bra över tid och då brukar alltid poängen trilla in. Det var lite skralt med poäng där ett tag, men det kändes ändå som det fanns en del goa tendenser i anfallsspelet. Om man bara fokuserar på poängen låser det sig och då blir det sällan bra. 


Under tisdagen fortsätter Luleå sin roadtrip i Jönköping när man ställs mot HV71. 


– Det ska bli kul med match igen och spela ikapp ännu mer. Vi har spelat ganska lite och det är skönt att komma in i matchtempo. Vi har spelat bra nu i två matcher och ska ta med oss det och försöka knipa HV här, så att vi får en skön resa hem sen, säger han. 


Vad brukar du sysselsätta dig med på bussresorna och de lediga dagarna mellan matcherna?


– Det blir mycket telefontittande och serietittande på iPaden. Jag spelar en del kortspel och så där och på hotellrummet brukar vi spela en del playstation. Vi har väldigt kul ihop och får tiden att gå, säger han. 


***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)