HockeyNews
PLUS

Nya förhandlingar om junior-VM i Göteborg: ”Många som påverkas”

(16430) JVM Scandinavium
Bildbyrån

Publicerad: 20 november 2020

FacebookXWhatsApp

JVM i Sverige blev flyttat från 2022 till 2024.

Att det blir spel i Göteborg är fortfarande inte spikat.

I början av december fortsätter förhandlingarna mellan Svenska Ishockeyförbundet och stadens representanter.

– Det är många som påverkas. Men vi för en dialog med förbundet om vilka förutsättningar som gäller, förhoppningsvis i skuggan av en pandemi, säger Göteborg & Co:s Evenemangschef Magnus Hallberg till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel makes you better, for real! 

All | Out CCM Hockey 

Junior-VM har blivit en folkfest runt om i hockeyvärlden och en tittarfest på tv runt jul och nyår varje år.

Just nu står arrangörerna inför sin hittills tuffaste utmaning runt mästerskapet som väntas ta plats om drygt en månad, och det blir i samma bubbla (Edmonton) som NHL på ett framgångsrikt sätt lyckades genomföra Stanley Cup-slutspelet.

I sviterna av pandemin kom beskedet om att JVM i Göteborg 2022 flyttas fram och kommer i stället att avgöras 2024 men det innebär också nya förhandlingar för att kunna genomföra mästerskapet i staden.

– Vår gemensamma ambition med förbundet är att genomföra detta i Göteborg, säger Göteborg och Co:s Evenemangschef Magnus Hallberg.

– Men det är många som påverkas av det här. Förbundet som nationell rättighetsägare, vi som representerar Göteborg och Got Event som arenaägare och Frölunda som hjälper oss att genomföra evenemanget men även Göteborgs ishockeyförbund. Det är många kockar och många förutsättningar att ta hänsyn till, säger Hallberg.

Förhandlingar om JVM pågår. Foto: Bildbyrån

Är det annat som pågår samtidigt 2024 som kan vara ett hinder?

– Till att börja med Frölundas matcher. 2022 skulle laget vara ute och spela en internationell turnering men så blir det inte nu och där har Frölunda en dialog med SHL, men än finns det inget spelprogram så pass långt fram i tiden.

Göteborg & Co och Got Event arbetar samtidigt med fler evenemang som ska klaffa för att få pusselbitarna på plats med ett JVM i ishockey.

– Sen har vi och Got Event andra evenemang som redan är inbokade och vi jagar och måste titta hur kalenderförutsättningarna ser ut om jag uttrycker mig så. Vi måste säkerställa tillgänglighet i arenan och i dessa tider titta på vilka förutsättningar som kommer att gälla för ett internationellt evenemang 2023/24, förhoppningsvis i skuggan av en pandemi, säger Hallberg.

Sverige tog brons i JVM senast. Foto: Bildbyrån

Vad pandemin kommer att förändra i form av kraven från Internationella Ishockeyförbundet är för tidigt att säga.

– Det kommer att finnas anledning att titta närmare på om det kommer lika mycket inresande människor, kommer det att spelas i något annat format och vilka krav kommer det att ställas på arrangörerna. Det kan komma att förändras med allt kring hur lagen ska bo och träna och transporteras. Vi vet inte om det kommer något förändrat regelverk i dyningarna av pandemin men vi för en jättebra dialog med förbundet och försöker titta på allt gemensamt. JVM är ett fantastiskt evenemang som vi var väldigt glada över att ha värvat hem innan IIHF bestämde sig för att flytta detta, säger Hallberg.

Lotta Nibell, vd på Got Event:

– Vi kommer göra vårt yttersta för att vi tillsammans med övriga parter ska hitta en bra lösning. För vår del innebär det lite pusslande med kalendern och ytor då vi har evenemang och verksamhet både i Scandinavium och Frölundaborg att ta hänsyn till.

Svenska Ishockeyförbundets nye generalsekreterare Johan Stark är sju veckor in på sitt nya uppdrag och JVM 2024 är en av många aktuella frågor just nu.

– Det har varit många frågor att hantera och med facit i hand så var det kanske jäkligt bra att JVM blev flyttat från 2022 till 2024, för annars hade vi behövt komma igång med biljettförsäljningen rätt snart och med tanke på pandemin kanske det var en ”Blessing in disguise”, säger Stark.

Johan Stark – förbundets nya generalsekreterare. Foto: Bildbyrån

– Huvudspåret är Göteborg och sedan måste vi reda ut konsekvenserna av allting och det diskuteras just nu med Internationella Ishockeyförbundet och beröra parter i Göteborg, säger Stark.

Har ni från förbundets sida börjat prata med Malmö eller övriga städer om en plan B?

– Nu har jag inte varit med på alla möten och det är klart att vi pratar med Stockholm och Malmö för att vi har ett VM 2025 att ta höjd för också så det är klart att det finns dialoger. Men när det gäller JVM 2024 så är det absolut Göteborg som är huvudspåret.

Mats Grauers på isen i Scandinavium. Foto: Bildbyrån

Frölunda har som plan att spela Spengler Cup när mästerskapet skulle ha tagit plats 2022 och måste nu hitta en ny lösning tillsammans med SHL – men klubben är fortsatt positivt inställd till ett mästerskap i Göteborg.

– Det är en hel del som ska funka men vi får avvakta och se. JVM är ett jätteroligt evenemang, ett av hockeyns bästa. Har vi tur kan vi bidra med några i kullen och det hade varit en extra krydda, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)