Första segern och första nollan för Väsbymålvakten: "En viktig boost"

(16447) Linus Ryttar

Publicerad: 21 november 2020

Med nio raka förluster i ryggen gick Väsby in och nollade BIK Karlskoga på bortaplan.
Mellan stolparna stod Linus Ryttar som motade alla de 26 skott han fick emot sig.
– Det var lätt att vakna kan man säga, säger han till HockeyNews.se.

UNIBET - ligans huvudpartner

Väsby hade nio raka förluster när man gästade Nobelhallen i Karlskoga under fredagskvällen.

Då fick Linus Ryttar chansen mellan stolparna, ett val som VIK-ledarna inte kom att ångra.

När slutsignalen ljöd stod det 3–0 på resultattavlan och Väsby kunde bryta sin tunga svit.

Och för Ryttar var det inte bara den första segern på allsvensk nivå utan även hans första nolla.

– Det är klart att det för sitt eget självförtroende är en viktig boost att få vinna och att visa att man är ett namn för den här nivån och att man vill spela mer. Man vill spela så mycket som möjligt och då måste man ta chansen, säger han.

Matchen var Ryttars fjärde i allsvenskan den här hösten, tillika hans fyra första i karriären.

Efter 13 insläppta på de tre första matcherna, där alla slutade med förluster, var det en rejäl boost för självförtroendet som fredagskvällen bjöd på.

– Det var framförallt riktigt kul att få sin första vinst, man har ju torskat tre raka. Och att det blev en nolla på det är det klart att man är nöjd med, det ska jag inte sticka under stolen med. Samtidigt är det bara en match och mycket kan hända, säger han.

Linus Ryttar gjorde sin fjärde allsvenska match i fredags. Foto: Bildbyrån

Den 24-årige målvakten motade alla 26 skott han fick emot sig, och framför allt i den tredje perioden klev han upp stort ett antal gånger när BIK pressade på för en reducering.

Med elva minuter kvar styrde han en puck upp i ribban och ut efter att Henrik Björklund fått öppet mål.

Med dryga minuten kvar stod han för en vass sidledsförflyttning för att förhindra en reducering från Linus Karlsson och kort senare kunde Johannes Nilsson punktera matchen med ett mål i tom bur.

– Man hade på känn att de skulle trycka på lite mer i tredje, så det var bara att vi skulle fortsätta vara kyliga och disciplinerade så att vi kunde städa undan de chanser de fick. Jag tycker att vi lagmässigt gör 60 riktigt bra minuter där vi följer vår gameplan och är riktigt disciplinerade. Vi håller BIK Karlskoga utanför tycker jag, samtidigt som vi sätter chanser som vi inte utnyttjat i tidigare matcher, säger Ryttar.

Vad säger du om din egen insats?

– Först av allt var de väldigt kul att få spela, det var ett tag sedan man spelade så det var kul att få lira. Jag tycker att det kändes bra matchen igenom och jag fick bra hjälp av alla spelare, jag hade en bra känsla från start till mål.

Ryttar gjorde fyra säsonger för Väsby i Hockeyettan och var med i laget som under förra säsongen spelade till sig platsen som bäst i ettan vilket till slut ledde till en allsvensk plats.

Under åren i Sveriges tredje högsta division gjorde han som många andra, det vill säga jobbade på sidan av ishockeyn.

Något han fortfarande gör.

– Jag jobbar 50 procent. Jag tycker att det är skönt, framförallt på matchdagar. Man kommer upp på morgonen, man gör något annat i fyra timmar istället för att bara vakna upp och gå runt och tänka på matchen hela dagen. Man snackar med polarna på jobbet och har fokus på något annat, så det fungerar skitbra, säger han.